Închide

Ce vrei să cauți?

Libertatea pe Internet, discutata marti, la Bucuresti

Net-NeutralityCum ar fi ca de maine un furnizor de Internet sau o autoritate a statului roman sa interzica accesul la Facebook?
Sau la Youtube?
Credeti ca e imposibil? Nu, nu e!
Sau cum ar fi ca „cineva” sa hotarasca ca de maine site-ul X sau blogul X sa fie inchise din diferite motive?

Neutralitatea Internetului (Net Neutrality) este regula nescrisa care ne asigura astazi un Internet liber si deschis.
Conform acestui principiu, retelele de acces la Internet nu ar trebui sa discrimineze intre diferitele tipuri de continut sau aplicatii disponibile.
Utilizatorul poate accesa orice site doreste, poate descarca sau publica orice continut, poate folosi orice aplicatie online si poate intra in comunitati online, fara ca operatorul retelei la care este abonat sa intervina pentru a conditiona acest acces.

Pe de alta parte, exista argumente si pentru introducerea unor metode de gestionare a traficului. Cererea tot mai mare de Internet duce la aglomerarea retelelor.
Operatorii  sunt tot mai vocali in a sustine ca devine dificil sa suporte costurile pentru a construi si dezvolta retele tot mai aglomerate, tot mai mari si care necesita investitii masive pentru a asigura calitatea serviciului, in timp ce producatorii de continut si administratorii de aplicatii se umplu de bani.

Discutia despre Neutralitatea Internetului, pornita din Statele Unite, este abia la inceput.
De pilda, Italia si Marea Britanie interzic accesul la unele site-uri, in timp ce Olanda a ales sa se abtina de la orice gest de acest fel.

Marti, 5 iunie, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si Asociatia Romana pentru Tehnologie si Internet (ApTI) vor organiza o dezbatere pe tema Neutralitatii retelelor, cu invitati romani si din strainatate.

Daca sunteti producator de continut, de aplicatii, furnizor de Internet sau blogger/jurnalist interesat de acest subiect, tot ce aveti de facut pentru acces la discutii este sa completati acest formular.

A mai scris pe acesta tema Andreea Stan.

Articole populare Ultima luna

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. la ce ora?

  2. A mai sesizat cineva ca ANCOM a uitat sa specifice ora la care se va desfasura evenimentul?

    Din nefericire, dezbaterea se va suprapune in mod fatidic cu conferintele SEMDays, un eveniment major cu acelasi public tinta.

  3. #3 Comentariu nou

    Va fi comunicata si ora in timp util.Multumesc.

Adaugă comentariu