Închide

Ce vrei să cauți?

Studiu de caz: Ce rol joaca Social Media in protestele islamice din 30 de tari

O obscura casa de film americana produce un film jignitor la adresa musulmanilor.
Filmul, de duzina, cunoscut acum sub titlul „Inocenta musulmanilor” are succes zero.
Urcat pe YouTube, trailerul atrage totusi atentia unui blogger care il traduce in araba si il flutura prin fata presei egiptene.
Din presa ajunge topic pe un forum islamic. Apoi, subiect la o televiziune egipteana.
Spiritele se infierbanta si tineri islamisti creeaza pagini de Facebook prin care indeamna la proteste de strada.
Ceea ce s-a si intamplat pe 11 septembrie, la Cairo si Benghazi. Ambasadorul american in Libia este asasinat.

Protestele continua de atunci in toata lumea islamica, cu morti si raniti si dupa doua saptamani par departe de a se stinge.
Vineri, de pilda, in Pakistan, 21 de persoane au fost ucise si mai multe sute ranite in manifestatii de protest scapate de sub control.
 islam-film-protests-indonesia

O ipoteza care merita analizata: in lipsa mixului inflamabil retele sociale + televiziune, filmul cu pricina ar fi putut trece neobservat, asemenea altor sute de rebuturi cinematografice, iar evenimentele din ultimele doua saptamani se prea poate sa nu mai fi avut loc.

(Retelele sociale au fost, sa ne amintim, principalul canal de comunicare si detonator al „Primăverii arabe” – un sir de revolte populare care au dus la caderea unor regimuri din nordul Africii, din Libia pana in Egipt.)

Pentru a clarifica mecanismul care a facut ca un film de o calitate dubioasa sa duca la miscari sociale internationale departe de a se fi calmat, o cronologie poate fi utila:

23 iunie – Filmul „Inocenta Musulmanilor”, realizat anul trecut, are premiera intr-un cinema obscur din Los Angeles, cu titlul de „Nevinovatia lui Bin Laden”.
Numarul de spectatori a fost pe masura calitatii peliculei: mai putin de zece oameni au intrat in sala.

2 iulie  – Sam Bacile, presupusul regizor, se gandeste sa faca putina promovare si publica trailerul filmului pe contul sau de YouTube (http://youtu.be/qmodVun16Q4).

4-9 septembrie – Dupa doua luni, un blogger pe nume Morris Sadek (crestin copt din Egipt stabilit in Statele Unite, activist pentru drepturile coptilor, islamofob) traduce trailerul in araba, il promoveaza pe site-ul lui, pe conturile lui de Twitter si Facebook si livreaza informatia unor ziaristi egipteni.

6 septembrie – Primul ziarist, contactat de bloggerul Sadek, nu e atras de subiect si publica doar o notita, minimalizand incidentul.

Ulterior insa, un forum islamic preia stirea, iar alte ziare continua subiectul.

9 septembrie – Un post de televiziune din Egipt (Al-Nas) difuzeaza trailerul. 
Aparitia trailerului la televiziune duce la crearea de  pagini de Facebook care cer tinerilor musulmani sa iasa in strada sa protesteze la 11 septembrie.

11 septembrie – Proteste violente la Benghazi si Cairo. Ambasadorul SUA din Libia este asasinat.

Agentia de stiri Associated Press il contacteaza pe regizorul "Sam Bacile", folosind ca sursa un numar de telefon furnizat de bloggerul Morris Sadek.
Regizorul se recomanda drept un dezvoltator imobiliar israeliano-american care prefera sa nu dezvaluie unde se afla. Declara ca "Islamul e un cancer" si ca filmul a fost finantat cu 5 milioane de dolari de circa 100 de donatori evrei.

12 septembrie – Actorii si echipa tehnica a filmului dau in presa americana o declaratie ca au fost indusi in eroare de regizor, care i-a facut sa creada ca filmul, facut in 2011, era despre viata din Egiptul antic si se numea "Razboinicul desertului". Replicile si identitatea lui Mahomed ar fi fost adaugate ulterior de realizatori.

12-13 septembrie – La cererea autoritatilor din tarile respective, Google opreste accesul fie la YouTube, fie doar la trailer intr-o serie de tari – Egipt, Libia, India, Indonezia, Afganistan.

13 septembrie – Wall Street Journal descopera pe Facebook ca "Sam Bacile" e probabil un infractor din California pe nume Nakoula Basseley Nakoula. Nakoula este anchetat de autoritatile americane si se confirma ca are legatura cu filmul.

14-15 septembrie – Apogeul protestelor violente de strada in peste 30 de tari din Orientul Mijlociu, nordul Africii, Europa, America de Nord si Asia.

18 septembrie – Hackerii islamici proclama ca ei au atacat site-urile Bank of America si NYSE (Bursa din New York), in semn de protest fata de film.

Sa recapitulam traseul filmului: 1) YouTube – 2) blog/Youtube/Facebook/Twitter – 3) ziare – 4) Forum – 5) ziare/televiziune – 6) Facebook.
Si de aici, proteste.  
Sursa foto.

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu