Închide

Ce vrei să cauți?

Salariul mediu al unui freelancer român la Elance: 15 dolari/pe oră

Elance Daniel Simion freelancerPână să lucreze la Elance, Daniel Simion (foto) a fost sclav.
Nu o spune explicit, dar o sugerează.
A lucrat ca senior editor la unul dintre cei mai mari producători de reclame TV, inclusiv nopțile – chestie subînțeleasă în orice agenție de advertising.

„Eu dădeam 100% carierei mele, punând-o mai presus de toate”, spune el. “Dar asta a venit cu un preţ: aproape că nu mai aveam timp pentru viaţa mea personală şi familie”.

În 2009, a renunțat la obsesia carierei și a devenit membru al platformei de freelancing și muncă online Elance (vezi la final datele despre acestă companie), pe competențe de Adobe After Effects 7.0 și alte programe de acest fel.
Primul proiect a venit după câteva luni. A câștigat, pentru 8 ore de muncă, 170 de dolari.
Anul acesta, tariful lui pe oră este de 22 de dolari, evident negociabil în funcție de volum.

„Acum muncesc 5-6 ore pe zi, iar câștigul lunar, în dolari, este o cifra cu trei zerouri. Cât mai exact? – îl întreb. Peste 2000 de dolari pe lună.”

Din câștigul lunar, plătește un fee de 8,75% către platforma Elance.

România pe locul 3 în Europa la freelancing
Elance afirmă că românii sunt pe locul trei în Europa, după Ucraina și Marea Britanie, în privința câștigurilor din freelancing în IT&programare (venituri totale de 12,6 mil.$ – perioada 2007-2012) și graphic design&multimedia (2,8 mil.S). Tariful mediu pe oră: 15 dolari.
În lume, România este pe locul 7.
Cum se face plata
Plata se face în 24 de ore de la finalizarea proiectului. La încheierea contractului online, clientul depune banii într-un cont de tip escrow, astfel încât „țepele” sunt excluse.
Scapi de clienți nebuni și cârcotași?
Nu, aceștia se găsesc peste tot și exemplare de acest gen apar și pe Elance. Ca freelancer, îți trebuie ceva diplomație pentru a nu fi „raportat” în sistem și a nu pierde astfel ratingul.
(Dacă aveți întrebări despre platforma Elance, lăsați-le la comentarii și veți primi răspuns ASAP)

Un infografic + un document oficial Elance, cu informații pe larg:
Elance-Romania-infographic

• În intervalul 2007 – 2012, freelancerii online din România au câştigat 16,4 milioane de dolari lucrând prin intermediul Elance.com, platforma de freelancing şi muncă online numărul 1 la nivel mondial.

• Un freelancer român este plătit, în medie, cu 15 dolari/oră, iar cele mai multe proiecte au fost contractate în domeniile IT&programare, graphic design&multimedia.

• Freelancerii români contractează proiecte cu precădere din S.U.A., Australia, Anglia şi Canada.

Elance, platforma de freelancing şi muncă online numărul 1 la nivel mondial, clasează România pe locul 7 în lume în funcţie de veniturile obţinute în perioada 2007 – 2012 de către contractorii români pe Elance.com. Până la sfârşitul lui 2012, profesioniştii independenţi români au câştigat, în total, aproximativ 16,4 milioane de dolari, din care numai anul trecut au fost încasate 5 milioane de dolari.

„România a devenit o piaţă-cheie pentru Elance datorită numărului mare de specialişti din domeniul IT, care au atras, în perioada analizată, peste 75% din veniturile totale obţinute de contractorii români pe Elance.com. Companiile din toată lumea care caută soluţii inovatoare pentru o dezvoltare rapidă, eficientă, găsesc pe piaţa românească forţa de muncă necesară”, declară Kjetil Olsen, Vicepreşedinte Elance pentru Europa.

Pe platforma de freelancing şi muncă online Elance sunt înregistraţi peste 2,1 milioane de freelanceri. Lunar, 256.000 de companii active postează pe Elance.com aproximativ 75.000 de oferte de proiecte. Cu 16.411 de profesionişti independenţi români înscrişi până la finalul anului trecut, România se plasează pe locul 12 în clasamentul celor 155 de ţări din care provin contractorii. 6.000 dintre aceştia s-au orientat către freelancingul online numai în decursul anului 2012, iar 1.027 au fost plătiţi de către companii internaţionale pentru serviciile prestate pe parcursul anului trecut.

România, în top 3 pieţe de freelancing din Europa

În topul câştigurilor înregistrate de freelanceri, România depăşeşte ţări precum Rusia, China, Germania sau Australia, şi se află pe locul 3 la nivel european, după Ucraina (cu 38,21 milioane de dolari) şi Marea Britanie (18,11 milioane de dolari). Liderii acestui clasament sunt S.U.A. (cu 166,28 milioane de dolari), India (165,09 milioane de dolari) şi Pakistan (39,89 milioane de dolari).

Contractorii români s-au impus pe piaţa de IT&programare şi graphic design&multimedia, unde au câştigat 12,6 milioane dolari şi, respectiv 2,8 milioane dolari, în perioada 2007-2012. În aceste domenii, freelancerii români au încasat, în medie, 15 dolari/oră. Cel mai bine plătite proiecte au fost în domeniul finanţelor şi management şi în domeniul juridic, unde românii au fost plătiţi, în medie, cu 18 dolari/oră şi, respectiv, cu 20 dolari/oră.

„Elance conectează companiile cu profesionişti online de top, la un preţ bun. Înalta calificare a specialiştilor români şi costul competitiv al serviciilor reprezintă două motive esenţiale care au impus contractorii români pe piaţa globală a freelancingului online”, explică Kjetil Olsen. De exemplu, pentru a angaja un expert român în programare IT este de aproape trei ori mai ieftin decât un norvegian, chiar dacă eficienţa şi rezultatele sunt aceleaşi.

* Elance on Globe (https://www.elance.com/trends/talent-available/geo#GeoRanking)

În prezent, Elance are în România cinci mobilizatori, freelanceri care lucrează activ prin intermediul platformei. Aceştia se află în Bucureşti, Iaşi şi Bacău şi susţin periodic workshopuri şi webinarii despre activitatea ca freelancer online şi succesul pe care îl poate avea un profesionist independent prin acest stil de muncă. În acelaşi timp, Elance a ales Bucureşti pentru organizarea cel de-al doilea summit „Work Different” la nivel mondial, pe 31 ianuarie 2013, un eveniment menit să celebreze stilul freelancing, dar şi succesul specialiştilor români din domeniu.

„Viitorul freelancerilor este promiţător: în următorii cinci ani, companiile vor angaja mai mult de jumătate dintre profesionişti prin internet (54%). Iar poziţia geografică a unui contractor nu va mai fi o problemă, dat fiind faptul că rezultatele bune vor fi livrate la timp”, adaugă Kjetil Olsen, Vicepreşedinte Elance pentru Europa. În 2012, freelancerii care au lucrat prin Elance au câştigat 211 milioane de dolari. Din 2007 până în decembrie 2012, profesioniştii independenţi au însumat câştiguri de 609 milioane dolari din proiectele realizate.

Despre Elance:

Astăzi, peste 500.000 de companii şi peste două milioane de freelanceri folosesc Elance în 170 de ţări. Companii globale inovative, companii mici sau aflate la început au acces la grupul mare de profesionişti de pe Elance pentru a construi echipe, formate din categorii profesionale diferite, de la ingineri de software, dezvoltatori de aplicaţii şi designeri de grafică, până la copywriteri, analişti de piaţă, cercetători, specialişti social media, agenţi de servicii clienţi şi din alte domenii profesionale. Peste un milion de proiecte online sunt finalizate, anual, prin intermediul Elance.

Cu sediul în Mountain View (California) şi în Oslo (Norvegia), Elance este o companie privată.

Articole populare Ultima luna

33 comentarii Adaugă comentariu

 1. Bună, Victor.

  Cred că m-au asaltat jurnaliştii cu întrebări înainte să ajung să-ţi transmit salutările mele.

  În numele Elance, Elance Europe şi al mobilizerilor locali Elance România îţi mulţumim pentru participare. Ne-am bucurat enorm să avem câţiva bloggeri de top alături de noi, astăzi.

  Eu sunt freelancer de 4 ani şi nu am lucrat pentru nicio corporaţie. Mi-e foarte bine aşa, am libertatea mea, clienţii mei, nu sunt „scavul” nimănui.

  Sper ca prin training-urile, webinariile şi workshop-urile pe care le organizăm în Iaşi, Bacău şi Bucureşti să oferim oamenilor cât mai multe oportunităţi. Aşa cum zicea şi Kjetil, Vice-preşedinte Elance Europe, România are potenţial. 🙂

 2. #2 Comentariu nou

  @Roxana Nasoi: Roxana,
  Multumesc pentru comentariu. Intr-adevar, poate era mai bine sa pun „mai” din titlu intre paranteze si sa dau astfel un sens mai larg.
  Felicitari pentru libertatea pe care o ai.
  Si daca ai timp, poate scrii un guest post aici despre experienta ta ca freelancer. Ce spui?

 3. Mi-ar face mare plăcere să scriu un guest post pentru blogul tău.
  Până acum am scris guest articles pentru blogurile internaţionale şi o invitaţie din partea bloggerilor din România ar fi bine venită.

  Deci cu mare drag.
  Ne auzim pe email pentru mai multe detalii.

 4. #4 Comentariu nou

  Fac acest lucru de 4 ani si vreau sa ma inscriu si eu in acest Sitte cu urmatoarele.WWW.RastadacTurism Tehnic. Ce trebuie sa fac?

 5. #5 Comentariu nou

  Care sunt conditiile minime pe care trebuie sa le am sa pot intra in acest spatiu. Am 17 ani, ce trebuie sa stiu?
  Cu multe asteptari,
  Matei

 6. #6 Comentariu nou

  imi puteti da cateva detalii,daca se poate inscrie oricine? ce pregatire trebuie sa ai? va multumesc

 7. Daca cineva are experienta in acest domeniu, e musai ca proiectele sa fie realizate intr-un timp continuu? Spre exemplu, daca eu estimez 8 ore un proiect, trebuie sa-l predau a doua zi, sau pot lucra, sa zicem, 2-3 ore pe zi cu predarea proiectului peste 3 zile?

 8. Mesaj pentru cei care au pus intrebari:
  veti primi raspunsuri competente de la consilieri Elance in decurs de cateva zile. Pana atunci, intrati pe platforma, unde de asemenea veti gasi o serie de lamuriri. Va multumesc.

 9. Buna ziua. Este extrem de interesant.
  Care sunt conditiile spre a intra in colaborare ca freelancer la Elance de ex.
  Ar fi foarte bine sa avem un „maestru” care sa-ti indrume pasii. Cum se gaseste cartea aceea despre care vobiti cu ABC-ul Freelancer ? Cum accesez si cand se mai organizeaza workshop-uri si webinarii? Eu sunt din Bucuresti. Putem face echipe de specialisti sa luam proiecte ? Pe ce site pot intra sa aflu mai multe ? Multumesc.

 10. #10 Comentariu nou

  v-as ruga sa-mi dati niste detalii, cine poate sa fie freelancer la Elance, trebiue sa cunoasca limbi straine,ce pregatire profesionala trebuie sa aiba,cum se poate inscrie

 11. #11 Comentariu nou

  multumesc

 12. #12 Comentariu nou

  @NAGY ILDIKO: Intrati aici si vedeti ca aveti un link „Need help?”. Altfel, da, engleza e obligatorie.

 13. #13 Comentariu nou

  ce pregatire trebuie sa ai?ce studii pt a lucra ca freelancer

 14. #14 Comentariu nou

  Si eu lucrez ca freelancer pe Elance, in domeniul Design si Multimedia mai exact foto editare. Obligatoriu engleza fluent ca sa te intelegi cu clienti, pregatire buna in domeniul in care vrei sa prestezi. De multe ori cand aplic la un job, atasez sample-uri ca sa conving clientul. Pt inceput am fost de acord ca sa lucrez pe bani putini 5 $ pe ora dar si asa daca ai joburi multe pe luna ajungi sa castigi ceva. Cheia succesului oricum ramane calitatea lucrarii si cred ca si atitudinea fata de client, chiar daca unii te enerveaza, unii nu iti raspund la intrebari, sa le vorbesti frumos si la obiect. Eu zic ca este o alternativa buna, mai ales ca la noi se gasesc greu joburi.

 15. #15 Comentariu nou

  Eu pregatirea mi-am facut-o singura, 6-7 ani in care am invatat photoshop doar din tutoriale.

 16. #16 Comentariu nou

  Buna ziua,imi puteti da si mie mai multe informati,cine se poate inscrie,eu am 22 de ani si sunt studenta in ultimul an la o facultate de asistenta medicala,eu ma pot inscrie?

 17. #17 Comentariu nou

  @Ileana: Ileana, intra pe site-ul Elance 🙂

 18. #18 Comentariu nou

  Am și eu o mare problemă de ordin legal: nu văd o modalitate de a declara venitul pentru a plăti impozit. Dar mă gândesc că dacă Elance se promovează în România trebuie să știe cum se poate lucra pe această platformă respectând legile românești.

  Toți contabilii mi-au spus că pentru a fi în regulă cu fiscul ești obligat să ai contract cu clientul și să emiți facturi. Când treci printr-o platformă precum Elance cu cine semnezi contract pe PFA sau firmă (contul e oricum pe numele de persoană fizică, nu?) și cum procedezi cu facturarea, când de fapt acest intermediar trimite facturile? Efectiv nu ai cum să declari venitul fără contract, dacă depui declarație și n-ai documentele justificative mai rău poți păți decât nespunând nimic. Se consideră că fără contract lucrezi la negru.

  Chiar m-ar interesa să lucrez pe Elance, vă rog spuneți cum se poate face asta legal, eu nu am găsit. Cei de la administrația financiară sunt foarte clari în privința necesității contractului și facturilor, dar altfel nici ei nu știu să spună cum anume să procedezi. Ceea ce probabil nu ne va scuti de anchete dacă se trezesc la un moment dat să vadă ce e și cu freelancingul ăsta.

 19. #19 Comentariu nou

  ma intereseaza acest stil de lucru,ce ar trebui sa stiu despre toata procedura de lucru,despre munca ce trebuie facuta,…despre tot ce inseamna sa lucrezi la Elance?Multumesc mult.

 20. #20 Comentariu nou

  @Ioana: Stai linistita, freelance-uiesc de prin 2002 si nu m-a intrebat nimeni nimic vreodata. Daca vrei neaparat sa dai banii pe geam, sponsorizeaza o familie defavorizata, ajuta un copil cu probleme, fa cadouri inutil de scumpe si inutil de des celor dragi. Daca vrei sa fii ok, pensie privata/asigurare de sanatate, eventual un PFA pentru cazurile cind vei lucra direct cu clientii si chiar vrei sa cotizezi pentru a sustine minunatul sistem din Romanistan.

 21. #21 Comentariu nou

  Fara cunostiinte bune de limba Engleza, am vreo sansa de reusita? multumesc

 22. #22 Comentariu nou

  @Sebi: Nu, conversatia se desfasoara in engleza.

 23. #23 Comentariu nou

  Salut, @Gabi Dumitrescu, sunt de acord cu tine, iar acest mod de a lucra cu elance e ok atata timp cat nu castigi sume destul de mari incat sa bata la ochi. Intrebarea mea e similara cu cea a Ioanei. Chiar nu exista o varianta legala in Romania pentru a desfasura aceasta activitate?

  Probleme daca ai un PFA/II si lucrezi cu Elance:
  1) Nu ai contract semnat si stampilat nici cu Elance, nici cu persoana care te plateste, adica clientul final.
  2) Nu poti factura direct clientul final, deoarece nu ai datele lui.
  3) Tu poti astepta 10 plati de la proiecte cu clienti diferiti si dai withdraw o singura data, in momentul ala in extrasul tau de cont va figura o plata cumulata, pe toata suma, realizata de catre Elance catre tine. Iar nu poti justifica facturile individuale, deoarece daca ai 3 facturi catre clienti diferiti, nu poti sa incasezi de la o entitate care nu e facturata, intreaga suma cumulata.

  Sper sa reusim impreauna sa facem putina lumina referitoare la chestia asta, deoarece toate informatiile de pe net sunt foarte disipate.

  Iar despre lucratul la negru … repet e ok la sume mici, dar la volume mai mari e foarte posibil sa apara probleme.

 24. #24 Comentariu nou

  stapinesc germana scris,vorbit,engleza peste mediu,domeniu costructiilot, prelucrarea lemnului si intreb : am sanse sa fiu activ in acest domeniu ?

 25. #25 Comentariu nou

  Am o nelamurire care pentru unii poate area o prostie dar sunt noua in „familia freelancerilor” si acum incerc sa aplic la proiecte. Nu inteleg exact cum se va face plata in cazul in care mi se ofera un „job” si cum sunt sigura ca nu muncesc degeaba?

 26. #26 Comentariu nou

  De curand m-am inscris pe Elance, dar nu intrevad nici o perspectiva de a obtine macar un task, chiar daca am 5 ani experienta in MS. CSharp si C++.

 27. #27 Comentariu nou

  Ce inseamna sume mici sau volume mari? Cand s-ar autosesiza banca/statul?

 28. #28 Comentariu nou

  Observ ca domnul Victor evita sa raspunda la intrebarile pertinente in legatura cu partea legala a incasarii sumelor… ?

 29. #29 Comentariu nou

  Acest articol mi se pare o promavare pentru platforma Elance, un fel de publicitate ascunsa cu tendinta de a monopoliza piata freelancer-ilor
  eu caut programatori web pentru lucrari in afara acestui sistem, cu siguranta nu am asa potential de plata ca si cei din USA, Canada sau UK dar ce sens ara sa fii a 6 tara din lume ca si programatori daca nu esti si ca domeniu IT. Citeva sute (sau mii)de euro platiti pentru o aplicatie sint nimic in comparatie cu veniturile pe care aceasta o poate genera.

 30. #30 Comentariu nou

  Buna, cum se pot inregistra in contabilitate banii obtinuti prin elance (transferati in contul bancar din RO prin paypal)?
  Multumesc.

 31. #31 Comentariu nou

  Intrebati un contabil competent.

 32. #32 Comentariu nou

  Buna ziua ,
  Sunt si eu interesata cum se poate lucra in aceasta platforma in conditii legale. Care sunt actele ce trebuie intocmite. Ce mi se retine din retributie si ce trebuie platit statului Roman. Ce declaratii se depun si cand. Va rog foarte mult, daca poate sa ma lumineze cineva. Va multumesc, mult!

 33. #33 Comentariu nou

  Intrati pe site. Daca nu gasiti toate informatiile, discutati cu un contabil.

Adaugă comentariu