star-taxi

„Întârzii 1 min” – citesc pe telefon.
Mă sui în taxi și șoferul își cere scuze încă o dată pentru a ajuns cu 60 de secunde peste timpul promis.
Îmi oferă apoi variante de traseu: „Pe unde doriți să o luăm?”.
Nu mai trăncănește ca un apucat tot drumul, povestindu-ți că moare de foame cu taximetria asta sau ce a înțeles el azi-noapte de la talk-show-ul politic. Te lasă în pace.
Nici nu mai poartă conversații interminabile pe mobil cu amicii lui. Manelele au dispărut și ele.

Minunea care l-a transformat pe șoferul bucureștean de taxi din potențial ghiolban în om cu care poți să te înțelegi stă lipită cu ventuza în geam și clincăne din când în când.
Poartă numele de smartphone și rulează o aplicație de chemat taxiul care a înlocuit dispecerele de la telefon.
Aplicația are o opțiune care îi silește pur si simplu pe taximetriști să se poarte normal cu clienții: la finalul cursei ești invitat să dai un calificativ șoferului, de la una la cinci stele, și să scrii și un comentariu despre comportamentul acestuia.
Când comanzi taxiul, poți vedea pe telefon câte „stele” are șoferul și dacă ai dubii, să-l refuzi. (Am dat o singură dată „o stea” unui puști, mai paysan așa, care a vorbit tot timpul, alternativ, pe două mobile, conducând șmecherește cu o singură mână.)
Șoferul vede la rândul lui ce ai scris despre el după ce te-ai dat jos.
Simplu și eficient.
Plus că există un supervizor care urmărește comanda prin GPS și intervine – cu penalizări – dacă șoferul întârzie la comandă.

Aplicația asta mobilă a schimbat mult în bine taximetria bucureșteană. (Evident, ai în continuare ocazia unor surprize neplăcute, dacă iei taxiul din stradă.)
Cred că ar trebui să o extindem – cu sistemul ei de notare a prestației – și în restaurante, magazine, birouri de relații cu publicul șamd.

(scris pentru 24fun.ro)

9 Comments

 1. Folosesc aplicatia de mai multe luni si sunt foarte multumit de ea.
  Intr-o seara din februarie am trait o intamplare interesanta cu aceasta aplicatie: la 3-4 minute dupa ce am facut comanda soferul de taxi mi-a scris un mesaj ca nu mai poate sa ajunga la mine. Am anulat comanda (evident) si am inceput sa caut din nou o masina. in acel moment telefonul a sunat si un supervizor de la aplicatie m-a intrebat ce s-a intamplat. Cand a auzit povestea mi-a spus ca-l va deconecta imediat pe sofer de la aplicatie…

 2. @liviu: Da, supervizorii sunt foarte exigenți. L-a penalizat pe un șofer pentru ca intarziat un minut si jumatate.

 3. Ar fi superb sa se extinda si in alte orase. Astept cu interes sa vad cum merge aplicatia pe Iasi, ca la Sibiu n-am prea vazut oameni cu smartphone :))

 4. Am folosit aplicatia pentru zeci de comenzi si sunt foarte multumit. Din pacate nu le dau prea multe sanse de reusit pentru ca firmele de taxi s-au pus f tare pe ei. Daca vreun taximetrist meridian, taxi 2000, etc e prins ca foloseste startaxi il dau afara. Sper sa reuseasca sa reziste.

 5. @Cristi: Va rezista 🙂

 6. La inceput am folosit aplicatia pentru Speed Taxi si apoi a aparut si Star Taxi. Ma mir si acum cat de civilizat functioneaza procesul cand chem taxi-ul prin intermediul celor doua aplicatii. Intr-adevar, ar trebui extinsa si la restaurante, etc. Un alt avantaj vizibil este ca ai sanse sa gasesti taxi mult mai repede decat daca ai suna.

 7. Aplicatia Star Taxi a fost lansata in octombrie 2012 si deja a fost descarcata de mai mult de 60k de utilizatori, atat pentru platformele Android cat si iOS. Deja activitatea a fost extinsa pentru orasele Brasov, Timisoara, Iasi si lista continua. Zilnic, in Capitala, se efectueaza in jur de 6.000 de comenzi prin Star Taxi iar utilizatorii au un call center dedicat pentru reclamatii sau sugestii (24/7 non-stop). In fapt, nu exista inca o reclamatie sau o sugestie venita de la un utilizator de care sa nu se fi tinut cont in dezvoltarea aplicatiei.

 8. Au tarif unic taximetristii din StarTaxi ? Sau isi pune fiecare cat vrea ?

 9. @thundermar: 90% au 1,39/km, 10% -peste, dar in niciun caz 3,5lei/km cat au rechinii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close