Un proiect de cercetare excepțional creat și finanțat de Romanian-American Foundation (RAF)*, la care vor participa și oameni de știință români celebri în lumea academică internațională, precum Virgil Gligor – profesor la Carnegie Mellon University, Radu Popescu-Zeletin – profesor la Technical University of Berlin sau Florin Udrea – Profesor la Cambridge University, a fost anunțat ieri.

Romanian-American Foundation va oferi cercetătorilor români finanțare de 1,5 milioane de dolari pentru proiecte privind cele mai noi tendințe tehnologice cum ar fi ”Internetul lucrurilor”, în cadrul programului Applied Research Technological Innovation and Entrepreneurship – ARTIE.
Astfel,  cercetători și antreprenori români vor colabora la construirea obiectelor inteligente, a unui mediu înconjurător mai inteligent și a unei planete mai inteligente.

Pe lângă finanțarea directă a proiectelor de cercetare aplicată, programul își propune crearea unei comunități, prin crearea de legături cu profesori și instituții din străinătate (inclusiv cu diaspora românească).

Comunitatea ARTIE va funcționa ca un ecosistem care îi aduce împreună pe cei care doresc să facă o schimbare, inclusiv antreprenori de succes, investitori, reprezentanți ai administrației publice și alți actori angajați în proiectele de cercetare existente în România.
Programul ARTIE va avea ca rezultat formarea unei comunități puternice, care va include aproximativ 250 de persoane și 50 de beneficiari direcți.

Directorul Programului ARTIE este Paula Apreutesei, unul dintre cei mai vechi cercetători în domeniul IT din România, fost manager Microsoft.
Paula Apreutesei va lucra cu Consiliul Științific și consilieri externi pentru a construi pachetul de informații pentru Apelul de proiecte pentru granturi de cercetare aplicată, apel care va fi publicat în perioada următoare.

Pentru mai multe informații, vizitați www.rafonline.org.

Informații oficiale:

Romanian-American Foundation încurajează cercetătorii și antreprenorii români să dezvolte idei cu potențial de comercializare

Romanian-American Foundation (RAF) anunță o nouă direcție strategică: cercetare aplicată, inovație tehnologică și antreprenoriat (Applied Research Technological Innovation and Entrepreneurship – ARTIE ), care va debuta cu un program de granturi cu o durată de 18 luni.

Programul ARTIE este axat pe investiții în talentul român, în arii de cercetare cu tradiție și performanța internațională, în scopul conectării oamenilor la cele mai noi tendințe în tehnologie. RAF sprijină cercetătorii și întreprinzătorii români în comercializarea ideilor lor și răspunde nevoilor societății prin alegerea de proiecte cu rezultate clare, concrete și măsurabile.

“Intervenția noastră în ciclul de transformare a ideii în inovație este, în mare parte, în stadiul incipient de dezvoltare tehnologică. Noi încurajăm echipele să gândească în termeni de tehnologii comercializabile și îi pregătim pe cercetători să promoveze produsul lor pentru a convinge potențiali investitori “- Roxana Vitan, Director Executiv, Romanian-American Foundation.

RAF va investi 1,5 milioane dolari în granturi pentru a finanța cercetarea aplicată și pentru a sprijini modele de comercializare a inovației.
Programul de granturi ARTIE va adresa cele mai noi tendințe tehnologice, cum ar fi ”Internetul lucrurilor”, oferind cercetătorilor și antreprenorilor posibilitatea de a colabora la construirea obiectelor inteligente, a unui mediu înconjurător mai inteligent și a unei planete mai inteligente.
Pe lângă finanțarea directă a priectelor de cercetare aplicată, programul își propune crearea unei comunități, prin facilitarea de legături cu profesori și instituții din străinătate (inclusiv cu diaspora românească). Comunitatea ARTIE va funcționa ca un ecosistem care îi aduce împreună pe cei care doresc să facă o schimbare, inclusiv antreprenori de succes, investitori, reprezentanți ai administrației publice și alți actori angajați în proiectele de cercetare existente în România.
Programul ARTIE va avea ca rezultat formarea unei comunități puternice, care va include aproximativ 250 de persoane și 50 de beneficiari direcți.

Strategia este elaborată și validată împreună cu un Consiliu Științific, format din profesori de renume internațional și antreprenori de succes:

Rolul Consiliului Științific este de a analiza împreună cu Consiliul de Administrație și cu echipa ARTIE cele mai noi tehnologii, de a recomanda domenii de cercetare aplicatiă, precum și de a facilita conexiunile cu o rețea de experți și evaluatori. Membrii Consiliului Științific vor acționa, de asemenea, în calitate de ambasadori ai programului, care leagă colegii români cu instituțiile relevante și de prestigiu din străinătate. Ca profesori distinși ai universităților în care lucrează, vor fi invitați pentru a servi ca mentori pentru comunitatea ARTIE și pentru a împărtăși cunoștințele și experiența lor.
Paula Apreutesei este directorul Programului ARTIE și lucrează cu Consiliul Științific și consilieri externi pentru a construi pachetul de informații pentru Apelul de proiecte pentru granturi de cercetare aplicată, apel care va fi publicat în perioada următoare.

*Înființată în 2009, prin decizia Congresului American, Romanian-American Foundation (RAF) este cea mai mare fundație filantropică americană din România, care finanțează programe în antreprenoriat, educație și dezvoltare comunitară. Constituirea patrimoniului RAF a fost posibilă prin investiţiile de succes realizate în sectorul privat de către Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) în cei peste 15 ani de prezenţă activă în România. Patrimoniul actual al Fundaţiei este de 50 de milioane de dolari şi se aşteptă ca, în următorii ani, să ajungă la 150 milioane.

Mai multe informații despre Fundație puteți gasi în Raportul Anual 2011

(sursa foto)

1 Comment

  1. Nu stiam de RAF, dar ma bucur foarte tare ca exista. Romania are nevoie de-asa ceva.

    Bine, pe noi mai tare ne doare fiscalitatea si legislatia incuiata care-ti da peste mana si nu incurajeaza deloc antreprenoriatul si inovatia.

    Idei si modalitati de a le transofrma in realitate sunt ferm convins ca exista in Romania 🙂

    Sunt foarte curios ce-o sa iasa din asta!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close