Concurs. Am pregătit un set de 10 becuri economice de foarte bună calitate, set care poate ajunge la tine.
Becurile sunt oferite de Enel, consumă cu 77-80% mai puțin decât cele clasice și sunt suficiente, cred, pentru o întreagă casă.
Ce trebuie să faci pentru a participa la concurs.
1. În partea dreaptă, găsești un banner (cel verde) cu sfaturi elementare pentru economisirea energiei. Citește-le spre inspirație.
Dacă ești de acord cu aceste sugestii și respecți o parte din ele, poți da click.
2. Scrie un comentariu la acest post, de 2-3 fraze, pe tema:
„Cum fac eu economie la energie. Care sunt cele mai bune măsuri pe care le aplic acasă pentru a nu încărca inutil facturile la energie.”
Nu trebuie să fie compuneri savante, ci texte care să ofere soluții clare și aplicabile în acest sens.
3. Termen limită pentru trimiterea comentariilor (unele pot rămâne o vreme în moderare): vineri, 7 iunie, ora 13.00.
Luni vom anunța câștigătorul, pe care îl voi alege împreună cu reprezentanți ai Enel pe criteriul cel mai bun/convingător comentariu. Nu uita să lași o adresă validă de e-mail în formularul de comentarii.
Spor!
32 comentarii Adaugă comentariu
Inchide lumina cand nu este necesar si scoate din priza toate electronicele pe care nu le folosesti, deoarece micile transformatoare care iti alimenteaza gageturile consuma chiar daca nu sunt conectate sau in functiune.
economie am inceput sa fac de mult timp si tot mai caut solutii :
1. am pus becuri economice in toata casa;
2. folosim masina de spalat vase;
3. am inlocuit cada cu dusul;
4. cand plecam de acasa scoatem toate aparatele din priza;
5. ne bucuram de lumina naturala cat mai mult cu putinta;
6. de fiecare data cand cumparam un aparat electrocasnic alegem aparatele cu minim A+.
Iata cum fac eu economie la curent:
1 – http://www.haivas.ro/am-lumina-gratis/
2- http://www.haivas.ro/energie-gratis-curenti-slabi/
Nu, nu sunt in target pt concurs. Dar il sustin. Bagati tare, orice e conomie e buna! 😉
Becurile economice si cu led nu doar ca fac economie de curent dar tin si mai mult timp. Masina de spalat vase consuma mai putina apa si curent decat daca as spala vasele in chiuveta, plus ca o pornesc doar cand e plina. Iarna, cand plec la servici sau in oras opresc caldura sau o dau la minim, cand gatesc opresc caldura in bucatarie, cand dorm dau caldura la jumatate si pentru ca dorm invelit si pentru un confort termic mai bun. Folosesc eletrocasnice din categoria de consum A+. Iarna las lumina si caldura soarelui sa intre in casa, vara pun draperii groase la geam. Cand plec in vacante scot sigurantele, atat pentru siguranta cat si pentru a elimina consumul de curent al aparaturilor in stand-by.
Becuri economice, becuri cu leduri, in general cumparate de la Ikeea.
In plus pe hol si in bucatarie am un set de 5 becuri cu led alimentate la 12 volti. Momentan printr-un trasformator, se gasesc tot la Ikeea.
Pasul urmator ar fi sa inlocuiesc transformatoarele de 12 vorlti cu o alimentare pe baterie cu incarcare solara. Deja l-am vazut mai sus pe Haivas si intentionez sa ii scriu un e-mail.
-folosesc o masina de spalat care merge cu apa calda de la radet asta http://bit.ly/13zmR5B
-n-am televizor, n-am calculator, am doar o tableta.
-frigider mic si becuri eco am de 5 ani.
Am inlocuit si eu becurile normale cu cele economice.
E bine sa economisim si cu becurile economice dar trebuie acordata mai multa atentie marilor consumatori: fier de calcat (1500 – 2500W), uscator de par (1500 – 2500W).
La un calcul simplu, un consumator de 2500W consuma intr-un minut de folosire cat 1 bec economic de 20W in 2 ore.
Alti consumatori mari sunt pc-urile desktop.
Folositi variante mai care consuma mult mai putin: un laptop sau, cel mai eficient, o tableta.
Cateva idei folosite la mine in casa:
-Lucrezi la pc si esti nevoit sa faci o pauza de 30-60 minute, nu il lasa sa mearga in gol, in start ai optiunea de Hibernare/Sleep care iti salveaza datele si opreste pc-ul pana cand iti reiei activitatea exact cum ai lasat-o.
– Faci dush cel mai des, iar in timp ce te clabucesti cu buretele opreste apa, salvezi zeci de litri pe factura iar in caz ca ai centrala termica salvezi si gaze si curent.
– Schimba becurile din casa cu unele economice, chiar si cele mai ieftine din oras consuma cu 50% mai putina energie, de preferat becuri mai scumpe cu LED sau SMD pentru cine are buget maricel.
– Cumpara triple cu intrerupator pe ele, cand pleci de acasa inchizi toate electrocasnicele dintr-un singur buton nu mai esti nevoit sa le scoti din priza.
-Profita de lumina naturala pe timpul zilei, foloseste becurile cat mai putin.
– Foloseste aspiratorul cat mai putin, o matura clasica isi face treaba lafel de bine cand nu ai mizerie multa de strans. Daca esti nevoit sa folosesti aspiratorul nu sta sa dansezi cu el prin casa, cunsuma mult motorul electric din interior.
– Investeste intr-o masina de spalat vase, consuma mai putina apa si iti ofera timp sa desfasori alta activitate.
– Chit ca stai la casa sau la bloc izoleaza-ti peretii, iarna caldura se pastreaza mai bine contrala nu lucreaza lafel de mult, vara aerul conditionat lafel raceste camera mai repede.
– Scoate din priza toate aparatele electrice, inchide toate becurile, coboara jos la panoul cu contoare si verifica daca se invarte sau nu, asa iti dai seama daca ceva iti consuma curent fara sa stii, caz in care apelezi la firma furnizoare sa remedieze problema.
Ca sa fac economie de curent, urc pe scari. Un lift folosit echivaleaza cu jde becuri cu wolfram aprinse mai multe zile la rand. Evident, cu chestia asta nu fac economie acasa, dar incerc sa diminuez din ipocrizia de a ma da ecologist.
Alte economii la curent pe care le fac? Folosesc lumanari. Nu vad asa de bine, dar imi aduc aminte cu nostalgie de vremea cand eram si eu tanar.
am un prelungitor cu intrerupator in care tin routerul, tv-ul, combina audio, imprimanta. cand plec de acasa, tzup pe intrerupator si facem o mica economie.
Sunt mai econom de vreo 5-6 ani. Scot orice stecher din priza cand nu sunt acasa, nu folosesc liftul, baia este dus, aprind lumina doar daca este strict nevoie, seara setez tv-ul sa se opreasca in 3o’ de cand cred eu ca nu mai rezist si ma ia somnul, sting lumina din reflex oriunde ma aflu si vad ca arde degeaba. Ma simt mai bine cand fac economie. E ca si cand faci o fapta buna pe zi.
Pentru a reduce consumul de energie electrica imi permit sa dau cateva idei puse deja acasa la mine in practica: lampi cu senzor de miscare, electrocasnice din clasa A, folosirea incarcarii prin USB la laptop pentru ipod, ipad si telefonul mobil, folosirea becurilor economice. Un sfat e si folosirea la maximum a luminii solare, fara sa blocati patrunderea ei in baie sau hol prin diverse perdele opace. Pentru alte, nu doar la curent electric, ci si la gaz, la factura de apa: izolati termic apartamentul, faceti dus, folositi uscarea naturala a parului, care e si mai sanatoasa, aspirati doar o data pe saptamana, in rest putand folosi ca si gospodinele matura si farasul, care nu musca si nici nu va fac mai putin barbati. Pentru a reduce factura folositi si apa calda in mod cumpatat, pentru a nu innebuni centrala cu cicluri repetate pentru spalat pe dinti sau spalat pe maini.
Eu ina afara de lucrurile normale (cum ar fii sa opresc calculatorul cand nu il folosesc sau sting lumina cand ies din camera sau scot incarcatoarele din priza cand nu le folosesc) folosesc multe intrerupatore in casa si cand nu ma uit la televizor sau nu folosesc cuptorul opresc alimentare apasand butonul de pe priza, astfel electronicele mele nu au curent cand nu le folosesc
-becuri economice
-stralucirea(brightness-ul)tv-ului/monitorului nu trebuie sa fie la maxim, ca nu stai cu soarele-n spate
-bazin la toaleta cu buton de stop
-masina de spalat vase e mai economica decat spalatul manual
-filtre curate(ac, aspirator, etc), sa consume cat mai putin echipamentele
-spalat vase/rufe cu masina plina, pentru a nu face risipa de energie
-folosit temporizator pt caldura/ac
-de luat in considerare ca nu toate camerele au nevoie de becuri puternice
Fac economie la factura de curent prin urmatoarele metode
1. Incerc sa cumpar doar aparate electronice cu sigla „A++” sau „A+”
2. Becuri economice in toata casa
3.Prize cu timer pentru a opri curentul noaptea
Familia mea este verde până-n măduva oaselor.
Uite de ce:
1. facem doar duș – cu doi copii mici în casă, nu mai e timp pentru a ne scufunda într-o cadă plină de spumă…
2. nu lăsăm încărcătoarele în priză – dacă le găsește cel mic, se conectează el…
3. orice aparat este foarte puțin folosit – noi ne petrecem majoritatea timpului în parc…
4. nu deschidem frigiderul nici măcar la ora mesei – comandăm pizza, în caz că am rămas fără biscuiți…
5. stingem lumina chiar fiind în încăpere – întrerupătorul e una dintre jucăriile preferate…
6. mașina de spălat funcționează doar la capacitate maximă… dar nici așa nu dovedim volumul de haine murdare…
P.S. Am și scris aici http://daruiesc.info/2013/04/si-uite-asa-am-realizat-cat-de-verzi-suntem/ și aici http://daruiesc.info/2013/04/cum-se-face-astazi-responsabilizarea/ despre activitățile noastre pro-natura 🙂
E bine sa nu exageram cu economia si sa devenim un pic ciudati, totul trebuie facut cu masura.
Cum economisesc eu energie:
– Senzorul tv-ului tinut pe auto, seteaza singur echilibrul perfect intre consum si luminozitate
– lampa de veghe cu senzor si led-uri de mare putere: lumineaza difuz living-ul de cate ori ma uit la tv si mentine o atmosfera placuta.
– bec special pentru pc pentru lampa de pe birou
– singurul care consuma este laptopul care este pornit cam 12h/zi
De mentionat ca e bine sa scoatem din priza incarcatoarele si electronicele pe care nu le folosim des pentru ca:
1.Consuma
2.Fiind mereu in sarcina, componentele electronice tind sa se defecteze/le scade durata de viata.
– becuri economice sau neoane in camerele unde sta lumina aprinsa mult (lumina calda, minim 20w, firma olandeza). Pe holuri, afara sau in camara raman becuri clasice (niste intrerupatoare cu timer ar fi bine venite).
– cumparat priza cu contor de energie. am luat pe rand la consumatori si am inregistrat datele in excel pentru comparatii viitoare.
– pompe centrala (iarna cel mai mare consumator, anual al treilea): dai 1-2 grade mai jos si izolezi casa.
– congelator (anual al doilea consumator): Cand se strica se schimba cu lada frigorifica (inchide capacul mai bine, consuma mai putin).
– frigider: economiile se fac reducand numarul de deschideri :D.
– tv: s-a stricat sapt trecuta. urmeaza un led A+, consum un pic mai mic, suprafata cel putin dubla.
– masina de spalat: se spala rufe doar cu masina plina si la o temperatura cat mai joasa. Daca are ciclu eco/”de noapte” se foloseste cu incredere. Se intind rufele la uscat.
– PC-uri (cei mai mari consumatori din casa): turn off screen in 5 min. Sleep in 15 min. Un laptop consuma de 3-4 ori mai putin ca un desktop. Ma tenteaza un prelungitor „inteligent” care sa lase unitatea in sleep si sa stinga restul (monitor, copiator, boxe, veioza).
– copiator, imprimante: incalzirea la laser consuma foarte mult. Se pot grupa un pic printurile pentru economii.
– electrocasnice mici: surprize-surprize: espressorul consuma mult (tine apa incalzita). amplificatorul pentru boxe consuma 25w stand si…35w cand lucreaza. acum pornesc doar la nevoie.
– indirecte: centrala pe gaz sau lemne, izolarea casei, pereti cu inertie termica buna, mersul cu bicicleta sau transport in comun, consum economic de apa (dus, vas wc economic, masina de spalat vase, sistem de picurare in gradina)
Cum fac eu economie:
– Becuri cu led momentan, pe viitor SMD-uri.
– prelungitoare cu intrerupator pentru a opri consumatorii inutili gen incarcatoare de telefon
– nu las aparatura in stand-by
– apartament izolat termic (nu folosesc aer conditionat)
– televizor LED (1 nu 10 TV in toate camerele)
Investitiile au fost facute in timp, in ani de zile, dar merita. Consumul s-a redus cu 35%-40%.
Eu folosesc prelungitoare cu intrerupator.
Cand nu e nevoie, opresc totul dintr-un singur buton si in felul asta nu mai consuma nici in stand-by.
In plus, am invatat si copii sa nu risipeasca apa cand se spala pe dinti, iar la WC am montat rezervor cu doua trepte si il folosim dupa necesitati.
In primul rand electrocasnicele cumparate trebuie sa fie din clasa A, in al doilea rand se mai poate economisi energie folosind programe care utilizeaza apa rece in spalatul rufelor .Consumatorii casnici ar trebui scosi din priza pe, perioada neutilizari lor.Deasemenea becurile economice reprezinta un mod de a economisi enrgie .Televiozrele led sunt si ele o soluti de economisire a energiei ,cu toate ca sunt cam scumpe ,banii vor fii recuperati din scadera facturi.
Inchid luminile înainte de a pleca de acasă;
• utilizez lămpi cu un consum redus de energie;
• cumpăr aparate de înaltă eficienţă (A+, A++ sau A+++);
• utilizez maşina de spălat rufe închid aparatele (TV, DVD, calculator, monitor, imprimantă etc.) înainte ca acestea să intre în mod stand-by;
• monitoarele cu cristale lichide scad consumul de energie. Acestea sunt mult mai eficiente decât monitoarele şi televizoare standard;
• utilizez încălzirea apei cu un sistem de energie solară;
• aleg duşul în locul băii în cadă;
• utilizez robinetele de economisire a apei;
• folosesc ventilaţia naturală a locuinţei cât de mult este posibil;
• folosesc lămpile fluorescente în locurile unde calitatea luminii este mai puţin importantă (bucătărie şi garaj);
• nu supraîncarc uscătorul, înseamnă un timp de uscare mai mare (folosind mai multă energie electrică).
ce sfaturi pot sa mai dau eu ca l-ati spus voi pe toate,sunt deacord cu tot.totusi sa nu uitam de lumanari care pe timpul lui ceausescu le foloseam cand nu aveam lumina si care astazi pot fi chiar romantice cand luam cina ori in bae sau in dormitor .bafta.
Consumul de energie este un aspect la care sunt si eu atent, in limita posibilitatilor:
– inlocuit spoturile incandescente cu unele pe led
– becuri (neon) economice de sub 10W pentru tot ce inseamna lumina de veghe
– folosit modul sleep pe laptop, fata de shutdown, pentru a reduce timpii de bootare si deci, consumul
– televizorul scos din dormitor si plasat exclusiv in livingroom inseamna confort, relaxare si economie
– telefonul mobil, aparatul de tuns sau reincarcarea bateriei foto se opresc imediat dupa incarcare
– tehnologia de iluminare xenon, de 35W, de pe masini, inseamna economie de consum
– intr-o vara torida, folosim draperii mate sau facem un pic de curent, inainte de a porni AC la maxim
– intrerupatoarele se monteaza la nivelul bratului coborat, nu ridicat, pentru ca cei mici sa poata si sa deprinda devreme cum este cu stinsul luminii
– iar daca surprindeti portiuni cu iluminatul stradat pornit chiar si la ora 9 dimineata, puneti mana energic pe telefon …
Asa … vom avea satisfactia ca am facut o fapta buna.
si castigatorul este….? 🙂
@Aurora: Anunt valabil pentru toti participantii: joi fac anuntul, a trebuit sa plec din Bucuresti. Multumesc pentru rabdare.
Sa anuntam castigatorul:)
In primul rand, multumesc tuturor pentru comentarii.
S-au detasat ca foarte bune cateva comentarii, printre care cele venite de la Aurora, Sorin Neagu, ZCip, Vlad, Malaescu Cristian, Vlad F.
O mentiune speciala pentru Haivas.:)
Impreuna cu reprezentantii Enel, l-am ales drept castigator pe ZCip.
Incantat de apreciere, felicitari castigatorului !
Buna dimineata. Energia este pretutindeni in univers si nu inteleg de ce trebuie sa platesc pentru ceva care se gaseste din abundenta.
Eu sper sa apuc ziua cand inventia lui Nikola Tesla va fi pusa in practica si toti oamenii de pe Pamant vor avea energie electrica gratis asa cum e normal.
Becuri cu LED Sylvania. Interesanta alegere. Nu stiu de ce, ma asteptam ca la un concurs sponsorizat de Enel acestia sa ofere becuri cu LED romanesti, doar existau becuri Electromagnetica si acum doi ani. Oricum, a fost o initiativa interesanta.
Eu cand mi-am schimbat becurile obisnuite cu cele Smart LED i-am sunat pe cei de la case-smart si le-am cerut sfaturile cu privire la un iluminat corect, care sa nu oboseasca ochii si care sa fie potrivit fiecarei camere in parte. Mi-a placut ca mi-a recomandat pentru camera copilasului o lumina difuza, calda si pentru hol un bec care sa se aprinda prin senzor de miscare.