Închide

Ce vrei să cauți?

Scary: Tatuajul electronic și pilula pentru autentificare

Ai uitat să îți înghiți pastila într-o dimineață?  Ești mort: nu mai poți folosi telefonul, computerul, nu mai ai acces la birou sau în propria casă, nu mai poți plăti cu cardul la magazin.
Sună nebunește, dar o astfel de pilulă există și a fost aprobată și în SUA, și în Uniunea Europeană încă de acum 3 ani.

Săptămâna trecută, o seamă de executivi de top din industria IT&C au urcat pe scena D11, conferință organizată în fiecare an de Wall Street Journal în California și în care se vorbește despre viitorul tehnologic al omenirii.

Motorola, compania care a scos pe piață în secolul trecut primul telefon mobil și aflată acum în proprietatea Google, a profitat de invitația la D11 pentru a face PR noul smartphone Moto X, gândit să intre, la lansarea din octombrie, în competiție directă cu iPhone și Samsung Galaxy S4.
(Moto X va fi mai ieftin, pentru că nu ne dorim marginea de profit de 50% pe fiecare exemplar de smartphone pe care o are acum Apple și Samsung – au punctat reprezentanții companiei.)

Tatuajul electronic ar putea să înlocuiască parola la telefon

Vorbind despre viitorele smartphone-uri produse de Google, vicepreședinta Motorola Regina Dugan (fostă șefă a proiectelor de tehnologie avansată la Pentagon) a făcut o demonstrație cu o posibilă nouă metodă de autentificare pentru accesul la telefon.

Parolele pe care le tastăm acum pe ecranul telefonului ar urma să fie înlocuite cu un tatuaj de cauciuc aplicat pe corpul posesorului. Tatuajul – arată ca in fotografia de mai sus – conține circuite electronice flexibile care transmit automat date de autentificare către smartphone.
De ce actualele parole nu ar mai fi bune? Motorola consideră că sunt enervante pentru utilizatori, jumătate dintre aceștia nesecurizându-și din acest motiv telefoanele, deși acestea conțin o mulțime de date personale importante.

Tehnologia de autentificare prin tatuaje electronice a fost testată și de Nokia.
Când va fi lansată pe piață? Nu foarte curând, ne liniștește Motorola.

Un clip cu demonstrația tataujului electronic pe scena D11 (de la minutul 5.30”):

Pilula cu cip pe care ar trebui să o înghiți pentru autentificare

Pe scena D11 s-a vorbit și despre pilula Proteus care monitorizează funcțiile corpului, dar ar putea fi și o metodă de verificare a identității persoanei.
Pilula, realizată de compania Proteus, conține un cip și ca sursă de energie folosește reacțiile chimice bazate pe acidul din stomac.
Poate transmite date de autentificare către diverse echipamente, dar și parametri fiziologici:

Nu aș fi deloc încântat să folosesc aceste noi tehnologii. Voi?

Articole populare Ultima luna

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. Nu cred va o sa prinda. Cel putin faza cu pilula e destul de dubioasa. In plus ce te faci daca te loveste o d#@$#$$e si elimini pilula? :).

  2. #2 Comentariu nou

    Gresit – ai uitat pilula, va trebui sa-ti aduci aminte toate parolele. O sa ramana totusi la nivel de experiment. Chip-urile RFID functioneaza foarte bine si fara sa fie inghitite. Si apoi, cu ce este atat de diferit in utilizare fata de metodele biometrice? Tot trebuie sa atingi ceva cu degetele – mai s-ar concentra mai mult pe cititoarele de amprenta decat pe dubiosenii. Na, ca am ajuns sa dau si sfaturi gratis!

  3. Dennis Woodside a precizat in prezentare ca nu sunt tehnologii care sa fie disponibile in curand. Rolul cercetatorilor e de a explora cat mai multe posibilitati, dar nu toate conceptele ajung in produse comerciale.

Adaugă comentariu