Randi Zuckerberg, sora fondatorului Facebook, licențiată în psihologie la Harvard și fostă directoare de marketing a acestei retele sociale, a sumarizat recent câteva tendințe din digital și Social Media „despre care toată lumea vorbește în Silicon Valley”.
Din prezentarea pe care Randi a făcut-o în Singapore, am ales trei mai importante:
We are all media companies
Aproape fiecare afacere – indiferent de sectorul de activitate – va deveni producătoare de conținut.
Altfel spus, aproape fiecare companie – fie că fabrică pantofi, vinde pachete turistice sau activează în retail – își va produce din ce în ce mai des, in house, materialele de promovare și va deveni astfel și o companie media.
Apar momente când circuitul brief de promovare produs – creatie agenție – plan media – aprobare din partea clientului – lansare campanie se dovedește greoi, costisitor ca bani și ca timp.
Până aprobi, până te mai gândești, momentul oportun trece.
Exemplu: Fabricantul de biscuiți Oreo care a profitat de pana de curent de pe stadionul unde se disputa cel mai mediatizat eveniment din America, SuperBowl, pentru a-și promova produsele printr-o campanie (Dunk in the Dark – „Poți să înmoi biscuitele în lapte și pe întuneric) creată și difuzată în real time, adică în doar jumătatea de oră cât a durat pana de curent.
Necostisitor și extrem de eficient!
The rise of the entre-employee
Adesea, se dovedește greu să păstrezi angajații talentați în companie, aceștia fiind identificați și vânați de concurență.
Soluția: să pui la dispoziția celor mai talentați angajați spații de lucru și resurse (inclusiv fonduri) care să-i ajute să își dezvolte proiecte proprii (după mecanismele proprii startup-urilor).
Dacă proiectul reușește pe piață, angajatul primește acțiuni în noua linie de business, iar compania care l-a sprijinit are avantajul unui proiect inovator care-i întărește poziția în fața concurenței.
Ideea nu este nouă, fiind aplicată încă din 1948 de 3M cu rezultatul apariției unor produse precum post-it-urile.
Cazul cel mai cunoscut în prezent este al Google, ai cărei angajați pot consuma 20% din timpul de lucru pentru dezvoltarea proiectelor proprii.
Time for a digital detox
Trei din cinci americani admit că petrec mai mult timp cu ochii în ecranul smartphone-ului, al tabletei sau al laptopului decât discutând cu persoanele apropiate.
Au apărut deja hoteluri și centre de tratament pentru „dezintoxicare” digitală în care oaspeților li se confiscă la sosire echipamentele mobile.
Sunt și companii care oferă bonusuri angajaților dacă aceștia nu își iau smartphone-urile cu ei în concediu.
Dependența de mobil este recunoscută ca o afecțiune psihică cu rezultatul unor accidente rutiere (SMS în timp ce conduci) și al scăderii productivității muncii.
Astfel că digital detox va deveni o necesitate în anii care vin.
Despre ce face acum și cât de influentă este Randi Zuckerberg în această fișă:
3 comentarii Adaugă comentariu
Interesant articolul si, desi conceptele sunt pozitive, ramane de vazut daca vor avea aplicabilitate in viitorul apropiat sau vor ramane doar o idee interesanta.
Facebook e o parte din „intoxicarea digitala” si succesul companiei depinde de dependenta utilizatorilor.
bun articolul…interesanta ideea de a permite angajatilor sa-si dezvolte propriile proiecte. trec cam prin exact acelasi lucru in acest moment…doar ca noi suntem in jur de 15 oameni in firma, iar dupa anumite discutii avute cu seful, in particular, am primit „aprobarea” verbala de a-mi continua/dezvolta proiectele proprii, avand si sprijinul firmei…