Cam toți ne dorim să conducem un Mercedes, BMW sau Audi (completați voi cu alte mărci auto), dar cei mai mulți ne facem treaba cu un Logan sau cu o altă mașină de acest gen.
Cam așa este și cu smartphone-urile. O groază de români ar avea nevoie de un iPhone, de un Samsung S4, de un LG G2 sau de un HTC One, dar din cauze pe care le știm destui ar trebui să facă eforturi serioase pentru a găsi banii necesari.

O realitate: pentru persoanele tinere, dinamice, care vor să se citească presa online, să se uite pe Youtube, să converseze pe rețelele sociale, să trimită/primească e-mail-uri  pe drum, smartphone-ul nu mai este un moft, ci o necesitate.

De unde pornim?
Dacă datele mele sunt corecte, din 22 de milioane de telefoane mobile active în România, doar 5 milioane sunt smartphone-uri (22-23%).
Deci, potențial de piață există, însă este strangulat de veniturile mici (și în scădere) ale românilor.
Soluția poate fi găsită prin smartphone-urile „sociale”, la jumătate sau mai puțin din prețul celor hi-end.
Poate nu sunt atât de atent finisate, poate sunt mai lente, dar pentru adolescenți, studenți, tineri cu venituri de 200 de euro pe lună reprezintă clar o rezolvare, alta decât creditul sau cumpărarea unora deja obosite, la mâna a doua.

Philips a făcut o vreme telefoane mobile dar fără să reușească să devină un brand mare în domeniu.
În 2006, divizia de mobile îi aducea totuși vreo 260 de milioane de euro.
În ultimii ani, a păstrat câteva linii de business profitabile (aparatură medicală, electrocasnice mici, lighting, sisteme audio/home theatre de top) iar diviziile de televizoare și telefoane s-au transformat în joint ventures cu companii chineze.
Philips a cedat astfel business-ul de mobile către uriașa corporatie din Taiwan China Electronics Corporation.
Două smartphone-uri Philips Xenium au ajuns si pe piața din România.
Păreri personale, după ce le-am scos din cutie:

Philips Xenium W832

Robust, Philips Xenium W832 este un smartphone dual SIM (3G și GSM) care vine cu o găselniță interesantă.
Pe lateral găsim un buton/comutator de Power Saving. Pentru economisirea bateriei, îl comuți pe verde și telefonul închide automat anumite funcții pe care le poți selecta înainte:

Bateria: 2400mAh. Bună. Asta are un preț, pentru că Philips Xenium W832 este cam greuț: 170 de grame.

Display-ul de 4,5 inci este IPS și asta se vede: deși avem o rezoluție de doar 540×960, clipurile HD de pe Youtube sunt afișate ok. Nimic deranjant nici când intri pe site-uri.


Software-ul este nițel rămas în urmă însă, găsim ediția Android 4.0.

Cameră de 8 MP scoate poze acceptabile, dar nu extraordinare.
Un benchmark? Iată:

Concluzie: fără să fie deloc extraordinar, la 789 de lei, Philips Xenium W832 poate fi o alegere pentru cei cu buget redus. Nu ți-e rușine să îl scoți din buzunar în public și îți faci treaba cu el.

Philips Xenium W536

Este varianta entry level a W832. Tot un dual SIM. Cam aceleași caracteristici. Diferă ecranul (4 inci), camera (5 MP, video VGA) și are o baterie de capacitate mai mică. În pachet găsești două capace spate, roșu și negru.
Preț: 600 de lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close