China

Desigur Rusia este subiectul zilei. Dar Rusia nu face altceva decât a făcut în ultimii 300 de ani: să se extindă teritorial, fără să aibă neapărat o strategie economică inteligentă pe termen lung. (Ce declara un ministru rus zilele trecute, cum că în următorii 20 de ani Rusia va avea o bază industrială pe Lună, e cam ridicol și miroase a entuziasm generat de votcă.)

Știm, economia Rusiei e mare dar destul de primitivă (bani din petrol, gaze și materii prime), miliardele de dolari se duc pe lux (cine își permite), iar dacă te depărtezi 100 de kilometri de Moscova sau Petersburg dai de un peisaj destul de dezolant.

În comparație cu Rusia, la cărei viitor economic pe termen lung este incert, China: urbanizare galopantă, industrie producătoare de bunuri care a crescut de 18 ori din 1984 încoace, clasa de mijloc care a sporit cât toată populația Europei în ultimii 30 de ani, peste jumătate de miliard de utilizatori de Internet.

O sinteză în șase puncte realizată de reputata firmă de consultanță McKinsey dă o imagine clară a forței Chinei în viitor :

China

Desigur rămân pentru China destule probleme: poluarea, regiuni la fel de sărace precum cele mai sărace țări africane, suprapopularea. Dar peisajul economic  în mare arată fascinant.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close