Închide

Ce vrei să cauți?

E posibil să mă fi întâlnit cu un viitor milionar

Dacă în aceste luni, când pe piața telecom e o mare efervescență,  Julien Duccaroz (directorul comercial al Orange – foto) și-a găsit timp să devină „antrenor” al studenților bucureșteni care înființează startup-uri tech în cadrul Innovation Labs, putem presupune că vede în ele ceva interesant și de viitor.

Aplicații care „eliberează” mașinile blocate în parcare, oferă un  nou tip de transport colete sau un nou model de messenger, care indică momentul când te poți sui la volan în siguranță sau aplicații pentru lecții de chitară, sunt câteva dintre proiectele dezvoltate acum de către studenți.

Innovation Labs,  Julien Duccaroz, Orange

E în firea omului să viseze.
Mulți am avut în ultimii ani cel puțin câteva idei de afaceri online: un site cu un trafic exploziv sau o aplicație mobilă nemaivăzută pe care să o descarce milioane de oameni.
Ce s-a ales de aceste idei?
Știm. În 99,9% din cazuri, nimic.
Ca și în sport, pentru a reuși, majoritatea avem nevoie de un antrenor care să ne țină în priză (efortul îndelungat obosește și plictisește), să ne scoată de pe drumurile înfundate în care ne-am rătăcit, să ne convingă că în afară de entuziasmul de moment mai trebuie și perseverență.

Asta se întâmplă la Innovation Labs 2.0, „școala” de antreprenoriat tehnologic pentru studenții din București și Cluj, sprijinită de Orange și de Microsoft.
Orice student care a avut o idee de start-up a putut să o înscrie la Innovation Labs 2.0. Au fost adunate multe, foarte multe proiecte.
La București, după o primă triere a proiectelor și un hackathon (24 de ore) au rămas 16 startup-uri care promit și sunt ajutate să crească.

Ce s-a întâmplat la o lună după hackathon
Cele 16 echipe au lămurit business planurile pentru proiectele lor (target, concurență, monetizare șamd), au realizat demo-uri, au mers mai departe cu programarea și designul, sub îndrumarea mentorilor* Innovation Labs.
Unele proiecte au ajuns deja online și pot fi testate/utilizate public.

Săptămâna trecută a urmat Boost Day, în care 15 echipe bucureștene au prezentat public, în engleză, în fața mentorilor, a posibililor investitori și a unei săli arhipline, progresele proiectelor lor. Altfel spus, au dat examen în afaceri.
Fiecare a avut 3 minute plus 1 minut de demo pentru a convinge, după care a obținut feed-back de la oameni cu experiență.
Mi-a plăcut că majoritatea studenților sunt fluenți și vorbesc engleza fără accente jenante și că echipele startup-urilor cuprind și fete.

Startup-uri care mi-au plăcut:
Exhale (echipa MooseBlasters): un senzor de alcool cât o brichetă care transmite informații unei aplicații de smartphone. Senzorul analizează respirația, iar aplicația calculează peste cât timp te poți sui la volan după ce ai consumat alcool.
Pack-sender (echipaThot):  aplicație Facebook  pentru transportul pachetelor dintr-un oraș în altul cu ajutorul prietenilor și cunoștințelor. Ideea a apărut de la nevoia studenților de a primi într-un mod mai simplu și mai puțin costisitor pachete cu alimente de la părinții din provincie, transportate acum de mecanici de locomotivă.
TrafficVoice: aplicație iOS și Android prin care poți asculta pe telefon (și obține astfel informații din trafic) conversațiile șoferilor profesioniști prin CB Radio. Aplicația a fost descărcată deja de 18.000 de ori.
eHonk: aplicație mobilă prin care cel care a blocat o mașină în parcare este notificat urgent să vină să rezolve situația.
MusicMaster (echipa GetITDone). Aplicație mobilă care oferă lecții de chitară în sistem karaoke:

Găsiți toate proiectele Innovation Labs din București și Cluj, cu filme de prezentare, aici.

Poate că nu toate aceste startup-uri vor avea succes de piață (în definitiv, cui i-au reușit toate proiectele?), însă antrenamentul pe care îl capătă studenții în Innovation Labs cu ajutorul mentorilor îi ajută enorm și poate salva niște tineri cu minți capabile de inovație astfel încât să nu devină simpli executanți într-o corporație, după ce termină facultatea.

* Printre invitaţii care oferă feedback participanţilor Innovation Labs 2.0 din Bucureşti: Todi Pruteanu (Business Strategy Manager Microsoft România), Bogdan Iordache (Co-Fondator şi CEO How to Web), Cristi Badea (Co-Fondator Mavenhut), Mălin Ştefănescu (CEO EEU Software), Călin Fusu (CEO Zumzi), Andrei Pitiş (angel investor şi profesor asociat în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti), Răzvan Rughiniş (Co-Fondator TechLounge şi profesor în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti), Irina Scarlat (Co-Fondator Akcees şi Prove PR), Cristian Paţachia (Development & Innovation Manager Orange România).

Andrei Pitiş (angel investor şi profesor asociat în cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti), Sam Renkema (CEO SpamExperts), Vladimir Oane (Co-Fondator şi CTO UberVU), Robert Knapp (Fondator şi CEO Cyberghost VPN), Radu Georgescu (antreprenor şi venture capitalist) şi Julien Ducarroz (Chief Commercial Officer Orange) au fost invitaţii TechTalks care şi-au împărtăşit propria experienţă şi au discutat deschis cu echipele Innovation Labs 2.0.

Adaugă comentariu