intel

Nu cu foarte mulți ani în urmă, pentru un lucru foarte simplu – să scrii sau să citești un e-mail –  trebuia să ajungi neapărat la computerul  de la birou sau de acasă.

Apoi s-a întâmplat ceva extraordinar de util: am avut acces la e-mail de pe telefon, laptop sau tabletă din orice loc în care aveam conexiune mobilă la Internet: în vârf de munte, la un restaurant, în mașină sau mergând pe stradă.

Intel cloud computing
Această revoluție tehnologică a avut loc pentru că serviciile de e-mail au trecut în Cloud.
Ca să explici la nivel elementar ce este acela Cloud și care îi sunt avantajele, acesta este un bun exemplu.

Cloud computing-ul, în esență

Mai pe larg explicat, Cloud Computingul constă în furnizarea dinamică a serviciilor IT (hardware, software, soluții) de către o terță parte, printr-o rețea.
Serviciile de Cloud Computing sunt de o diversitate foarte mare, de la utilizarea unui serviciu gratuit de e-mail în scop personal la aplicații de tip ERP sau de analiza Big Data pe care companiile le stochează pe un server central la care angajații au acces de la distanță.

Principala tendință în IT-ul de business

Cloud computingul este considerat una dintre principalele tendințe din IT din următorii 5 ani; 70% dintre companiile mici și mijlocii din România sunt de acord cu acest lucru.
În următoarele 12 luni, 40% dintre companiile participante la studiu au declarat că și-au propus să investească bugete în Cloud Computing, pentru eficientizarea afacerilor.
Alocarea se va încadra între 10-70% din bugetul total de IT. – reiese din studiul “Cloud-ul, al cincilea element?”, publicat astăzi de Intel.

 

intel

Rezultatele studiului Intel arată că IMM-urile din România au încredere în Cloud, îl percep ca pe una dintre tendințele de top din IT în următorii 5 ani și consideră că este un ingredient-cheie în eficientizarea afacerii.

România se înscrie astfel tendinței mondiale, în care Cloud Computingul este tot mai des inclus în discuții despre servicii utilitare, ca un al cincilea astfel de serviciu, după apă, gaz, electricitate și telefonie.

Studiul Intel a fost realizat de GfK România în intervalul 8 – 19 mai 2014 pe un eșantion de 100 de companii cu 50 – 200 de angajați, la nivel național.

Majoritatea IMM-urilor din România au încredere în Cloud. Există potențial de creștere în direcția Cloud Computing pe plan local.
Aplicate în business, concluziile studiului pot conduce la creștere atât pentru IMM-uri, ca beneficiare de servicii, cât și pentru furnizorii de Cloud
– explică Bogdan Georgescu, Channel Account Manager, Intel România

Principalele beneficii identificate de companiile intervievate în privința Cloud Computing:

  • sincronizarea și accesarea datelor de oriunde, de pe mai multe dispozitive (75% dintre companiile participante la studiu)
  • costuri fixe (36%)
  • creșterea vitezei de computing și a capacității de stocare (32%).
  • 26% dintre companiile participante la studiu consideră că securitatea datelor, faptul că acestea nu pot fi pierdute, este de asemenea un mare avantaj
  • 13% dintre companii consideră ca fiind foarte important faptul că este asigurată confidențialitatea datelor.

Ce câștigă o companie dacă trece la Cloud Computing

Companiile care au adoptat deja cloud computing au declarat că au făcut această alegere deoarece acest serviciu:

  • contribuie la reducerea costurilor de IT (46%)
  • este ușor de folosit (30%)
  • informațiile sunt securizate, nu pot fi pierdute sau furate (30%)
  • crește în același timp mobilitatea angajaților (23%).

intel cloud computing

Cele mai folosite aplicații în cloud sunt softurile legate de salarizarea angajaților, analiza datelor și informațiile legate de achiziții, mai reiese din studiul Intel.
Astfel, 54% dintre companiile care folosesc deja cloud computing au salariile și analiza datelor în Cloud și 46% dintre ele au datele legate de achiziții.

Infrastructura de generație nouă asigură recuperarea rapidă a investițiilor în IT

Cloud computingul se bazează pe centre de date, unde sunt stocate informațiile utilizate zi de zi.
Viteza de folosire, accesul rapid și securitatea datelor depind de infrastructura serverelor care le găzduiesc.

Dependența de centrele de date este mare și crește în fiecare zi. În spatele dispozitivelor pe care le folosim zilnic se află centre de date unde sunt stocate informațiile noastre și care ajută la furnizarea și folosirea optimă a lor –  explică  Bogdan Georgescu, Channel Account Manager, Intel.

Tehnologia în domeniul centrelor de date a evoluat foarte mult în ultimii ani, iar Intel reconstruiește centrele de date.
Informațiile operate acum șase ani de opt servere pot fi stocate în prezent pe unul singur, ceea ce are un impact pozitiv asupra costurilor și ROI (return of investment).

Un exemplu de eficiență a investiției în infrastructura IT:

Dacă opt servere bazate pe gama de procesoare Intel® Xeon® 7400, cele mai performante în 2008, sunt înlocuite astăzi de un singur server cu noile procesoare Intel Xeon E7 v2 *, amortizarea investiției are loc în doar 2 luni!

În prezent sunt 1,5 miliarde de persoane conectate la Internet.
În următorii 5 ani vor fi 10 miliarde de dispozitive conectate, ceea ce pune presiune pe infrastructura tradițională. Este esențial în acest proces ca la baza centrelor de date să stea tehnologii superioare.
La Intel avem grijă de acest lucru prin gama largă de procesoare Intel Xeon, a căror performanță a fost demonstrată de fiecare dată, conchide Bogdan Georgescu, Channel Account Manager Intel.

Tehnologia centrată pe Big Data și serviciile de piață sunt așteptate să crească cu 27% pe an până în 2017, când vor atinge 32,4 miliarde de dolari (2).
Un important motor al acestei creșteri este volumul mare de date de la dispozitivele conectate care alcătuiesc Internet of Things (IoT), estimate să ajungă la 30 de miliarde de unități până în 2020 (1).

*Date tehnice pentru Gama de procesoare Intel® Xeon® E7 v2

                Cea mai nouă de procesoare Intel Xeon E7 v2 a triplat capacitatea memoriei generațiilor anterioare de procesoare, permițând o analiză mai rapidă și mai detaliată a datelor. Construit pentru servere cu până la 32 de socket-uri, cu configurații care suportă până la 15 nuclee de procesare și memorii de până la 1,5 terabytes (TB) per socket, noua gamă de procesoare atinge de două ori performanța medie a generațiilor anterioare.
Aceste îmbunătățiri ajută companiile să ruleze aplicații esențiale inclusiv business support systems (BSS), customer relationship management (CRM) și ERP pentru a opera mai eficient, la costuri mai mici și cu timp de răspuns mai mic.

Pentru a reduce blocajele de date, gama de procesoare Intel Xeon Processor E7 v2 dispune de Intel® Integrated I/O, Intel® Data Direct I/O și suport pentru PCIe 3.0, având o lățime de bandă de I/O de patru ori mai mare comparativ cu generațiile anterioare și oferă capacitate mai mare de stocare și conectivitate la rețea.

Uptime-ul sistemului și fiabilitatea sunt esențiale pentru aplicațiile importante. Gama de procesoare Intel Xeon Processor E7 v2 continuă tradiția Intel de a oferi cea mai bună fiabilitate și disponibilitate. Tehnologia Intel® Run Sure este construită pentru soluții “five nines” (care rămân operaționale 99,999% din timp) esențiale pentru datele importante pentru business prin reducerea frecvenței și a costurilor downtime-ului estimate sau nu.

(1) Sursa: IDC WW Big Data Technology and Services 2013-2017 Forecast, Doc #244979, decembrie 2013

(2) Sursa: IDC Market Analysis Perspective: Worldwide Enterprise Servers, 2013 — Technology Market, Doc #245080

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close