Închide

Ce vrei să cauți?

Să ne luăm berea înapoi!

taxe pe bere
taxe pe bere

Să zicem că vii ostenit de la muncă și scoți o bere din frigider. Surpriză! Capacul e la locul lui, dar sticla e plină doar pe jumătate.

Sau ieși cu un amic la o vorbă, la o terasă.
Ceri două beri, plătești două beri, dar chelnărița îți aduce o singură bere pe care o împarte în cele două pahare.
Coșmar? Nu!
Acesta este realitatea. Statul îți șterpelește jumătate din fiecare bere pe o plătești.

Să vă explic!

În ultimii șase ani, fiecare guvern a mărit taxa pe consumul de bere (acciza).
Astfel, din 2008 până acum, această acciză a crescut cu aproape 50%. De fiecare dată când deschizi o bere, guvernul, statul– cine vreți voi, se repede și, până să iei tu prima sorbitură, deja ți-au băut semnificativ din sticlă, adică își iau partea lor constând în acciză plus alte impozite și taxe, care, știm, sunt multe.
taxe pe bereE o metaforă, dar înțelegi: dacă o bere costă 5 lei, 2 lei și 50 de bani intră automat în bugetul statului. Iar bugetul știm cum este gospodărit – dovadă că țara e plină de autostrăzi, școlile sunt puse la punct, pensiile sunt decente, ca și salariile profesorilor și învățătorilor. NOT!

Birul pe care statul îl pune pe berea noastră a dus la scăderea producției interne (care asigură 97% din consum) cu aproape 25% în ultimii șase ani.

Zic „bir” pentru că berea contribuie deja la bugetul României cu 60% din totalul accizei colectate de pe piața  băuturilor alcoolice, în timp ce media europeană este de doar 30%. (Să vă mai întristez un pic și să vă spun că un german muncește doar 7 minute pentru a-și cumpăra o bere, în vreme ce un român trebuie să trudească de trei ori mai mult – 20 de minute – pentru a-și permite una singură?)

Mai zic „bir” și pentru că vinul este scutit de acciză (!), iar alte băuturi alcoolice au o misterioasă dexteritate de a se sustrage mai mult sau mai puțin.

Ca să înțelegem cât de strâmb stau lucrurile, guvernele României taxează prin accize după o metodă originală: cu cât băutura este mai slab alcoolizată, cu atât acciza este mai mare! Chestie care se abate și de la legislația UE.

salveaza berea accize

Nu e normal acest bir pe bere – una dintre puținele relaxări care le-au rămas românilor de când ne-a lovit criza.
(Studiile arată că 82% din adulții români, consumatori de băuturi alcoolice, spun că berea este băutura lor favorită atunci când se întâlnesc cu prietenii, iar 1 din 2 români afirmă că berea nu le lipsește din frigider pe perioada verii.)

Dacă nici voi nu sunteți de acord ca impozitele să vă bea jumătate din berea de seară, semnați această petiție online.
Cum cât strângem mai multe semnături, cu atât avem mai multe șanse de reușită!

Haideți să ne luăm berea înapoi!

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu