ateliere fara frontiere

Să ne uităm la această fotografie.  E un instanteu cu un moment magic recent.
Niște copii români ating pentru prima dată un computer:

ateliere fara frontiere

Pentru cei mai mulți dintre noi, computerul este o unealtă absolut banală. Pentru încă destui oameni din țara asta însă, computerul rămâne o mașinărie intangibilă, de vis, misterioasă și de care au auzit numai din povești.
Iar în vremurile acestea poți să fii considerat analfabet chiar dacă știi să citești dar nu ești în stare să te descurci în fața unui computer.

V-am povestit în ultimele săptămâni despre Ateliere fără Frontiere, organizația neguvernamentală care oferă șansa reinserției sociale pentru oameni ai  străzii sau pentru cei cu diverse adicții (alcool, droguri). Li se oferă un loc de muncă (reciclare computere și mesh-uri) și sunt consiliați cum să-și ia viața de la început.
(Două povești despre cum poate să dea viața cu tine de pământ –  povestea lui Cătălin și a Gheorghiței.)

Ce se întâmplă cu computere reciclate
Computerele vechi sunt donate de diverse companii și ajung în hala Atelierelor fără Frontiere. Dacă mai au ceva viață în ele, sunt reparate, curățate, reinstalate. Dacă nu, urmează dezasamblarea și reciclarea pieselor.
Computerele reparate sunt împachetate frumos și pleacă la grădinițe, școli, licee, ONG-uri, centre de asistență, biblioteci, muzee, din cele mai defavorizate zone ale țării.

Cum se face selecția
Există un formular online unde organizațiile care au nevoie de computere își înscriu proiectul (cu obiective, rezultate așteptate, plan de activități, descrierea beneficiarilor). Un exemplu, aici.

O comisie de jurizare (la care Ateliere fără Frontiere nu participă) face evaluarea proiectelor. Jurații din comisie decid ce proiecte sunt acceptate și tot ei alocă și numărul de calculatoare fiecărui câștigator.
Ateliere fără Frontiere ține apoi legătura cu beneficiarii prin evaluarea proiectelor – cum sunt folosite computerele, dacă au fost probleme în funcționare, dacă soft-urile instalte sunt de ajutor etc.

ateliere fara frontiere

Rezultate: 200.000 de persoane cu acces la computer

Mâna de oameni care lucrează la Ateliere fără Frontiere, companiile care au donat computere, sponsorii (susținător de bază al proiectului este BRD – Groupe Société Générale) au reușit un lucru extraordinar: 192.735 de persoane defavorizate au avut acces la computer datorită acestei activități, dintre care: Copii  60,67%; Tineri 27,33%; Adulți 9,67%; Bătrâni 2,34%.

Vulnerabilitățile celor care au primit computere reciclate:

ateliere fara frontiere
Aș mai spune că 500 de tone de componente electronice și carcase au fost reciclate, care altfel ar fi fost îngropate cu tot cu toxicitatea lor.

Dacă lucrați într-o companie sau știți vreuna care are computere vechi prin magazii, luați legătura cu Ateliere fără Frontiere.
Nici nu știți ce lucru extraordinar ați putea face.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close