birdman-movie

„Urăști bloggerii, Twitter-ul, nu ai pagină de Facebook. Nu exiști!” – îi strigă fiica, „fumată”, tatălui.
Tatăl, un actor la 60 de ani, care, după ce a cunoscut succesul jucând în blockbustere facile gen Superman, caută să devină „relevant” ca actor adaptând, jucând și regizând o piesă pe Broadway.
Încearcă să recupereze trecutul cheltuit aiurea, acum, spre sfârșit, când arată ca „un curcan bolnav de leucemie”.

birdman-movie

Însă în zilele noastre succesul în entertainment vine mai degrabă din mici gaguri involuntare înregistrate cu smartphone-urile de către oameni obișnuiți și viralizate pe Internet, decât din forțări (aproape inutile) de a crea cât de cât artă.
Ceea ce se și întâmplă. O erecție accidentală pe scenă face 300.000 de vizualizări pe Youtube într-o jumătate de oră și salvează piesa, până atunci cu viitor destul de incert. Iar asta „înseamnă putere” – îi explică fiica tatălui.

Ulterior chiar și încercarea de sinucidere reală în fața publicului a personajului principal … dar v-am povestit de ajuns. Mergeți și vedeți filmul la cinema, nu pe calculator, pentru că pierdeți mult din efecte – de pildă atmosfera de pe Broadway care te face să visezi la New York.

Regizorul Alejandro González Iñárritu (a mai semnat Amores perros, 21 Grams, Babel, Biutiful), mexican de origine, se joacă magistral cu efectele speciale, le dozează precis, cât să construiască o poveste năucitoare, cu scene ale căror înțelesuri poți să le interpretezi  în mai multe feluri, după propria imaginație.
Birdman (2014) e un basm frumos, sublimat într-o comedie nebunească și alertă.
Nominalizat de două nouă ori la Oscar 2015 (Cel mai bun film și Cea mai bună regie, printre altele).

3 Comments

  1. de noua ori 🙂
    in rest, e fix cum ai zis!

  2. Mersi, am corectat 🙂

  3. a fost mai bun decat ma asteptam

    multumesc pentru sugestie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close