Ericsson - Tendite de consum 2015 (1)

În noaptea de Revelion am deschis televizorul, pentru 10 minute, de curiozitate, pe posturile românești.
L-am închis repede. Maneliști, glumițe scremute de oameni beți, totul părea un concurs pe tema cine e mai stupid, mai ridicol.

De 20 de ani încoace, Ericsson ConsumerLab încearcă să stabilească tendințele de consum tehnologic în anii următori, la nivel mondial.
Ediția 2015 a raportului Ericsson ConsumerLab a adunat informații din interviuri cu 100.000 de oameni din 40 de țări și 15 metropole, ceea ce înseamnă statistic, opiniile a 1,1 miliarde de oameni.
(Top 10 tendințe IT, mai jos. )

Mi-a atras atenția următorul grafic din raport:

Ericsson - Tendite de consum 2015 (1)

Reiese că 2015 va fi primul an în care numărul celor care vor urmări mai ales conținut video online va fi mai mare decât cel al consumatorilor de  transmisiuni TV clasice (segment demografic 16-45 de ani).

Desigur, în privința României, aceste cifre (medie mondială) trebuie judecate ținând cont de penetrarea relativ redusă a Internetului și de numărul mare de români care nu au intrat niciodată pe Internet (42% din total).
Aș mai spune că trecerea la consum video online nu înseamnă neapărat și o calitate mai bună a acestui conținut și, de asemenea, că mare parte din conținutul online e în fapt o declinare a celui produs de televiziuni.
Însă epoca televizorului-cutie care livrează la ore stabilite conținut tinde să apună, mai ales odată cu apariția Smart TV-urilor cu acces la Internet. Oamenii își aleg ora la care să vadă cutare serial, știrile și, mai ales, au ofertă mondială în conținut video.

Top 10 tendinte de consum IT & C identificate de Ericsson ConsumerLab:

Case care îți dau o mână de ajutor. Consumatorii sunt tot mai interesați de senzori instalați în case care să îi alerteze în cazul unor probleme cu apa sau energia electrică, sau să îi anunțe când vin și pleacă alți membri ai familiei.

Telepatie digitală. Vom vedea în continuare cum apar modalități să comunicăm și să ținem legătura unii cu alții. Mulți dintre cei ce dețin deja un smartphone ar dori să folosească un dispozitiv purtabil care să îi ajute să comunice cu ceilalți direct prin gânduri – mai mult, mulți cred că un astfel de mod de a comunica va fi obișnuit până în 2020.

Cetățeni inteligenți. Ideea orașelor inteligente este interesantă – dar o mare parte din aceste caracteristici inteligente sunt de fapt doar un efect secundar al comportamentului diferit al cetățenilor. Pe măsură ce devenim mai informați cu ajutorul Internetului, putem să luăm decizii din ce în ce mai bune. Consumatorii cred că, până în 2020, aplicațiile ce oferă informații despre traficul din orașe și cele ce permit compararea uzului de energie electrică sau verificarea în timp real a calității apei vor fi aplicații cât se poate de obișnuite.

Economie colaborativă. Internetul ne dă posibilitatea să facem schimb de informații foarte ușor, ceea ce face conceptul unei economii colaborative din ce în ce mai atrăgător. Jumătate dintre utilizatorii de smartphone-uri ar fi deschiși să închirieze sau chiar electrocasnicele și echipamentele pentru petrecerea timpului liber pe care nu le folosesc pentru a putea economisi mai mulți bani.

Portofelul digital. 48% dintre utilizatorii de smartphone ar prefera să plătească pentru bunurile și serviciile pe care le achiziționează cu ajutorul telefonului, în timp ce 80% dintre ei cred că smartphone-ul le va înlocui portofelul în întregime până în 2020.

Informația mea. Chiar dacă sunt de acord cu schimbul de informații pentru a obține anumite beneficii, utilizatorii de smartphone nu consideră că acțiunile lor ar trebui să fie vizibile pentru oricine. 47% dintre ei și-ar dori să poată plăti electronic fără să fie necesar transferul automat al informațiilor lor personale. În același timp, 56% dintre ei ar vrea ca toate comunicările pe Internet să fie criptate.

O viață mai lungă. Utilizatorii de smartphone sunt de părere că unele servicii din cloud le dau posibilitatea să trăiască mai mult și mai sănătos. Astfel, ei cred că aplicațiile de jogging, cele de măsurare a pulsului și de evaluare a dietei ar putea să le prelungească viața cu până la 2 ani fiecare.

Roboți domestici. Consumatorii nu ar refuza ajutorul roboților domestici pentru sarcinile de zi cu zi din casă. 64% dintre ei cred că aceștia vor fi un lucru comun în gospodării până în 2020.

Copiii conectează totul. Copiii vor fi în continuare vectorii dezvoltării unui Internet mai tangibil, în care lumea fizică va fi la fel de conectată precum aplicațiile de pe ecranele dispozitivelor lor. 46% dintre utilizatorii de smartphone sunt de părere că cei mici vor cere ca toate obiectele să fie conectate.

Raportul în întregime, aici.

1 Comment

  1. daca tineretul e in cluburi si la betie, cine sa se uite la tv? batranii?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close