Vă propun o aplicație utilă dacă aveți în familie un bolnav cronic care are nevoie permanentă de medicamente, ceea ce înseamnă adeseori costuri lunare destul de mari: Comparatorul online de prețuri la medicamentele aflate la vânzare în România.
Așa cum discutam recent, găsim în farmacii aceeași substanță activă (medicamentul propriu-zis) la diferite prețuri și sub diverse denumiri, în funcție de statutul său, de medicament inovativ* sau de medicament generic.
Pe scurt, medicamentul inovativ conține o substanță activă nou creată în urma unor cercetări de laborator care este protejată prin drepturi de proprietate industrială timp de 10-15 ani.
După această perioadă, substanța activă poate fi fabricată și de alte companii farmaceutice, cu respectarea strictă a normelor de calitate și siguranță. Astfel apar medicamentele generice, cu marele avantaj că au prețuri mai mici decât echivalentul lor inovator.
Comparatorul online de prețuri la medicamente poate fi accesat aici și este foarte ușor de folosit.
Putem căuta medicamente după denumirea lor comercială dar, mai important, și după substanța activă (DCI), caz în care ni se afișează toate variantele generice alături de varianta inovativă.
Am luat exemplul unui medicament de uz curent pentru o boală cronică pe care l-am identificat după substanța activă trecută în rețetă.
Am tastat Denumirea Comună Internațională și s-au afișat instantaneu variantele (denumire comercială, producător), iar în partea dreaptă (foto) au apărut prețurile, concentrația, forma și statutul (generic sau inovativ):
Este ușor de observat diferența de prețuri, la aceeași concentrație, cu avantaj pentru cumpărătorul de medicamentele generice.
Mi se pare o aplicație foarte folositoare pentru oricine trebuie să ia medicamente o perioadă mai lungă de timp, deoarece, din cauza costurilor ridicate ale unor tratamente, unii bolnavi cronic ajung să nu le respecte întotdeauna.
Ca sugestie, înainte de a cumpăra medicamentele prescrise, este utilă o documentare cu ajutorul acestei aplicații, bineînțeles cu atenție mare la concentrație și cu o verificare suplimentară ulterioară la medic sau farmacist.
Ce sunt medicamentele generice
Pentru că sintagma „medicament generic” nu este pe deplin clară ca înțeles pentru toți, este potrivit cred să reamintim câteva informaţii despre acestea:
- Medicamentele generice costă mai puțin decât medicamentele inovative, ceea ce face tratamentul mai accesibil, mai ales pentru bolile cronice. Concret, legea din România stabilește că prețul unui medicament generic nu poate depăși 65% din cel al medicamentului inovativ.
- Pentru a putea fi admise pe piață, toate medicamentele generice sunt supuse obligatoriu studiilor de bioechivalență. Ce înseamnă asta? Sunt comparate performanțele: la aceeași doză de substanță activă, medicamentele generice trebuie să fie la fel de eficiente și sigure ca medicamentele inovative.
- Medicamentele generice trec prin aceleași teste internaționale stricte de calitate și siguranță ca și medicamentele inovatoare. În România, sunt verificate și aprobate de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
- Medicamentele generice sunt folosite intens în Europa, SUA și în restul statelor lumii, fiind din ce în ce mai prescrise de către medici ca alternative eficiente la medicamentele inovative, mai scumpe.
De exemplu, în Statele Unite, pe mai mult de 8 din 10 rețete scrise de medici sunt trecute medicamente generice. În Uniunea Europeană, peste jumătate dintre rețete cuprind medicamente generice. - Din 10 medicamente prescrise de medicii români, 6 sunt generice.
- Producătorii de medicamente generice, la fel ca toţi ceilalţi producători farmaceutici, folosesc în procesul de fabricație numai acei excipienți care au fost verificaţi şi aprobaţi pentru a fi utilizaţi in produse farmaceutice de autoritățile competente.
- În Europa, medicamentele generice asigură accesul la tratament pentru 500 de milioane de pacienți și aduc economii de peste 35 miliarde euro pe an pentru pacienți și bugetele publice de sănătate.
Concluzia
Mai scump nu înseamnă neaparat mai bun.
Medicamentul generic poate arăta (ambalaj, formă) complet diferit față de cel inovator al cărui echivalent este, dar asta nu înseamnă că efectele terapeutice sunt altele.
Cea mai bună soluție este să discutați cu medicul ce opțiuni de tratament sunt și evident, să vă documentați folosind aplicația online de care am vorbit la început.
Este dreptul vostru să puneți aceste întrebări, este dreptul oricui să aibă acces la tratament corect ca preț.
Informații suplimentare despre medicamentele generice puteti găsi în acest clip foarte sugestiv,
precum şi pe site-ul și pe pagina de Facebook dedicată dedicată medicamentelor generice în cadrul campaniei de informare realizată de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
*Termenul oficial folosit în industria farmaceutică este „inovativ”.
4 comentarii Adaugă comentariu
Recomand Prospect Med Ro care îți dă prospectele medicamentelor aprobate în România. Pe android și iphone
Multumim!
Il folosesc de mult,,dar acum nu mai e actualizat!!!!
Păcat!!!!!!
Tusea este un mecanism de protecție și un reflex protector al organismului, curățând căile respiratorii de substanțe iritante și microbii patogeni. Poate fi numită în siguranță o reacție utilă a corpului nostru, deoarece protejează traheea și bronhiile de infecții patogene și corpuri străine. Poți afla totul despre tuse și multe altele la https://life.ro/cum-sa-tratezi-tusea-uscata-si-umeda/ accesează site-ul , sunt o mulțime de informații utile aici!
Un comparator util cu istoric de pret este https://ixa.ro