ponderas hospital

Vă povesteam ieri, pe scurt – revin azi cu reportajul pe larg, că există în București un spital unic în Europa de Est. Probabil că nu știai și probabil că este de necrezut.
Unic, pentru că este certificat drept Centru de Excelență în chirurgie atât de europeni, cât și de americani.
Unic pentru că medicii sunt ultraspecializați, iar aparatura este cea mai nouă și mai modernă din lume.
(Vezi și documentarul video de la final)

Un articol de actualitate (luna mai 2018) despre chirurgia robotică la Ponderas, aici (click!).

O clădire de sticlă în Băneasa, pe strada Nicolae Caramfil.
Este noul sediu al Ponderas Hospital, inaugurat oficial ieri.
Săptămâna trecută am petrecut o zi în acest spital, începând cu raportul de gardă de dimineață, trecând prin toate secțiile, asistând la intervenții în cele opt săli de operații, discutând cu medicii, până seara târziu.
Am vrut să înțeleg cum de e posibilă o asemenea minune în medicina românească.

ponderas hospital

Pacienți speciali

Psihologii și medicii pot confirma: există persoane obeze care nu se mai pot baza pe propria voință pentru a reveni la o greutate normală. Tentativele de dietă eșuate repetat, problemele personale îi duc pe unii spre greutăți de peste 150 de kilograme.
Sunt și pacienți cu diverse sensibilități psihice, care se simt în siguranță și își depășesc depresiile și anxietățile doar în momentul când au senzația de „plin”, după mese copioase.
Obezitatea vine după ea cu boli asociate – diabet, hipertensiune. O astfel de persoană se deplasează din ce în ce mai greu, îi cedează articulațiile. Lipsa de mișcare pune alte și alte kilograme. Cerc vicios.

Soluția? Chirurgia bariatrică și metabolică, domeniul de excelență principal al Ponderas Hospital. Pe scurt, intervenții chirurgicale prin care stomacul pacientului, ajuns la dimensiuni mari, este micșorat (gastric sleeve), i se aplică un inel sau este supus unui bypass. Cantitatea de hrană care poate fi ingerată se reduce astfel foarte mult.

În urma operației, pacientul nu trebuie să mai lupte cu senzația de foame, scapă de obsesia frigiderului. Restricția alimentară vine de la sine, cu rezultatul pierderii a zeci de kilograme – explică Bogdan Smeu, medic specialist chirurgie generală.

Problema este că intervențiile de chirurgie bariatrică nu se pot face în orice spital, în primul rând dintr-un motiv foarte practic: mesele de operație și aparatura medicală de investigație obișnuite, clasice, sunt proiectate pentru pacienți de maximum 120 de kilograme.
Devin complet depășite pentru cei cu o greutate de 150 sau 200 de kilograme.
Au fost cazuri în Europa când pacienți cu obezitate morbidă au fost trimiși în altă țară sau chiar la grădini zoo pentru o tomografie computerizată cu un echipament care să reziste.

La Ponderas Hospital paturile din rezerve, aparatura medicală, chiar și liftul au fost comandate pentru confortul și siguranța acestor pacienți speciali.
Mesele de operație speciale susțin până la 500 de kilograme, iar instrumentarul chirurgical este supradimensionat.

Echipa medicală

Pacientul cu o obezitate accentuată vine cu multiple tare medicale – diabet, probleme cardiace și respiratorii. În cele mai multe cazuri, când are nevoie de o operație, chirurgul și anestezistul din spitalele comune îi sugerează să meargă acasă și să slăbească mai întâi, pentru că riscurile intervenției sunt uriașe.

Noi nu refuzăm niciun pacient, pentru că avem experiența, echipa și dotările necesare pentru a-i opera, cu riscuri minime,  și pe cei  cu o greutate  excepțională – explică Prof. Dr. Cătălin Copăescu, directorul general Ponderas Hospital, chirurg de excelență în chirurgia bariatrică și metabolică.

Doctorul Copăescu are experiența a mai mult de 5000 de operații de chirurgie laparoscopică a obezității și este unul dintre dezvoltatorii recunoscuți pe plan mondial ai acestei specialități.
La aceste 5000 de operații bariatrice se adaugă 20.000 de alte intervenții abdominale minim invazive, pentru alte patologii.

Ponderas Hospital are o echipă de 20 medici chirurgi și anesteziști, completată de psihologi, dieteticieni, specialiști în imagistică medicală, cei care se ocupă de pregătirea pacientului pentru operație dar și de urmărirea lui post-operator: cel puțin patru vizite în primul an, apoi an de an, pentru rezultate cât mai sigure.

În ziua pe care am petrecut-o la Ponderas, n-am simțit acea apăsătoare atmosferă de spital. Nu numai datorită design-ului interior relaxant, în culori calde, ci și datorită personalului medical care știe să-i facă pe pacienți să se simtă bine, să simtă că nu trec singuri prin acest moment care le schimbă din temelii viața.
Grija și atenția nu se opresc în momentul externării: la Ponderas funcționează o echipă medicală de suport, 24 de ore din 24, la care pacienții pot suna sau care îi sună pentru consiliere, pentru monitorizarea stării, ani buni după operație.

Ponderas are în același sediu și o policlinică cu toate specialitățile medicale: endoscopie, ecografie, ginecologie, urologie, ortopedie etc.

Cea mai nouă aparatură din lume

Datorită pasiunii pentru tehnologie a doctorului Copăescu, la Ponderas Hospital poți vedea cea mai nouă aparatură medicală hi-tech pe plan mondial.
Sunt opt săli în care se operează concomitent, conectate digital. Pe un video wall sunt transmise imagini din fiecare sală și medicii se pot sfătui și comunica, în timpul intervențiilor, datorită sistemului de sunet integrat.

Dacă tehnologia video 3D nu s-a bucurat de prea mare succes în entertainment, în chirurgia laparoscopică de la Ponderas Hospital și-a găsit rostul și este folosită intens.
Medicii operează purtând ochelarii speciali. Minusculele camere din laparoscop transmit imagini din abdomenul pacientului aflat pe masa de operație, imagini redate apoi în trei dimensiuni pe monitor.

Rezoluția 3D este excelentă, undeva între HD și așteptatul 4K în domeniul medical. Ne ajută mult să orientăm într-o formă cât mai adecvată funcțional stomacul pe care îl reducem, de pildă, la un diametrul de un centimetru.
Nu va mai dura mult și în chirurgia laparoscopică va apărea și rezoluția 4K.  Noi o vom aduce în premieră în România
– spune dr. Cătălin Copăescu.

Dispozitivul care secționează și „sigilează” termoelectric țesuturile este la rândul lui comandat de un computer care recepționează 3000 de informații de secundă și ia decizia temperaturii potrivite astfel încât incizia să fie perfectă fără a altera țesuturile și vasele de sânge apropiate.

În acest spital găsim și cel mai nou și performant echipament pentru analiza corporală din lume, DEXA, unic în Europa de Est.
Datorită lui se stabilește cu precizie densitatea osoasă, proporția de țesut gras și repartizarea acestuia, proporția de mușchi din corp.
Este indispensabil atât înainte de operație, cât și pentru monitorizarea progreselor pacientului în a ajunge la o greutate normală în anul de după intervenție.
Acest avans tehnologic permite o vindecare și recuperare rapide a pacientului: în cel mult 48 de ore de la operație, acesta poate pleca acasă.

Chirurgie laparoscopică de avangardă

Am încetat să folosim bisturiul, tehnică agresivă, care înseamnă convalescență prelungită și anumite riscuri.
Suntem un spital de chirurgie laparoscopică de avangardă.
Datorită laparoscopiei, obținem un câmp de vizualizare de zece ori mai mare în comparație cu cel oferit de ochiul liber și, astfel, un risc de complicații de 100 de ori mai redus decât în chirurgia clasică. Dispar și durerile postoperatorii – explică dr. Copăescu.

Spre deosebire de tehnicile clasice, datorită laparoscopiei, pacientul pierde doar o cantitate infimă de sânge, 5-10 ml, și se poate interveni cu mare finețe. Un exemplu: un rinichi afectat nu mai este scos în întregime, ci se elimină exact porțiunea compromisă.

Ce înseamnă Centru de Excelență în Chirurgia Bariatrică și Metabolică

Ponderas Hospital a fost verificat timp de doi ani de către organismul UE de specialitate International Federation for the Surgery of Obesity European Chapter.
Totodată, delegații organizației omologe din SUA au făcut și ei verificări amănunțite.
Astfel, Ponderas Hospital a obținut această acreditare dublă, europeană și americană, ca Centru de Excelență în privința echipei de medici, a performanțelor și a rezultatelor în tratarea obezității.

În Europa sunt doar 22 de spitale cu titulatura de Centru de Excelență în Chirurgia Bariatrică și Metabolică, concentrate în centru și vestul continentului.
Ponderas Hospital este singurul din Europa de Est.

Istoria unui vis

Am început, cu  ani în urmă, să operez  bariatric într-un spital public, cu condiții medii, comune.
Foarte repede am înțeles însă că în această situație nu este posibilă performanța; era nevoie de dotări, pentru care nu aveam însă acceptul achizițiilor, și de formarea unei echipe specializate, care să fie instruită permanent în timp – rememorează dr. Cătălin Copăescu.

Visul creării acestui spital a început în urma cu șapte ani, în timpul unei vizite în Statele Unite.
Voiam să operăm și noi în condițiile de performanță pe care le au colegii din alte țări.
În 2009, am luat hotărârea de a crea centrul. Am început proiectul într-un spațiu închiriat, am trecut peste dificultățile aduse de criză și, după șapte ani de eforturi, inaugurăm acest nou sediu cu opt săli de operație, de anvergură regională, cu  echipă excepțională, de care sunt foarte mândru, în care nu facem doar chirurgie bariatrică și metabolică, ci și chirurgie laparoscopică de avangardă pentru alte patologii abdominale.  

Focusul este pe chirurgia metabolică dar Ponderas are toate specialitățile care folosesc chirurgia de înaltă performanță: ginecologie, urologie, ortopedie, chirurgie plastică, ORL – spune dr. Alina Ambrozie, director executiv Ponderas Hospital.

Ponderas Hospital poate oferi astăzi servicii medicale la o calitate cel puțin similară, dacă nu cumva mai înaltă, cu cea din clinicile europene, nu numai chirurgie metabolică și bariatrica dar și în tehnicile minim invazive ale chirurgiei de avangardă.

Încă avem motive să rămânem în România și medici, și pacienți – spune dr. Cătălin Copăescu.

Viața pacienților atinși de obezitate care trec pe la Ponderas Hospital se schimbă mult în bine.
Le revine respectul de sine, pofta de viață, sănătatea li se îmbunătățește semnificativ.
De pildă, periculosul diabet de tip II intră în remisie, până la stadiul în care tratamentul costisitor și chinuitor cu insulină nu mai este necesar.

Și ce este mai important, pacienții de aici îi sprijină și pe alții, cu afecțiuni similare, să își schimbe viața.

Am avut plăcerea să alerg, într-o acțiune a Asociației de Sprijin a Pacienților cu Obezitate, umăr la umăr cu unul dintre pacienții noștri care a slăbit peste 100 de kilograme.
Acum aleargă în fiecare zi 20 de kilometri pentru a-i încuraja și pe alții – conchide dr. Bogdan Smeu, unul dintre chirurgii Ponderas Hospital.

Cuvintele poate nu sunt suficient de sugestive pentru vă faca o imagine despre acest spital. De aceea, vă invit să vedeți acest documentar care spunea povestea frumoasă a unui proiect românesc, unic în Europa de Est:

18 Comments

 1. E foarte enervat embedul de youtube fara controls…nu stiu cine sta 10 minute sa se uite la el, ca sa nu mai zic de lipsa controlului de volum…

 2. In ce perioada s-a construit? De ce nu se prezinta la emisiunile de stiri ale televiziunilor?

 3. o sa fie prezentat si la tv cat de curand .

  e un super spital.. eu am avut ocazia sa trec si pe la sediul vechi din str racari unde mi-am facut analizeze si sa vizitez si noul sediu din str caramfil.
  tot ce e in acest spital nu se compara cu nici un spital din Romania iara echipa e o echipa de excelenta .. exact ca si spitalul in sine.. un centru de excelenta. merita daca aveti probleme de sanatate sa mergeti la Ponderas Hospital.ptr cei ce doresc mai multe delatii pot vizita site-ul de mai jos :

  http://www.ponderas.ro

 4. E O CLINICA FOARTE BUNA,CU MEDICI NEMAIPOMENITI.EU AM AVUT OCAZIA SA MERG SI LA SEDIUL DIN STRADA RACARI UNDE AM FOST TRATATA FOARTE BINE INCA DE LA USA ,SA NU MAI SPUN DE MEDICI SI ASISTENTE.MA BUCUR CA EXISTA UN LOC UNDE MERGI CU INIMA DESCHISA SI UNDE POTI SA VORBESTI DESCHIS DESPRE PROBLEMELE TALE DE SANATATE FARA SA-TI FIE RUSINE CUM SE INTAMPLA IN SPITALELE DE STAT.FELICITARI

 5. Buna ziua, ma intereseaza dc pt boli autoimune exista posibilitatea…si pt gastroeneorologie…multumesc

 6. Luati legatura cu spitalul, discutati direct cu medicii. Multa sanatate!

 7. da, am fost pe 18.01. 15 în acest spital ; este cu adevărat cel mai frumos spital construit în RO. până în prezent ; personalul este OK , medicul nu mai așeaptă absolut nimic de la pacient ; felicit managerul acestui edificiu al sănătății ; la o analiză mai atentă , succesul sau eșecul oricărui guvern trebuie să fie măsurat prin starea de bine a cetățenilor săi…eu ccred că nimic nu poate fi mai important ptr. un stat decât starea sa de sănătate publică ; de fapt , grija numărul unu a unui stat ar trebui să fie : SĂNĂTATEA POPORULUI SĂU…… succes încontinuare

 8. Vezi ca e cartierul Aviatiei nu Baneasa asa ca informatie

 9. Echipa doctorului Copaescu este cea mai buna din tara. Am avut norocul sa ma operez si eu la acest spital si intr-adevar este ca desprins din filme. Puteti apela cu incredere la serviciile Ponderas ca nu veti ramane dezamagiti.

 10. eu sunt una din pacientele care au beneficiat de serviciile ireprosabile ale echipei medicale in ambele locatii( in spitalul din strada Racari m-am operat in luna Decembrie iar in cel din strada Caramfil imi continui monitorizarea post operatorie), afirmatiile facute in material sunt adevarate 100% nu sunt cuvinte mari,dotarea si profesionalismul fiind la inaltime….mi-as dori sa avem mai multe spitale in tara la acelasi standard…semneazacu respect …un pacient de profesie asistent medical

 11. BIRLIGEA VALERIA plopeni prahova.

  EATE O ECHIPA DE EXCEPTIE , unde te simti in cea mai mare siguranta din punct de vedere al actului medical. sa le dea dumnezeu sanatate si tot binele din lume.

 12. Un spital cum ar trebui sa fie daca nu toate spitalele din Romania, macar cele private. Cu dotari de ultima generatie si cu medici care stiu sa le exploateze la maxim. Tot personalul nu este doar super pregatit, ci si extrem de politicos si implicat. Iar astea fiind spuse, nici preturile nu sunt prea mari raportat la ce ti se ofera: sanatate! Si nu it este lezata in nici un fel demnitatea, asa cum, din pacate se intampla in multe spitale romanesti: de parca daca esti bolnav, automat ai si decazut ca om.

 13. Se deconteaza ceva la ei si cu CASMB .?

 14. Puteți da telefon și întreba.

 15. Ponderas mi s-a descoperit nu doar ca un spital cu un personal de exceptie, ci si ca un loc in care iti incepi o noua viata. Indiferent de gravitatea bolii s-au a complicatiilor, acesti oameni extrem de responsabili lupta sa-ti ofere tot sprijinul posibil cu mijloacele stiintei, cu maiestria priceperii si, in special, cu omenia care nu-i paraseste nicio secunda. Am fost operata de gastric sleeve si am avut ghinionul de a fi un caz cu doua complicatii majore care nu tin de calitatea actului medical , ci tin de ,,materialul clientului”. De-as fi mers in alta parte mi se facea pana acum inmormantarea si 2 parastase. Acesti oameni minunati m-au tratat cu multa implicare, grijă și atenție. Nu provin dintr-o clasa socio-profesională bine platită și chiar daca sunt costuri mari pentru România, spun ,cu mâna pe inimă, că beneficiile sunt mult mai mari decât costurile. Merită să investiți în schimbarea în bine ce nu poate veni decât din partea unor profesioniști dedicați îngrijirii omului și salvării lui, profesioniști cu adevărată mentalitate occidentala.

 16. Copaescu a facut minuni la Ponderas. Pentru mine, dupa ce am fost tratat acolo a fost ca un semn ca in Romania mai exista speranta pentru sistemul medical. Privat e adevarat, dar aici vorbim nu doar de conditii si investitie ci si de mentalitatea oamenilor care lucreaza cu el si alaturi de el, de la fata de la frontdesk, la infirmiere, asistente, medici, chirurgi si insusi Copaescu. Te trateaza si te respecta in acelasi timp si tu simti asta. Sper ca lucrul asta sa nu se schimbe odata cu fuziunea – sau alipirea, sau cum o fi – cu Regina Maria, unde, cel putin pana acum nu aveau acelasi cult al pacientului.

 17. Absolut corecta prezentarea acestui spital , nimic nu este exagerat..
  Am facut o operatie de micsorare a stomacului ( gastric sleeve) si hernie, miercuri 25 aprile, vineri am fost externat si luni m-am dus la munca.
  Curatenia, comportamentul personalului, conditiile de spitalizare , totul este fara repros.

  Profesorul Copaescu impreuna cu echipa sa de specialisti te trateaza cu maximum de atentie si implicare, nu intri la operatie pana cand starea ta de sanatate nu este corespunzatoare pentru a minimiza riscurile operatiei. Acolo am descoperit ca sufeream de apnee, ulcer , hernie, hipertensiune…toate rezolvate.

  FELICITARI !!!

 18. Nu contest profesionalismul doctorilor de la Ponderas, insa mi se pare inuman si exagerat ca iti cer in momentul internarii un avans de 50 000 LEI din care ulterior, in functie de testele\analizele pe care le fac iti dau diferenta de bani inapoi. Daca un om de rand nu are acesti bani ce face – “moare la coltul spitalului”? Inteleg ca este o retea privata si ca totul costa, dar totusi sa ti se ceara un avans de 50 000 lei ….mi se pare enorm si inuman. Mai mult decat atat, receptionista ar putea totusi sa fie mai pregatita si sa vorbeasca mai frumos, avand in vedere ca platim un avans de 50 000 lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close