Închide

Ce vrei să cauți?

Amintiri din copilărie

ALCEDO
ALCEDO

Treceam ieri cu mașina printre întinsele vii, de un verde crud, din zona Focșaniului.
Și mi s-a făcut dor de copilărie.
Poate că unii s-au bucurat când erau mici de mașinuțe teleghidate, de biciclete Pegas sau de acvarii cu pești portocalii.
Eu însă am avut o altă „jucărie” minunată: o vie. Știu și acum să deosebesc dintr-o privire un ciorchine brumăriu Hamburg de unul Afuz-Ali, greu de arome, sau de altul, mic și îndesat, de Sauvignon.
(Vă spun – cel mai minunat și dulce strugure din lume este ciorchinele uitat la cules și descoperit întâmplător prin noiembrie, după primul îngheț, stafidit pe vrej.)

Via a fost pasiunea tatălui meu, hobby-ul lui de week-end.
Ordonase butașii, ca pe niște soldați, de-a lungul spalierilor și îi îngrijea în fiecare duminică, umblând printre ei cu un mic aparat de radio cu tranzistori prins la brâu, la care asculta etapa de fotbal transmisă de la microfon de entuziastul Sebastian Domozină.
Calmul acelor după-amieze, cu degetele care legau ore întregi, migălos, fiecare vrej pe sârmele întinse, cu cosașii care sursurau monoton ascunși pe sub frunze și cu Domozină care urla „Goool!” nu l-am mai întâlnit și nu-l voi mai întâlni.

Pentru că erau struguri nobili, sensibili la boli, trebuia să îi stropim de câteva ori pe vară cu un elixir din piatră vânătă și zeamă de var, amestecat într-un cazan.
Priveam fascinat cum varul alb se contopea cu turcoazul sulfatului de cupru într-un lichid care apoi trecea într-un dispozitiv de stropit, pe care tatăl meu îl purta în spate, precum un soldat ranița pe front.
Pulveriza și vițele se colorau în bleu.
Visam să cresc mai repede, să pot purta și eu pompa aceea grea în spinare.

Treceam ieri cu mașina printre întinsele vii, de verde crud, din zona Focșaniului.
Un tractor special înainta printre rânduri, coborând un nor diafan peste vițe.
Tehnologia* a evoluat și în agricultură. Oamenii chinuindu-se cu pompa de stropit în spate au dispărut. Zeama din piatra vânătă și var e deja arheologie.
Progres.
Mie mi-e dor însă de via mea.

ALCEDO

*Post sponsorizat de ALCEDO, cel mai mare distribuitor de produse pentru protecția plantelor și de semințe din România și unul dintre principalii jucători pe piața de distribuție de îngrășăminte.

ALCEDO aniversează anul acesta 25 de ani de activitate. Este unul dintre puținele startup-uri românești înființate în 1990 care își continuă și astăzi activitatea.

Compania a luat naștere pe 13 mai 1990, când patru cercetători de la Institutul de Proiecție a Plantelor Băneasa, Nicolae Săndulescu, Constantin Stăncescu, Alexandru Alexandri și Viorel Mitran, au hotărât să plece pe drumul antreprenoriatului, cu scopul de a oferi tratamente fitosanitare, semințe performante, și consultanță fermierilor.

Astăzi, după un sfert de secol, ALCEDO se bucură să fie cel mai mare distribuitor de produse pentru protecția plantelor și de semințe din România și unul dintre principalii jucători pe piața de distribuție de îngrășăminte.

ALCEDO și-a dublat cifra de afaceri la fiecare 5 ani.
Din anul 2011, datorită calității serviciilor și performanței echipei, Sumitomo Corporation, una dintre cele mai mari companii din Japonia și din lume, care are afaceri la nivel mondial de aproximativ 72 miliarde de dolari, a devenit acționar majoritar.

Articole populare Ultima luna

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. Si eu mai am momente de melancolie si un moment melancolic „ma atacat” anul trecut cand treceam prin Dragasani din judetul Valcea. Mergeam relaxat cu masina, incet pentru ca nu ma grabeam nicaieri si deodata mi se deschide in fata ochilor cateva hectare de vie, moment in care pur si simplu timpul a stat in loc. O liniste foarte rar intalnit ma cuprins si uite asa am ramas si am privit via apriximativ jumatate de ora. Am plecat de acolo alt om 🙂

  2. #2 Comentariu nou

    Atentie nu depasiti doza terapeutica de 2 ml/kg/corp/zi de vin . Multumesc.

Adaugă comentariu