Închide

Ce vrei să cauți?

Ce spune Facebook despre tine

facebook
facebook

Se fac multe glume pe seama studiilor „unor cercetători britanici”, dar în cazul următor respectivii cercetători sunt chiar sunt serioși.
Psihologi de la Brunel University London au încercat să stabilească legătura dintre tipurile comportamentale (extrovertiți, narcisiști, sociopați etc) și statusurile postate pe Facebook.

facebook

Câteva dintre concluziile lor:

– Cei cu încredere scăzută în propria persoană tind să posteze mai des statusuri care se referă la persoanele esențiale în viața lor – partener(ă), iubit(ă), soț/soție.

– Narcisiștii, care râvnesc intens la recunoaștere și aprobare socială, postează cel mai des despre realizările lor – vacanțe exotice, reușite profesionale, acces la restaurante de lux etc.
Este interesantă ipocrizia fină de pe Facebook: narcisiștii primesc cele mai multe like-uri, dar mulți dintre cei care au dat aceste like-uri de fapt sunt iritați, în secret, de statusurile lăudăroase ale narcisiștilor.

– Utilizatorii de Facebook care nu prea primesc like-uri la postările lor se simt ostracizați social.

– Putem cădea în capcana descurajării în privința propriei persoane dacă ne comparăm propria viața cu cele ale „prietenilor” de pe Facebook, așa cum reies ele din statusurile acestora.
Cercetătorii de la Brunel University London atrag atenția că așa cum Instagram înfrumusețează realitatea prin filtrele aplicate pozelor, tot așa unii adaugă propriilor statusuri de pe Facebook un „sclipici” fals.
Mint frumos, altfel spus 🙂

Pentru pasionații de psihologie, studiul în întregime, aici.

Că poți face un portret psihologic (cu o doză destul de mare de precizie) unei persoane active pe Facebook pe baza like-urilor, postărilor, click-urilor (inclusiv orele de activitate dau indicii) nu mai e un secret, iar unele instituții chiar asta fac 🙂

Articole populare Ultima luna

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. Se cam nimereste sa fie adevarat ce scrie in articol cu realitatea.

Adaugă comentariu