La sfârșitul anilor 90, am primit o bursă de vară la Universitatea din Maastricht. Când după primele opt ore extenuate de curs am mers în orașul vechi să mă relaxez, am privit cu uimire obiceiurile locului: la terase, berea era adusă la mese în pahare de cel mult 200 de mililitri sau în cupe precum cele de șampanie.

Maastricht are o întreagă tradiție în berea artizanală mânăstirească, mai concentrată, mai savuroasă, pe care nu merită să o dai cu hectolitri pe gât. Mănăstiri nu prea mai sunt pe acolo, dar rețelele și tehnologiile s-au păstrat.
(Noroc cu colegul din Rusia, Vladimir, care se ducea la hipermarket și venea seară de seară cu câte două cartoane de La mort subite și striga de se auzea în tot campusul „victăr, romanians ar laic rașăn, lețdrinc”.)

Mi-am adus aminte de întâmplare serile trecute, când Ursus Breweris m-a invitat la o călătorie imaginară prin Belgia, Statele Unite ale Americii, Olanda, Cehia și Turcia, fiecare țară fiind reprezentată de câte o bere din portofoliul producătorului, beri pe care le-a adus oficial în România.
Fiecare sort de bere a fost turnat în câte un pahar mic, alături de un preparat care i se potrivea.
Virgil Dumitraşcu, beer somelier, a făcut echipă cu Nicolai Tand (La Cantine de Nicolai), și ne-au îndemnat să (re)descoperim gusturi și nuanțe pentru fiecare bere.

Jurnalul unui Connaisseur_Ursus_Virgil Dumitrascu

Aș începe cu cea mai spectaculoasă dintre ele, St. Stefanus, brand creat în anul 1295 de călugării de la Mănăstirea Sfântul Ştefan din Belgia.
Este o bere „vie” – pe pe măsură ce se învecheşte, capătă culori şi arome diferite. Poate fi savurată la fel de bine și după trei luni, dar și după doi ani.

Pilsner Urquell, „prima bere Pilsner din lume”, creată în 1842 în fabrica Plzen din Cehia, se găsește de mai mult timp în magazinele din România. O bere amară, cu personalitate, la preț accesibil, una dintre preferatele mele.

Miller Genuine Draft este berea emblematică a Statelor Unite ale Americii, care, din 1883 şi până în prezent, păstrează spiritul nemţesc al inventatorului său, Frederick Miller. Este o bere uşoară, mai puţin amară, personaj des întâlnit în filmele de peste ocean.

Jurnalul unui Connaisseur_Ursus_beri

Grolsch Premium Weizen. Bere de grâu apărută în 2004, provine din Olanda, mai fructată cu arome de banane, pere şi cuişoare.

Și, în fine, aduse din Turcia, Efes Pilsener şi Efes Draft, beri lejere, vesele și mai puțin amare, în conformitate cu gustul mediteraneenilor.

Ce am mai reținut: că berea este plină de vitamine și minerale și că este folosită (cu măsură, bineînțeles) pentru hidratare post-efort de destui sportivi.
(În definitiv, cei mai buni berari din Evul Mediu au fost călugării care beau berea ca întăritor după lungile și aspre perioade de post.)
Așadar, poate că e mai bine ca în loc să dăm banii pe suplimentele naturiste la mare modă acum, să-i folosim mai cu folos alegând o bere bună 🙂

__________________________________

Despre Ursus Breweries
Ursus Breweries, parte a grupului SABMiller plc, este unul dintre cei mai mari producători de bere din România. Mărcile Ursus Breweries sunt: URSUS, Timişoreana, Ciucaş, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Azuga, Redd’s, Stejar și Pilsner Urquell.
SABMiller plc este unul dintre liderii mondiali în producția de bere, cu un portofoliu ce include peste 200 mărci și aproximativ 70,000 de angajați în peste 75 de țări. Portofoliul grupului include mărci globale ca Pilsner Urquell, Peroni NastroAzzurro, Miller Genuine Draft și Grolsch, precum și mărci locale importante ca Aguila (Colombia), Castle (South Africa), Miller Lite (USA), Snow (China), Victoria Bitter (Australia) și Tyskie (Poland). SABMiller are de asemenea un segment în creștere de băuturi răcoritoare și este una dintre cele mai mari companii din lume care îmbuteliază produse Coca-Cola.

2 Comments

  1. Perfect de acord…mai puțin unele beri România made…unde se umple curtea fabricii de chimicale;)

  2. Berea e mai buna cand este servita in cantitati mici pentru ca se pastreaza mai bine, acidul iese mai greu, nici nu se incalzeste prea repede pentru ca nu apuca. Si daca ii servesti unei persoane o halba din aia de 1L, el o termina repede pentru a-i prinde putin din aroma pe care inca o mai are, astfel se grabeste si pleaca. Deci, consumatie redusa, bani mai putini pentru localuri.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close