Presa internațională se întreabă adesea, retoric, cum de au reușit românii să aibă un asemenea festival internațional.
Pentru că una dintre (destul de puținele) ocazii când despre România se vorbește „de bine” este Festivalul Internațional George Enescu (30 august – 20 septembrie).

festival enescu raiffeisen bank
Foto: Cătălina Filip

Cu o istorie de 57 de ani (prima ediție s-a întâmplat în 1958), a crescut în timp și acum este enumerat printre primele cinci cele mai importante festivaluri de muzică clasică din lume.
Mii de turiști străini vin București, la fiecare doi ani, pentru a asculta faimoase orchestre simfonice, pianiști și violoniști celebri.

Cultura românească şi  spiritul românilor sunt întruchipate de compozitorul George Enescu. Aşa cum Finlanda îl are pe Sibelius, Norvegia pe Grieg, iar Estonia pe Arvo Pärt, la fel România îl are pe George Enescu.
Kristjan Järvi, dirijor

Un pic de culoare dată de cifrele despre festival:

 • 22 de zile de Festival.
 • 22 de lucrări de George Enescu interpretate de unele dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.
 • 3 Sir participanți: Sir SIMON RATTLE, dirijor, Sir ROGER NORRINGTON, dirijor și Sir ANDRÁS SCHIFF, pianist.
 • 11 tone cântăreşte, în total, echipamentul Orchestrei Filarmonicii din Berlin. Este cel mai greu echipament transportat vreodată în istoria Festivalului.
 • 9.000 de nopţi de cazare sunt rezervate pentru artiştii invitaţi.
 • 1.200 de curse de linie, 14 curse charter şi 2 curse cargo reprezintă totalul zborurilor.
 • 10.000 de litri de apă, 9.000 de cafele şi 3.000 de ceaiuri sunt pregătite pentru artişti.

Biletele, puse la vânzare online în primăvară, s-au epuizat, în cea mai mare parte, în scurt timp.

Festivalul poate fi însă experimentat chiar dacă nu ai prins un loc la Ateneu sau la Sala Palatului
Să vedem cum:

Transmisiunile live pe site-ul evenimentului enescufestival.ro.
În fiecare după-amiază și seară, la această adresă web, sunt transmise live cele mai importante concerte, cu un sunet și imagine bune.
De altfel, site-ul Festivalului abundă de conținut multimedia de calitate, util pentru cei care vor să se familiarizeze cu muzica clasică.

Festival Enescu Live

Aplicația pentru mobil a Festivalului.
Poate fi descărcată în varianta iOS aici și în ediția Android aici. (Selectați ediția 2015 a aplicației, dacă o descărcați prin search.)
Găsiți în aplicație un audio streaming în timp real de la Radio România Muzical, informații și știri despre festival.

O funcție pe care o recomand este ghidul interactiv Bucureștiul Creativ. Festivalul nu înseamnă doar concerte, ci și instalații interactive, expoziții, happening-uri pe tema Enescu, care se vor întâmpla pe stradă, în mall-uri, în muzee.

Amuzant și plăcut este că anumite restaurante (Modelier, Ludic, Simbio, Lente Arcului si Praporgescu, Acuarela, M60, Pallets, Gradina Verona, Paul) au meniuri speciale cu preparate inspirate de muzica compozitorului, cum ar fi Piano Burger, Sonata în Ton major, Strawberry Impromptu sau Gingerina Allegro 🙂
Detalii, aici.

Voi reveni cu întâmplările de la Bucureștiul Creativ pentru că povestea despre ce au produs artiștii plastici pentru Capitală cu ocazia Festivalului e lungă și frumoasă.

festival enescu festival enescu

Concertele cu intrare gratuită, în Piața Festivalului (lângă Ateneu).
Între 10 și 20 septembrie. Programul aici.

Piata-George-Enescu-640x2751

Transmisiuni live în cinema.
Concertele sunt transmise live la calitate HD în câteva cinematografe din țară, inclusiv în București, la Grand Cinema & More Băneasa.

festival enescu cinema

Biletele se pot cumpăra de pe site-ul festivalului și direct de la cinema.

Unii resping muzica clasică pentru că li se pare „complicată”. Alții o consideră (am văzut comentarii pe Facebook 🙂 apanajul snobilor.
Nu e nici complicată, nici destinată prețioșilor.
Facem un experiment?
În pasajul de la Universitate se aude zilele acestea reinterpretarea în cheie Buddha Bar (compozitor Mihai Toma) a suitei pentru pian și vioară Impresii din copilărie pe care Enescu a compus-o în 1938.
Sună așa, să ascultăm:

Nu ne trebuie așadar neapărat ținută de seară și bilet la Ateneu pentru experiența Festivalului Enescu.
Avem Internet, concerte cu intrare liberă și un București care iese din cenușiu cu o mulțime de lucrări de artă și de întâmplări prilejuite de Festival.
____________________________________________________________________

Festivalul George Enescu este susținut pentru prima dată de Raiffeisen Bank, care s-a implicat puternic în organizare și s-a străduit ca acest important eveniment internațional să devină viu, cald, uman, să transforme muzica clasică într-o sărbătoare pentru toți, și nu doar pentru cunoscători.
Nu numai că a făcut posibile trei concerte importante (susținute de corul Madrigal și de Wiener Philharmoniker), dar Raiffeisen Bank aduce muzica pe perioada Festivalului pe străzile și în metroul bucureștean.

Este o tradiție ca Raiffeisen Bank să sprijine arta și, în general, momente importante de reunire a comunităților.
Putem constata această deschidere dacă experimentăm aplicația Facebook Raiffeisen Impreuna.

raiffeisen impreuna

 

Susţinem Festivalul Enescu fiindcă aceasta înseamnă să deschidem un canal de comunicare cu comunitatea din care facem parte.
Astfel, recontectăm România la Europa – spunea la ceremonia de deschidere
Steven van Groningen, preşedinte şi CEO Raiffeisen Bank România, de altfel un mare iubitor de muzică clasică.

9 Comments

 1. Tare! 11 tone! :(. Aaa si sa nu uit 10000 de litrii de apa si 9000 de cafele. Informatii esentiale! Adica o cafea si o apa primeste pe zi fiecare invitat nu? Fabulos! Ati uitat sa spuneti ca se vor servi si 27000 portii de mancare si 18000 gustari. Nici nu stiu cati litrii de kerosen isi vor elibera CO2 si poluare peste intreaga patrie.

 2. „Litrii” se scrie în mod corect și normal cu un singur „i” 🙂

 3. Ma scuzati, m-a luat entuziasmul cand am vazut numerele cele multe, asa ca un fior,mai ceva ca in Laideronnette.

 4. „Festivalul George Enescu pe Bulevardul Artelor” este un eveniment gratuit care are loc pe Bulevardul Unirii in Piata Regiunilor (zona Anl) unde pentru prima data in istoria festivalului sunt transmise in direct, in aer liber, 10
  concerte din seria „Mari Orchestre ale Lumii ” . Evenimentul are loc in fiecare vineri, sambata si duminica, incepand cu orele 19:00 si este organizat de Centrul Cultural „Casa Artelor”, daca doriti va pot trimite mai
  multe informatii. „

 5. Grigore Mitrea, ți-a luat din salar pentru faptul că a scris datele respective sau de ce te ambalezi așa? Ce ai fi vrut să scrie? Să îți scrie notele din partiturile celor care participă la festival? E un articol pe un blog…și-atât.

 6. De la ce ora încep repetițiile? Sunt deschise publicului? Întotdeauna, mi-am dorit sa vad dirijorii împărtășind interpretariile membrilor orchestrei. Mulțumesc

 7. De la ce ora încep repetițiile, sunt deschise publicului? Mulțumesc.

 8. Nu, repetițiile sunt deschise doar ppresei acreditate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close