Închide

Ce vrei să cauți?

Aș vrea să fiu ca oamenii aceștia

rowmania
rowmania

Dacă o să-mi mai fie lene vreodată să fac lucruri, mă voi gândi la câțiva oameni cu care mi-am petrecut weekend-ul trecut și mă voi înviora.

Am mers la Tulcea, la Rowmania Fest – Festivalul bărcilor cu vâsle, de joi până duminică.
Tulcea este o urbe simpatică, curată, cu hoteluri bune, cu supermarketuri Profi ieftine, plină de nemți și alți occidentali veniți pentru Delta Dunării – pentru că este o foarte potrivită poartă spre canalele sălbatice.
Tulcea are farmecul acela care te face să visezi la călătorii lungi, specific porturilor vechi și internaționale.

rowmania pescari
Rowmania Fest. Pescarii se pregătesc pentru concurs.

Să vă prezint, foarte succint, pentru că poveștile ar putea să umple o carte, personajele de care vorbeam la început și pe care le-am întâlnit la Rowmania Fest:

Ivan Patazaichin
Multiplu campion olimpic, 66 de ani, antrenorul lotului olimpic de caiac-canoe al României.
General în rezervă, are bunul simț să nu se afișeze în uniformă pe la evenimentele publice, ca … știm noi cine.
Îmi spunea cineva că este cel mai cool sportiv pe care l-a întâlnit vreodată.

rowmania

În drum pe brațul Chilia, mi-a arătat la un moment dat un canal și mi-a povestit că atunci când era puști, toamna, vâslea într-o singură zi 40 de kilometri dus și 40 de kilometri întors, de data asta cu barca plină de lemne, pentru iarnă.

A plecat la București, din deltă, hotărât să devină campion și nimic altceva. Și din 1968 până în 1984 a adus o groază de medalii olimpice României.
Lipovean, nu a uitat de unde a plecat; vrea să reînvie tradițiile din satele copilăriei sale și își ajută consătenii să înțeleagă că turiștii nu vin în Deltă pentru jacuzzi, vile cu gresie pe jos și mâncare de la hipermarket, ci pentru case specifice locului, bucate din pește, povești lipovenești și tradiții.

A înființat Asociația care îi poartă numele, s-a implicat în apariția celui mai cinstit restaurant pescăresc din Tulcea, în programe pentru deținuți (am văzut cu ce prietenie îl salută aceștia).
Ar fi multe de spus, dar mă opresc la mențiunea că e sufletul Rowmania Fest, un festival care trezește Tulcea la viață la finalul verii, de câțiva ani încoace.

Când eu îmi beam cafeaua pe balcon la 7.30 dimineața, Ivan deja cutreiera cu șalupa portul, fixând geamanduri pentru concursul de vâslit (el a inventat și o nouă ambarcațiune, Canotca, un hibrid lotcă-caiac, salvând astfel meșteșugul construcției de bărci din lemn pe cale de dispariție).
Alerga apoi să dea startul la etapa europeană a triathlonului pentru juniori, urca pe scenă să înmâneze premiile la diverse concursuri, saluta oaspeții, veghea ca Festivalul să meargă ceas.

Teodor Frolu
Arhitect și confondator al Agenției de Comunicare DC Comm alături de Crenguța Roșu, și-a trecut ca deviză pe Facebook I don’t work ! I enjoy life 🙂.
Energic, conversează mai tot timpul pe telefon, e-mail și mess (e coșmarul contabilității când sosește nota de plată la mobil), rezolvă dificultățile în organizarea Rowmania Fest cu zâmbetul pe buze. Nu l-am văzut niciodată nervos, se descarcă cu câte o glumă sau un calambur.

Arhitectul din el vede un București cu o Dâmboviță vie, cu serbări, evenimente culturale și bărci de plăcere. Încearcă să facă asta de câțiva ani și probabil că va reuși.

teodor frolu, rowmania

E vicepreședintele Asociației „Ivan Patzaichin – Mila 23” și prieten bun cu lipoveanul de mai sus. Ecologist convins, îi convinge și pe alții că poți să te bucuri de deltă și fără să o devastezi și suferă când vede gunoaiele lăsate de pescarii venetici pe maluri.

Echipa DC Comm
Se ocupă de organizarea și comunicarea Rowmania Fest. O mână de oameni care muncesc de rup câteva săptămâni înainte de sosirea la Tulcea, țin toate evenimentele festivalului (multe) în mână și dorm foarte puțin când toată lumea se distrează în cele patru zile de sărbătoare tulceană.

Oamenii care stau 72 de zile în caiac pe Dunăre
Ăsta da curaj, asta da rezistență nervoasă.
Adunați din mai multe țări europene, pleacă pe apă prin iunie, din Germania, de la izvoarele fluviului, cu punct de sosire în România. Trag în fiecare seară pe mal, montează corturile, își fac de mâncare.

rowmania

Dimineața strâng totul, ancorează bagajele de caiace (se mai întâmplă să se mai răstoarne în mijlocul apei) și tot așa.
Își calculează sosirea la Tulcea în timpul Rowmania Fest și pleacă apoi împreună cu echipaje românești, mai departe, până la mare, la Sfântul Gheorghe, punctul final al călătoriei pe apă.

rowmania

Poveștile lor, pe larg, cu texte și poze, le puteți descifra pe pagini de Facebook: Ivan Patzaichin, DC Comm, Teodor Frolu, Rowmania, Delta Rowmania Triathlon,

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu