ivan pescar restaurant tulcea (2)

Ivan Pescar. Fish Bar. Pe faleză, la Tulcea.

ivan pescar restaurant tulcea (4)

ivan pescar restaurant tulcea

Criteriile infailibile după care poți recunoaște un restaurant bun: meniu deloc stufos (câteva feluri pe două-trei pagini) și porții care nu dau afară din farfurie, dar care te satură (deși nu ai mâncat nimic toată ziua) fără să te umfle, să te cofleșească când te ridici de la masă, ca pe un împărat roman după un ospăț de o noapte întreagă.
Plus bucate de-ale locului, istorice, ale căror rețete au fost rafinate zeci și sute de ani de către oameni simpli dar geniali într-ale bucătăriei.

(Nu sunt în niciun caz specialist în gastronomie, dar mă derutează teribil experimentele bucătăriei moderne, de genul ficat de iepure în jeleu de șorici confiat cu crustă de sânge de bivoliță. 🙂

ivan pescar restaurant tulcea (7)

Fish barul Ivan Pescar bifează conștiincios toate criteriile de mai sus.

Interiorul pare cel al unui restaurant scandinav: mobilier minimalist de culoare deschisă, canapele simple și confortabile, lumini generoase dar odihnitoare.
Deși se definește ca un restaurant tradițional (românesc-lipovenesc), lipsește în mod fericit abundența de obiecte așa-zis populare spânzurate pe pereți, pe care o întâlnim în mai toate cârciumile autohtone cu „specific” – știți voi, blănuri de oaie, furci, greble, fiare de călcat și străchini.

Am ales ca antreu un platou pentru două persoane cu icre de știucă, hamsii marinate și niște minunății numite batog și pastramă de crap argintiu. Afumate măiastru și sărate/piperate cu precizie de farmacist. Preparate de o fabricuță din zonă, mezelicurile de crap au la bază rețetele lipovenilor și negustorilor greci care se aciuiaseră într-o vreme prin locurile deltei.

ivan pescar restaurant tulcea (2)

Felul principal: storceag de sturioni. O minune de zamă, menită a trezi mintea lipoveanul la patru dimineața după un chef cu acordeoane. Consistentă, acrișoară, cu bucăți fragede de pește.

ivan pescar restaurant tulcea (1)

Am fi mai vrut și niște chifteluțe de pește sau niște crap pe varză, dar nu s-a mai putut.
Și nu din cauza prețurilor.
Deși am intrat cu oarece îngrijorare pentru că Ivan Pescar arată ca un restaurant de lux, nota de plată s-a dovedit la final absolut decentă. (Când mă voi întoarce acasă, s-ar putea să mă simt cam jefuit de cârciumarii din București, dacă voi compara ce poți primi de 84 de lei în Capitală față de Tulcea.)
Ați înțeles, nota de plată pentru o cină fabuloasă de două persoane a însemnat 84 de lei.

ivan pescar restaurant tulcea (9) ivan pescar restaurant tulcea (1)

Ivan Pescar este legat de un proiect ambițios al Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, început cu răbdare cu trei ani în urmă. Proiect care își propune să arate că în Delta Dunării se pot face lucruri formidabile spre binele și desfătarea tuturor.
Și da, dacă treceți pe seară (neapărat cu rezervare pentru că restaurantul e tot timpul plin), s-ar putea să aveți ocazia să ciocniți un pahar de vin alb, de la gheață, cu Ivan Patzaichin sau cu arhitectul Teodor Frolu, doi dintre cei care au pus pe picioare Ivan Pescar.

Cât despre titlul acestui post, rezolvarea e în poza aceasta:

ivan pescar restaurant tulcea (8)

3 Comments

  1. Fenomenala descrierea cu (greble, furci)am ras copios.

  2. În weekendul trecut, pe drumul de întoarcere înspre București de la Sfântu Gheorghe, am oprit special în Tulcea, ca să vedem restaurantul. Nu am avut noroc. Era full! Și încă vreo 8 persoane care așteptau un loc la masă.

    M-am bucurat. Tare. Pentru că le merge bine 🙂

  3. Am incercat sa mancam duminica 26 august la pranz insa timp de 40 de minute nu ne-a bagat nimeni in seama. Am incercat sa abordam 3 chelnerite insa toate ne raspundeau cu “aveti rabdare”. Pana la urma dupa 20 de minute ne-am dus sa cumparam apa de la terasa de langa iar dupa alte 20 de minute am plecat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close