Când ești lăsat să vorbești în public cât vrei, sfârșești adesea plictisindu-i de moarte pe cei care te ascultă, pentru că se întâmplă să nu te mai oprești, să pierzi simțul timpului.
Conceptul celebrelor conferințe TED, de a limita discursul la 18 minute, îi face pe cei invitați pe scenă să fie, în majoritate, strălucitori.
Am mers pentru prima dată la TEDxBucharest anul trecut și a fost o încântare.
(TEDxBucharest este organizată independent sub licență TED.)
Ediția de anul acesta, cea de-a șaptea, cu tema Interconnected, va avea loc pe 7 noiembrie la Centrul de Conferințe Auditorium Pallady.
Au confirmat participarea 18 speakeri din șapte țări care vor discuta despre cum o simplă idee ori întâmplare poate influența și chiar schimba cu adevărat viața unor oameni sau comunități întregi.
Printre speakerii TEDxBucharest 2015 se numără:
• Adriana Istrate, consultant bancar, ultramaratonistă. S-a dedicat alergatului din dorința de a-și schimba stilul de viață. Adriana a depășit un record mondial după ce a reușit să încheie şapte maratoane şi şapte ultramaratoane, pe toate cele şapte continente, în mai puţin de zece luni. Ultima cursă pe care a terminat-o Adriana a fost Ultramaratonul montan din Vietnam, de 70 de kilometri, distanţă pe care a parcurs-o în 18 ore, depășind performanţa pakistanezului Ziyad Tariq Rahim.
• Andrei Lupșe, fondator Baza Ulmu. Licențiat în design, Andrei a fondat Baza Ulmu, proiect care se bazează pe ecologie, știință, tradiție și tehnică. Proiectul presupune construcția de case ecologice prin tehnici specializate.
• Paul J.R. Renaud, scriitor, coach, profesor asociat de marketing. Născut în Canada, Paul Renaud este un coach de talie internațională, specializat în coaching comportamental și marketing.
• Vijay Raju, Vicepreședinte al Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum. Expert în creativitate și modele de business inovatoare. Înainte de a lucra la World Economic Forum, a fost Senior Consultant la Innosight.
De-a lungul celor șapte ediții ne-a impresionat motivația oamenilor pe care i-am văzut pe scenă de a-și duce până la capăt ideile și proiectele care îi pasionează. Suntem conectați unul cu celălalt și o simplă acțiune a unuia dintre noi poate schimba viața unei persoane sau chiar soarta unei comunități întregi, spune Andrei Dinu, organizator TEDxBucharest 2015.
La cele șase ediții anterioare au participat în total peste 3.000 de oameni, iar anul acesta sunt așteptați aproximativ 850.
Prima dată când am văzut o conferință TED a fost în 2008, și mi-am dorit ca un astfel de eveniment să se organizeze și în România. Mi-am scris chiar lucrarea de licență pe această temă. Conceptul de TEDx a apărut în anul următor, în 2009, și la prima ediție, care a fost organizată în plină criză, nici nu ne gândeam că vom ajunge să organizăm încă alte șase evenimente, mai ales ca acesta nu este un eveniment comercial – povestește Andrei Dinu.
Dintre discursurile ținute pe scena TEDxBucharest în anii precedenți, cele mai populare sunt cele ale Karinei Hollekin, Oanei Pellea, care a avut unul dintre cele mai emoționante și mai apreciate speech-uri dintre toate edițiile TEDxBucharest organizate până în prezent, și al lui Toto Eremia.
Înscrierile la ediția din acest an se pot face pe site-ul TEDxBucharest, până pe 6 noiembrie 2015.
Prețul unui bilet “Early Bird” este de 60 de euro până la data de 1 noiembrie, iar cea a unui bilet de tip “Regular” de 80 de euro până la data de 6 noiembrie, existând și reduceri disponibile pentru grupuri de peste 5 sau 10 participanți.
Printre partenerii TEDxBucharest din acest an se numără Teamnet International, AllWaysFWD, FotografulTau, FabLab, Themefuse, mediaTRUST, Trust Communications, Romania Pozitiva, Romania-Insider, CityCompass și alții care vor fi anunțați în curând.
Hashtag de urmărit: #interconnecTEDxBucharest