saint Gobain

Este fascinant cum o simplă decizie a unui om poate produce efecte excepționale secole mai târziu.
Să ne reamintim.
Povestea spune că la 1665 Ludovic al XIV-lea era deranjat de supremația Veneției în fabricarea oglinzilor.
Ambițiosul Rege Soare plănuia construcția unui palat nemaivăzut ca frumusețe (Versailles-ul de mai târziu), din care oglinzile uriașe în care curtenii să-și aranjeze perucile pudrate nu puteau lipsi.
Ministrul de Finanțe Jean-Baptiste Colbert a venit cu ideea fabricării oglinzilor în Franța, ceea ce regele a și poruncit de îndată. Astfel a apărut Manufacture Royale des Glaces, care avea să se transforme în decurs de 350 de ani în actualul grup Saint-Gobain, unul dintre cele mai inovatoare din lume.
În cele trei secole și jumătate, Saint-Gobain a provocat câteva revoluții importante în arhitectură, în construcții, în industria auto sau în cea de comunicații electronice.
Inclusiv cele mai frumoase dintre clădirile moderne sau refăcute din București au la bază tehnologiile acestui Grup, care deține și în România 12 unități de producție. *

De la oglinzi la explorarea spațiului cosmic
Dar să ne întoarcem cu povestea noastră în contemporaneitate și să intrăm într-un domeniu care ne fascinează din 1969, de când primul om a pășit pe Lună: explorarea spațiului cosmic.

513__0013709_Robot_Curiosity_équipé_de_produits_Saint-Gobain_Seals

În cele trei secole și jumătate, cercetătorii Saint-Gobain au adunat multă pricepere în crearea de materiale de calitate excepțională.
Și tocmai această experiență deosebită i-a recomandat pe specialiștii grupului să contribuie la fabricarea de echipamentele pentru explorarea Cosmosului, din materiale capabile să asigure rezistenţa necesară la radiații.
Astfel, carbura de siliciu produsă de Saint-Gobain Ceramic Materials a fost folosită pentru a produce oglinzi și rame speciale ale căror caracteristici să le permită să reziste în spațiu. Foarte rigid și rezistent la șocuri termice, acest produs previne oboseala mecanică și deteriorarea cauzată de radiațiile din spațiu. De asemenea, Saint-Gobain Crystals a produs şi senzori de scintilație, utilizați pentru detectarea radiațiilor în spațiu (neutroni și raze gamma).

saint Gobain

Dispozitivele de etanșare de înaltă performanță OmniSeal, produse de Saint-Gobain Performance Plastics, sunt fabricate cu Fluoroloy și componente de poliamidă din seria Meldin 7000, putând rezista la temperaturi extreme. Acestea se regăsesc în sistemele de conectare fluid-gaz, în sistemele de presurizare și în combustibil sau în interiorul altor pompe de fluid din interiorul motoarelor de rachete. De asemenea, acestea sunt renumite pentru auto-lubrifiere, frecare redusă și rezistență la uzură.

Saint-Gobain are o contribuție însemnată în această industrie, iar în semn de recunoaștere pentru serviciile sale remarcabile în calitate de furnizor-cheie, numele Grupului a fost prezent pe ecusonul misiunii SpaceX.

saint Gobain

„Industria aerospațială ne-a făcut mereu curioși în ceea ce privește viitorul, iar recentele descoperiri au dovedit că pot fi atinse granițele imposibilului. Această industrie este extrem de inovatoare, deschisă la nou și întotdeauna nerăbdătoare să extindă limitele tehnologiei. Lucrăm din greu pentru a oferi produsele potrivite pentru aplicațiile potrivite și suntem echipa potrivită de ingineri care asistă industria aerospațială cu viziunea sa și care îndeplineşte așteptări ridicate” – spune Constantin Hariton, Delegat General Adjunct al Grupului Saint-Gobain din România.

Cele mai importante contribuții ale companiei Saint-Gobain care au ajutat la descoperiri despre spațiu:

Oglinzile și cadrul principal pentru telescopul spațial al satelitului european Gaia. Misiunea are ca scop construirea unui catalog 3D al spațiului, cu un conținut de aproximativ 1 miliard de corpuri astronomice, în principal stele (aproximativ 1% din corpurile cerești ale Căii Lactee). Nava spațială va monitoriza stelele targetate de aproximativ 70 de ori într-o perioadă de cinci ani. În plus, se așteaptă ca satelitul Gaia să detecteze mii, chiar zeci de mii de planete de mărimea lui Jupiter, dincolo de sistemul solar.

saint Gobain

Spectrometrul de raze gamma, care a descoperit apă sub formă de gheață pe suprafaţa Lunii în timpul misiunii Lunar Prospector. Obiectivul spectrometrului de raze gamma a fost să cartografieze abundența de elemente aflate pe suprafața Lunii. Acesta a fost conceput pentru a înregistra spectrul de raze gamma și neutronii emiși în urma dezintegrării radioactive a elementelor cuprinse în scoarța Lunii.

saint Gobain

• Saint-Gobain a furnizat sigilii pentru cele mai multe rachete lansate în ultimii 60 de ani, inclusiv cele mai recente rachete SpaceX.

Robotul NASA Curiosity dispune de şine echipate cu rulmenți Rulo în brațele sale robotice, precum și instrumente de ștergere de foraj și de suprafață. Detectorul de radiații al robotului utilizează un scintilator de plastic produs de Saint-Gobain Crystals, care detectează și identifică neutronii. Acest material emite lumină atunci când este expus la radiații. Apoi, un senzor transformă acest lucru într-un semnal electric, care oferă către NASA date despre nivelul radiațiilor de pe suprafața planetei.

saint Gobain

Grupul este implicat în construcția unora dintre dispozitivele spațiale capabile să se întoarcă pe Pământ cu cantități semnificative de mărfuri, dar și în realizarea unora dintre cele mai fiabile rachete din lume, cu un istoric de mai multe lansări de succes.
______________________________________________________________
*Despre SAINT-GOBAIN

În 2015, Saint-Gobain celebrează cea de-a 350-a aniversare, 350 de motive pentru a crede în viitor.
Cu o vastă experienţă şi capacitate de inovaţie, Saint-Gobain, lider mondial în domeniul habitatului şi al materialelor de construcţii creează, produce şi distribuie materiale de construcţii performante, oferind soluţii inovatoare provocărilor critice ale prezentului: dezvoltare economică durabilă, eficienţă energetică şi protecţia mediului înconjurător. Cu vânzări de 38.3 miliarde de Euro în 2014, Saint-Gobain operează în 66 de ţări şi are peste 170.000 de angajaţi. Pentru mai multe informaţii despre Saint-Gobain, vizitaţi www.saint-gobain.com şi accesaţi contul de twitter @saintgobain.
În România, Saint-Gobain deține opt activități (Abrasives, Brodrene Dahl, Glass, Isover, MTI Impex, PAM, Rigips și Weber), având aproximativ 1.100 de angajați și operează 12 unități de producție în opt situri industriale situate în Brașov, Brănești, Călărași, Ploiești, Satu-Mare, Tulcea, Turda și Suceava.
Pentru mai multe amănunte, vizitaţi: www.saint-gobain.ro şi accesaţi contul de Facebook Saint-Gobain Romania.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close