Citeam zilele trecute un raport Cisco în care se spune că 38% dintre companiile americane își produc singure materialele video de promovare, in house. Deocamdată, noi nu suntem chiar în situația asta, dar probabil vom fi foarte curând, pentru că cererea și consumul de conținut video sunt în creștere.
Producția video in house a devenit posibilă odată cu scăderea prețurilor la aparatura capabilă să livreze imagine și sunet decente.
Ok, aparatura a devenit accesibilă, dar de unde luăm profesioniștii care știu să facă un film de prezentare, un material video de promovare sau un documentar la o calitate onorabilă?
Aici s-ar putea să avem o problemă.
Odată cu creșterea cererii de conținut video, vor câștiga profesioniștii care vor fi validați în timp pe piață, și nu amatorii (mulți) care fac experimente, descoperind cu greu încadrările corecte sau soluții de montaj altele decât cele de la înregistrările cu nunți.
Totodată, deși facultățile de jurnalism scot promoții în fiecare an, e de presupus că pregătirea absolvenților la capitolul televiziune și multimedia suferă.
Cererea pe piață pentru oameni bine pregătiți în domeniul video/TV există și va crește.
O soluție pentru a avea statutul de profesionist în domeniu este MediaFEM – Școala Națională de Jurnalism, singura școală de televiziune independentă, neafiliată niciunei instituții media.
MediaFEM organizează de la 1 martie cursuri pentru:
- Cameraman/Fotoreporter
- Editor Imagine
- Reporter prezentator
Cine sunt profesorii MediaFEM
Câteva dintre profesioniștii recunoscuți:
Ovidiu Georgescu – este conferențiar doctor, decan al Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București.
Horia Matei – unul dintre primii reporteri de televiziune din România care a transmis corespondențe din zone de conflict, realizând reportaje în Sarajevo, Bagdad, Belfast, Pristina. Experiență amplă în televiziune.
Vlad Ioachimescu – doctor în Multimedia. A terminat Facultatea de Film – Multimedia, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie „I.L. Caragiale” şi s-a specializat în regia de montaj, sunet, animaţie şi grafică 3D.
Valeriu Căliman – a studiat Arta Regiei de Montaj şi Arta Regiei de Sunet la Facultatea de Film a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografie „I.L. Caragiale”.
Detalii despre specializări și profesori, aici.
Dotările MediaFEM
Cursanții au la dispoziție echipamente de ultimă generație destinate televiziunilor și caselor de producție, pe care vor face practică.
Stagiu gratuit la Euronews
Performanța este întotdeauna răsplătită.
Cel mai bun absolvent al fiecărei specializări (reporter-prezentator, cameraman-fotoreporter şi editor imagine) va fi premiat cu câte un internship la Euronews, în Lyon, Franţa, sau în Bruxelles, Belgia. Internship-ul durează cinci zile lucrătoare, de luni până vineri, şi este susţinut financiar de Media FEM (vezi clipul următor).
Cursanţii au astfel oportunitatea ca la finalul cursurilor să ia pulsul ştirilor în cea mai bună redacţie de ştiri din Europa, condusă de doi jurnalişti români cu o vastă experienţă în domeniu – Lucian Sârb, director editorial Euronews, şi Peter Barabas, redactor şef Euronews.