orange smart home senzor miscare senzor efractie camera video

Acum două luni primeam o pungă plină de cutii cu senzori Orange Smart Home și am pornit la aventura de a-mi transforma apartamentul într-unul inteligent. Am reușit fără mari bătăi de cap.

Am descoperit nu numai un sistem care funcționează sigur, ci și că tehnologia bazată pe Internet a devenit foarte accesibilă și prietenoasă.

Montaj simplu, plug &play.
Avantajul suprem al Orange Smart Home e acela că montajul și întreținerea sunt extrem de simple. Nu chemi și nu stai după niciun electrician sau electronist să ți-l monteze, faci totul singur și nu ai cum să dai greș sau să întâmpini probleme.
Deschizi computerul și îți faci cont securizat pe pagina web Orange Smart Home. Instalezi pe smartphone aplicația – și astfel îți vei putea supraveghea casa de la distanță. Cele două aplicații sunt sincronizate.

Interfața web Orange Smart Home este simplă și intuitivă, iar tutorialul de instalare a senzorilor, foarte clar.
Interfața web Orange Smart Home este simplă și intuitivă, iar tutorialul de instalare a senzorilor, foarte clar.

Conectezi la routerul Wi-Fi unitatea centrală a sistemului de securitate a locuinței, unitate nu mai mare decât o carte.
Apoi e de ajuns să aproprii fiecare dintre senzori de unitatea centrală și aceasta îl recunoaște și integrează în sistem rapid. Senzorul devine imediat funcțional.
Nu trebuie să citești instrucțiuni complicate, ești ghidat de un tutorial simplu și clar chiar pe pagina de administrare.
Joacă de copil.
În două-trei ore, casa ta are un sistem de securitate bine pus la punct, montat chiar de tine.

Senzorii arată foarte bine
Sunt de dimensiuni reduse, discreți ca prezență – poți să instalezi câți ai nevoie fără ca a ta casă să arate ca o hală industrială. Prinderea pe pereți, tavan, uși, ferestre este foarte simplă, pentru că sunt ușori.
De altfel, unii senzori au luat importante premii pentru design la târguri internaționale de consumer electronics.

senzor inundatii orange smart home
Senzorii Orange Smart Home sunt de dimensiuni reduse și discreți ca prezență. Se potrivesc în orice interior, oricât ar fi de sofisticat. În imagine, senzorul de inundații.

Nu ai nevoie de multe prize și nu ți se umple casa de cabluri
Cu excepția unității centrale (de comandă) și a camerei video – care au nevoie de alimentare la priză, ceilalți cinci senzori funcționează cu baterii cu durată mare de utilizare. Comunică wireless, astfel că îi poți monta oriunde în casă și muta foarte ușor. Avantaj important pentru că nimănui nu-i place să aibă o mulțime de cabluri pe pereți.

Ai back-up dacă se întrerupe conexiunea la Internet
Unitatea centrală primește o cartelă SIM de date care asigură conectarea la Internet și funcționarea sistemului în caz că rețeaua de Internet prin cablu are întreruperi accidentale.

unitatea centrală orange smart home
Unitatea centrală (creierul) Orange Smart Home se cuplează foarte simplu la routerul Wi-Fi și vine cu SIM de back-up pentru situațiile când Internetul are o întrerupere.

Poți vedea și afla ce se întâmplă acasă oriunde te-ai afla
Ai smartphone-ul la tine cu roaming de date când ai plecat în vacanță la schi în Alpi? Sau într-o insulă grecească? Ești la serviciu? Sau plecat într-o deplasare la Cluj? Dacă ai conexiune la Internet primești alerte când intră cineva în casă cât timp ești plecat, poți vedea imaginile capturate de camera video sau poți trimite rapid o rudă sau un vecin care are cheia dacă s-a spart o țeavă, înainte ca inundația să facă prăpăd.

Alertă de inundație primită sub formă de SMS la câteva secunde după ce am „udat” senzorul de inundație.
Alertă de inundație primită sub formă de SMS la câteva secunde după ce am „udat” senzorul de inundație.

Poți comanda de pe smartphone/tabletă aparatele electrice din casă
Mi-a plăcut mult priza inteligentă din sistemul Orange Smart Home. Am interpus-o între priza obișnuită și aparate electrice (televizor, calorifer electric etc), astfel că le pot comanda alimentarea de pe telefon sau computer de oriunde. Mai mult, se poate programa alimentarea după anumite scenarii: becul de la intrare să se aprindă automat la ora 19.00, televizorul să pornească pe programul de știri la ora 7 dimineața etc. Programarea se face de asemenea foarte simplu, din câteva click-uri.
Priza este un element în plus de siguranță: nu primește aparate cu defecțiuni periculoase și arată consumul. Dacă un aparat electric se oprește/defectează, ești avertizat.

orange smart home priza inteligenta
Printr-un simplu touch pe ecranul smartphone-ului poți întrerupe sau porni, de la distanță, alimentarea cu curent a unui aparat electrocasnic.

Senzori cu funcții multiple
Senzorul de inundații citește și temperatura și ți-o arată pe telefon. Senzorul de mișcare simte și când se aprinde lumina în lipsa ta și dă alarma.

Se adaptează situațiilor
Sistemul Orange Smart Home are prestabilite patru scenarii – Sunt Acasă, Plecat, Noapte, Vacanță și în funcție de ce scenariu alegi (o poți face printr-un singur touch pe telefon) este capabil să ia singur unele decizii.
Dacă e setat pe modul Vacanță, de exemplu, atunci va deveni vigilent cu mișcările din casă sau cu deschiderea ușilor, ferestrelor.

Poate asigura supravegherea copiilor de la distanță
Datorită senzorilor de la ușa principală, afli și primești alerte când copilul s-a întors de la școală. Dacă ai angajat o bonă, poți vedea de pe computerul de la serviciu, de pe tabletă sau de pe telefon, datorită camerei video, ce se întâmplă în lipsa ta. Ai astfel propria televiziune, la comandă.

Senzor de efracție montat la ușă. În foto jos, comparație dimensiuni băț de chibrit, senzor de efracție, cameră video, senzor de mișcare.
Senzor de efracție montat la ușă.
În foto jos, comparație dimensiuni băț de chibrit, senzor de efracție, cameră video, senzor de mișcare.

orange smart home senzor miscare senzor efractie camera video

În sistem se pot integra zeci de senzori
Dacă ai o conexiune bună la Internet poți monta senzori la toate ferestrele și ușile, mai multe camere video, mai multe prize inteligente, în funcție de nevoile tale.

Siguranță datorită furnizorului
Față de alte sisteme de securitate, acesta are avantajul că este monitorizat și administrat de serverele sigure ale Orange, companie care are o numeroasă echipă tehnică și cele mai sigure tehnologii la nivel mondial. Nu este o firmă apărută peste noapte.
Sistemul este protejat de parolă.

Poți construi numeroase scenarii elaborate de casă inteligentă
Datorită interfeței web intuitive, simplă și prietenoasă, poți imagina și seta diverse scenarii în funcție de imaginația și nevoile tale.
Să se aprindă luminile, radioul și televizorul seara/noaptea dacă se deschide ușa de la intrare sau senzorul simte o mișcare. Sau camera video să filmeze și să fotografieze.
Să se aprindă luminile pe rând, în diverse camere, dacă ești plecat.
Să coboare automat jaluzelele seara și să se ridice dimineața.
Limita este doar imaginația ta.

orange smart home tablou de bord

Sistemul Orange Smart Home îți dă siguranță

Fie că e noapte și dormi, fie că ești plecat, sistemul Orange Smart Home îți dă un sentiment de siguranță confortabil.
Am pus senzorul de inundații în baie, senzorul de incendii în bucătărie, senzorul de efracție la ușa de la intrare, camera video supraveghează holul și o parte din camera de zi, senzorul de mișcare păzește holul. Comunică toate cu unitatea centrală și le pot urmări mesajele și funcționarea de pe smartphone-ul meu.
Modificarea scenariilor și comanda senzorilor se face foarte ușor: dacă vrei să oprești senzorul de la ușă (ai mulți oameni veniți în vizită într-o seară) sau senzorul de fum (cei veniți în vizită fumează), e de ajuns să deschizi aplicația și să atingi de câteva ori ecranul telefonului.
Important: interfața de administrare permite crearea de conturi și pentru alți membri ai familiei.

Concluzia: Orange Smart Home este un sistem sofisticat de securitate a locuinței, cu avantajul că poate fi instalat rapid de către oricine. Este flexibil pentru că senzorii nu sunt conectați prin cablu.

Orange Smart Home devine astfel un exemplu de Smart Lifestyle pe care îl consideram SF, dar care iată devine accesibil încă de anul acesta.

Aș putea scrie o întreagă carte despre acest sistem de securitate, astfel încât dacă aveți întrebări, lăsați-le la comentarii și vă voi răspunde.

Prețuri:

Pachet abonament lunar de 15 euro, pe o perioadă de doi ani.
Acest pachet include doi senzori la alegere, dispozitivul central la care aceștia sunt conectați, un SIM de date mobile, notificări nelimitate pe e-mail și SMS și acces la aplicația Orange Smart Home ce permite monitorizarea și controlul casei.

Acest pachet de bază poate fi completat cu senzori suplimentari, ce pot fi achiziționați separat:

 • Senzor pentru ușă/fereastră – 29 euro
 • Senzor de fum – 39 euro
 • Senzor de inundație – 39 euro
 • Senzor de mișcare – 39 euro
 • Priză inteligentă – 39 euro
 • Cameră Wi-Fi – 69 euro.

Avantajul acestei soluții de securitate este că primește mai mulți senzori de același tip. Dacă ai nevoie de două camere video și de trei senzori de ușă/fereastră, aceștia pot fi montați fără probleme.
Detalii, aici (click).

3 Comments

 1. Salut,

  Inteleg ca, in caz de ramai fara internet are o solutie de back-up, cartela SIIM.
  Dar ce se intampla in caz ca ramai fara curent electric? Sunt multe zone atat din Bucuresti, cat si in imprejurimi in care sunt fluctuatii mari de tensiune si se intampla des sa pice alimentarea cu energie electrica.

  Merci frumos,
  Florin

 2. O soluție: UPS. Router-ul Wi-Fi și camera video (singurele care au nevoie de alimentare la rețea)au consum mic și un UPS le-ar asigura funcționarea în caz de pana de curent. Nu am făcut experimentul, dar cred că funcționează.

 3. Care este producatorul unitatii centrale? are vreo eticheta pe spate cu un nr. de model? se poate adauga o poza?

  Multumesc frumos,
  Gabriel

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close