orange smart home senzor miscare senzor efractie camera video

Mi-am pus un pic de ordine în programul meu haotic.
Ca să nu mai butonez la Smart TV-ul meu până târziu, set-top box-ul se stinge automat, ca în armată, în fiecare seară, la 22.05.
În dormitor, veioza se stinge de asemenea fix la 23.10. Imposibil să mă prindă 2 noaptea citind.
Iar ca să nu mai lenevesc în pat dimineața, draperiile din dormitor se trag singure la 7.00, lăsând lumina zorilor să pătrundă cu cruzime.
Două minute mai târziu, radioul pornește de capul lui în bucătărie și se aude în toată casa, iar prăjitorul de pâine tocmai a aruncat patru felii rumenite puse de cu seara. Neonul de la acvariu și sistemul de oxigenare a apei au pornit de asemenea automat.

Totul e să nu uit, înainte de a mă da jos din pat, să deschid aplicația pe smartphone și să anunț, printr-un touch pe ecran, serverele că m-am trezit. Altfel, senzorii împrăștiați prin casă vor crede că sunt un hoț, vor da alarma, iar camerele video mă vor filma și fotografia.
Dar stai puțin, nu-i nevoie, senzorii au un creier electronic care știe că s-a făcut ziuă și îi oprește automat.

Să revenim la realitate:
Nu am draperii acționate electric, nici acvariu, nu mănânc pâine prăjită dimineața, nu deschid televizorul cu zilele.
Însă scenariul de mai sus e perfect posibil pentru mine, pentru că am deja toată tehnologia instalată în propriul apartament.
Și va fi perfect posibil, anul acesta, pentru orice român care își va comanda kitul de casă inteligentă Orange Smart Home, aflat acum în teste.

Nu e nimic complicat sau SF. Sistemul este format din device-uri conectate la Internet (Internet of Things), care transmit alerte, funcționează după un program pe care îl stabilești și pot fi comandate de pe smartphone, tabletă sau computer, de la distanță.
De exemplu, scenariul cu televizorul care se oprește la o oră programată sau cu prăjitorul de pâine și radioul capabile să pornească singure la 7.00 este posibil prin utilizarea unor prize inteligente.
Spre demonstrație, așa arată interfața web Orange Smart Home prin care programez priza inteligentă să închidă set top box-ul televizorului la ora 22.05:

orange smart home noapte buna fara tv

Dar să ne întoarcem la povestea Orange Smart Home

Alături de câteva zeci de clienți și angajați ai operatorului, testez Orange Smart Home, înainte de lansarea comercială.
V-am povestit în ultimele săptămâni despre cât de ușor se instalează senzorii din pachet (nu îți trebuie cunoștințe de electronică), adică senzorul de incendii, de inundații, de mișcare, de efracție ușă/fereastră ca și camera Wi-Fi și priza inteligentă.
Înainte de a vedea ce performanțe poate oferi întreg sistemul integrat, poate e bine să citești articolele precedente:

Cum să-ți faci singur o casă inteligentă (1)
Cum să-ți faci singur o casă inteligentă (2)

De atunci am mai integrat în sistem un senzor de deschidere fereastra/ușă (dreapta), senzorul de mișcare (stânga) și camera Wi-Fi:

orange smart home senzor miscare senzor efractie camera video
Echipamentele Orange Smart Home sunt de dimensiuni reduse și discrete. Comparație cu un băț de chibrit.

Integrarea lor a fost foarte simplă, din trei click-uri într-un tutorial pe pagina personală și securizată Orange Smart Home.
Așa arăta tabloul de bord (cu senzorul de efracție și de mișcare oprite, pentru că era agitație în casă când am scris rândurile astea), în timpul instalării sistemului:

orange smart home tablou de bord

Cât de inteligentă poate deveni casa ta

Mai departe am imaginat câteva scenarii funcționale pentru casa mea pe care le-am creat de asemenea foarte ușor, din câteva clickuri și pe care pot să le modific când vreau în câteva secunde:

scenarii simple orange smart home

Scenariul „Când intră cineva”. Evident, cineva străin.

orange smart home

Dacă senzorul (sau senzorii, pentru că putem monta cu zecile) detectează că s-a deschis o ușă sau o fereastră, camera video (sau camerele video) va/vor fotografia sau înregistra video automat timp de 20 de secunde. Primesc alerta imediat pe smartphone, computer sau tabletă, cu imaginile respective.
Pot seta ca acest scenariu să funcționeze noaptea, când sunt plecat în vacanță sau la serviciu, într-una dintre situații sau în toate trei.
Pot opri de asemenea scenariul oricând, printr-o singură atingere pe ecranul smartphone-ului.

Desigur că pot integra și alte componente în situația când cineva nedorit a pătruns în casă: să se aprindă lumina de afară și câteva veioze puternice în casă, să pornească o alarmă, hoțului să-i pice un sac cu nisip în cap (acționat de un motoraș) sau să iasă un schelet din dulap (glumesc 🙂 etc.

Scenariul „Iarna la țară”.

Casă de vacanță la 200 de kilometri de București. Se anunță ger. Pericol să înghețe țevile.
La ultima vizită ai lăsat un calorifer electric pe poziția pornit, dar cuplat la priza inteligentă. Caloriferul nu funcționează, pentru că nu-i dă voie priza. Când senzorul de inundație stabilește că temperatura interioară a scăzut sub un grad, sistemul Orange Smart Home dă ordin prizei inteligente să pornească automat caloriferul electric și primești și notificare oriunde te-ai afla.

orange smart home

Despre celelalte scenarii (acționat draperii sau jaluzele exterioare, oprit , pornit programat diverse electrocasnice și electronice, lumini în exterior, interior), v-am povestit la început.

Sistemul de casă inteligentă Orange Smart Home este complex și îți oferă posibilitatea să creezi sute de scenarii în funcție și de câți senzori instalezi. Imaginație să ai! Plus ceva logică.
Să spunem că ai lăsat copiii cu bona. Datorită camerei video poți urmări în timp real, pe telfon sau computer, ce se întâmplă cât ești la serviciu.
Sau poți afla când s-a întors copilul de la școală. Poți primi alerte dacă s-a apropiat cineva la ușa locuinței și să vezi în câteva secunde cum arată persoana, pe telefonul mobil sau computer, chiar dacă ești la sute de kilometri distanță.

Securitate bună pentru locuință

Funcția cea mai utilă a Orange Smart Home mi se pare aceea că îți asigură securitatea casei. Te avertizează imediat dacă simte fum sau o creștere anormală de temperatură. Inundațiile sunt detectate la primii stropi de apă care ating senzorul așezat pe podeaua din baie sau bucătărie.
Ferestrele și ușile pot fi de asemenea asigurate discret.

Câteva concluzii după cele patru săptămâni de teste

Senzorii din kit-ul Orange Smart Home arată foarte bine, sunt de dimensiuni reduse, de un alb neutru, se potrivesc în orice interior oricât ar fi de pretențios și sunt discreți ca prezență, ceea ce e confortabil. Sunt printre cei mai buni de pe piața internațională, fapt confirmat de premiile primite la diverse târguri.

Cu excepția camerei video, care are nevoie de alimentare la priză, ceilalți senzori sunt pe baterie (o baterie cu durată mare de utilizare). Astfel pot fi plasați oriunde în casă fără probleme.

Sistemul de prindere: fiind mici și ușori, senzorii de incendiu sau cei de efracție pot fi montați fie cu șuruburile din pachet, fie cu adevizi banali (eu am folosit, de exemplu, Patafix – utilizat în mediul corporate pentru a prinde print-uri pe pereți fără să a lăsa urme).

Interfața web de administrare a sistemului Casă inteligentă de la Orange (smartphone, tabletă, computer, iOS și Android) este logică și intuitivă.

Instalarea senzorilor și integrarea în sistem este foarte simplă, o poate face și un copil de 10 ani. E chiar distractiv să-i instalezi!

Orange Smart Home vine cu back-up pentru conexiunea la Internet, prin cartelă SIM.

Desigur că se găsesc pe piață și alte sisteme oarecum echivalente, dar Orange Smart Home are avantajul că este administrat de servere sigure, cum sunt cele ale celui mai mare operator telecom din România. Plus sistemul de asistență clienți bine pus la punct.

Când apare în magazine și prețuri: aceste informații vor fi comunicate în curând.
Dacă vrei să afli printre primii, înscrie-te la alertă aici. Pe acest site găsești, de asemenea, alte informații despre sistem.

5 Comments

 1. Prajitorul de paine nu merge daca nu e alimentat. Nu ai cum sa bagi painea in el fara sa aiba curent.. In rest pare ok.
  Pentru securitatea casei as merge pe o alarma legata la o firma de paza. Pana vad eu ca am primit mesaj ca a intrat hotul, pana sun la politie, pana se misca ei, pleaca hotii cu toata casa.
  Si daca nu am semnal ca fac? Sau nu sunt in tara.

 2. 1. Evident că se poate lega sistemul de o firma de securitate. Interfata permite adăugarea de useri.
  2. Prajitor de paine. Ii dai drumul, bagi painea, il opresti – poate fi o solutie.

 3. Nu cred ca accepta vreo firma de securitate interfațare cu sistemul asta.
  O sa ajungem toți ca în Wall-E dacă nici pâinea nu mai suntem în stare sa o prăjim singuri 🙂

 4. Nea Ilie de la Sculărie

  @Bogdan, tu pâinea ți-o prăjești singur? Cum? În palmă?

 5. Ideea Orange este foarte misto si ieftina, doar ca e o oferta cu stelute 🙂 În primul rand pentru draperii și perdele trebuiesc niște sine speciale (cu lanț în ele) care sunt mișcate de niște motoare (90% din cazuri marca Somfy). Cu cat mai multe geamuri cu atât mai plm uite perechi șină+motor. Ca idee 4 perechi sunt undeva la 12.000 – 13.000 ron 🙂 vrei la cele 4 geamuri și perdelele și draperiile automatizate, asta înseamnă 8 perechi șină+motor (se dublează suma)
  Pentru a controla becurile trebuiesc puse transmițătoare Z-Wave pe traseele firelor de alimentare. Transmițătorul primește info via wifi de la server și o transmite firului de curent.
  Restul de senzori într-adevăr sunt pur și simplu de montat unde vrei (tocul ușii, mobilier, podea, oriunde).
  Preturile oferite de Orange sunt mult sub piața, ceea ce e îmbucurător (vezi eMAG.ro ca și comparație, ca ei vând la pret de lista normal).
  Având în vedere prețul serverului (aproape 450 e) și 2 dispozitive (cam 80 E), total ~530E, abonamentul e viabil dacă stai le folosesti 3 ani.
  E un bun marketingul și va ajuta la creșterea segmentului de smart house in romania.
  Plus ca poți sa pui multe alte chestii sa pornească automat (cam orice are telecomanda prin casa) dacă oferă ei manopera, chiar contra cost.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close