Închide

Ce vrei să cauți?

Sper să nu aveți nevoie de acest sfat. Dar se poate întâmpla

medicamente generice
medicamente generice

Eram obosit, flămând, înghețat, mă dureau picioarele cât umblasem ziua întreagă și respiram ca un pește, pe gură, din cauza rinitei.

Voiam doar niște banale picături de nas și de minute bune nu mai ajungeam odată la tejgheaua farmacistei.
Un bătrânel cam la 80 de ani se confesa și femeia îl alb îl asculta cu atenție. Omul cumpărase o pungă de medicamente pentru el și soție; meticulos voia să fie sigur că le va lua cum trebuie, pomenea nume de doctori și de boli.
Fusese pesemne cineva la viața lui, se vedea de pe fața inconfundabilă de intelectual de treabă. Profesor, inginer?
Canadiană roșie, modernă, șapcă tip englezească, de tweet.
M-am enervat pentru că trebuia să aștept.
„Da’ nu mai pleci odată?!”
Aproape îl uram cu vorbăria aia a lui.

Apoi mi-am dat seama că omul acesta chiar avea nevoie de medicamentele alea, nu cerșea compasiune și nu făcea conversație doar ca să-și alunge singurătatea și pentru că farmacista era drăguță. Fără acele medicamente probabil că ar fi fost mort de mult.
Și chiar așa e. Știu un caz. Hipertensiune și probleme cu inima. O schimbare de tratament, un nou mix de hipotensoare și omul a întinerit ca poftă de viață cu zece ani, după ce multă vreme se târâse zi de zi.

Într-o țară săracă, să ai tot timpul medicamentele necesare e de cele mai multe ori o performanță pentru bolnavii cronic, pentru că cele mai multe sunt costisitoare.
Soluția: medicamentele generice

Probabil că vi s-a întâmplat să mergeți la farmacie și să vi se spună „putem să vă dăm în loc acest medicament, e produs de altă firmă, dar are aceeași substanță, e același lucru”.
Cu foarte rare excepții regulă (atunci când farmacistul nu urmărește creșterea încasărilor, oferindu-ne un medicament mai scump), sugestia este foarte bună.
Medicamentele generice au marele avantaj că fac tratamentele accesibile, pentru că le putem cumpăra din farmacii la prețuri cu 20% până la 90% mai mici decât medicamentele inovatoare.
Acest lucru este garantat prin reglementările din România care stabilesc clar că prețul unui medicament generic se calculează pornind de la prețul medicamentului inovator și nu poate depăși 65% din prețul acestuia.
Un clip explicativ:

Ce sunt medicamentele generice?
Să spunem că laboratoarele de cercetare ale companiei farmaceutice X scot pe piață medicamentul inovator Y.
Pentru că a investit masiv în cercetare, medicamentul Y este apărat de brevet. Nicio altă companie nu îl poate produce legal.
După 10-15 ani însă, brevetul expiră, iar medicamentul respectiv poate fi fabricat și dezvoltat (îmbunătățit) și de alte companii farmaceutice, sub alte denumiri comerciale, dar substanța activă rămânând aceeași.
Noul fabricant este obligat să păstreze formula chimică originală a substanței active, iar medicamentul rezultat poartă numele de „medicament generic”.
Lansarea pe piață a unui medicament generic este precedată de același control strict, astfel încât să existe garanția că acesta este la fel de eficient și de sigur ca medicamentul inovator și că are aceeași calitate.
Sugestie:
Dacă aveți în familie persoane care au nevoie de tratament îndelungat și costisitor, încercați și varianta medicamentelor generice.
Găsiți aici (click) un comparator cu denumiri echivalente și prețurile medicamentelor vândute în România.
Veți vedea că diferențele de preț sunt în multe cazuri semnificative.

De asemenea, vă puteți informa suplimentar pe acest site  și pe această pagina de Facebook.

____________________________________
*Post redactat cu sprijinul Asociației Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR).
Înfiinţată în 2009, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România reuneşte cele mai importante companii din domeniu active pe piaţa locală: Actavis, Alvogen Romania, Accord Healthcare, Biofarm, Cipla, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia (a Sun Pharma company), Teva, Zentiva.
APMGR este o organizaţie indepedentă care îşi propune să contribuie în mod activ la îmbunătăţirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienţii români.
Companiile membre APMGR au capacităţi de producţie în București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Constanța. În aceste locaţii se produc aproximativ 1.500 de tipuri de medicamente generice care acoperă toate clasele terapeutice, de la produsele antireumatice şi antialergice până la produse oncologice de înaltă clasă.
Toate site-urile de fabricaţie ale companiilor membre APMGR sunt auditate şi certificate cu normele de calitate Good Manufacturing Practices (GMP) de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), dar şi de agenţiile similare din Europa, America, Japonia şi Australia.

Articole populare Ultima luna

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. Multumesc pentru link, am cautat si eu cateva medicamente.

    Mi se pare asa de trista povestea cu medicamentele patentate vs cele generice, mai ales cand cele noi devin din ce in ce mai scumpe si mai putin accesibile. Cred ca cel mai interesant exemplu ce-l stiu e tratamentul pt hepatita C, care in varianta veche avea o rata de succes slaba, o gramada de efecte secundare vs medicamentele noi care functioneaza in proportie de 90% si costa intre 50 000 euro vs 500 euro in functie de unde esti in lume (UE/State vs Africa/Asia). Uite aici un material interesant despre asta http://www.radiolab.org/story/what-year-life-worth/ – intre timp firma care produce sovaldi a dat patentul la companii care produc generice, dar numai pentru tari subdezvoltate/in curs de dezvoltare. Romania nu e pe lista, pentru ca facem parte din UE.

    Si inca un articol fain despre un tip care se bate cu tot sistemul asta. http://www.theguardian.com/society/2016/jan/26/big-pharmas-worst-nightmare?src=longreads

Adaugă comentariu