Închide

Ce vrei să cauți?

Test: E smartphone-ul mai important decât familia și prietenii tăi? (p)

„Deci cum faci când te uiți la smartphone? Uite așa: ești face down, capul aplecat în față, gâtul flectat – îmi spunea un amic kinoterapeut.
Și cât stai așa? Uită-te în jur, o să vezi inși care înțepenesc cu ochii în ecran și câte o jumătate de oră.
Stai cu gâtul în poziție nefirească, vasele de sânge, alea mari, se comprimă, sângele ajunge mai greu la creier. Judeci mai greu, reacționezi mai greu, te simți mai obosit.”

Bine, amicul de care vă povestesc e din specia care ronțăie quinoa și bea câte o bere doar de revelion sau de ziua lui și după aia se vaită că „am cam exagerat”.
Însă s-ar putea să aibă dreptate.

de-telefonizare

Nu mă pricep la anatomie sau fiziologie, nu știu cât de tare se comprimă venele și artele, dar dacă mergi într-un restaurant, într-o cafenea sau acasa la prieteni vezi destui oameni care, deși așezați la aceeași masă, nu-și vorbesc, par certați, divorțați, dușmani,  fiind băgați cu capul până la urechi în Facebook, Instagram, Whatsapp, bloguri șamd.

Sau, oameni care se „alimentează”.
Știi ce înseamnă să te „alimentezi”? Să înfuleci cu ochii în smartphone. Iei ultima îmbucătură, ești întrebat „a fost bun?”, zici „îhî” și îți dai seama că nu ai fost deloc atent la gust, că ai mestecat mecanic ca robotul de bucătărie.

Sunt oameni care își verifică telefonul mobil de 900 de ori (click) pe zi. Alții se duc cu mobilul și la duș (click). Psihologii au identificat și sindromul no mobile phobia, când uiți telefonul acasă sau se descarcă și trăiești angoasa că pierzi un apel important.

#detelefonizare

Dacă ai avut curiozitatea să dai click pe link-urile de mai sus, ai înțeles campania Pizza Hut*: dacă tot ai ieșit în oraș cu prietenii sau familia, ce-ar fi să-i consideri mai importanți decât smartphone-ul?
Jocul cu „cine își verifică primul telefonul plătește toată nota” din clip este mai greu decât pare la prima vedere, dar folositor.
Ca și renunțarea la automatismul de a mânca cu ochii în ecran. De pildă, după ce ai așteptat cu nerăbdare să vină comanda de la Pizza Hut Delivery, să te abții de la a derula Facebook-ul în timp ce savurezi pizza pe blatul special Cheese & Pepperoni.

Un exercițiu de o lună

Fără să îmi dau seama, în timp am devenit și eu dependent de drogul numit smartphone.
E evident util ca birou mobil**, atunci când am de răspuns rapid la un e-mail și sunt pe drum sau când aștept metroul, de exemplu. Dar încet, încet, m-a acaparat și e jenant când sunt mai interesat și absorbit de ceea ce povestesc unii online (în definitiv, destul de străini) decât de ceea ce spun cei apropiați, aflați lângă mine.
Așa că, la invitația Pizza Hut & Pizza Hut Delivery, intru o lună în de-telefonizare: de astăzi, de fiecare dată când ies în oraș sau merg acasă la niște prieteni, închid smartphone-ul sau îl „uit” acasă. Plus, când sunt la masă, îl dau pe modul „avion”. Promit!

Vă voi povesti din când în când, la întoarcerea acasă, cum a fost – pe Facebook, evident 🙂
Nu cred că voi avea ceva de pierdut, ci doar de câștigat din exercițiul acesta.

Iar dacă voi aveți experiențe asemănătoare de dependență, vă îndemn să povestiți la comentarii. Și chiar să treceți și voi la „dieta” de de-telefonizare.

*Pizza care apare în clipurile de mai sus este o invenție interesantă Pizza Hut & Pizza Hut Delivery.
Foarte mulți lasă în farfurie marginile pizzei. Observând asta, Pizza Hut a creat Cheese & Pepperoni, cu un nou blat special, cu marginea umpluta cu salam Pepperoni ușor picant și Mozzarella.
Blatul Cheese & Pepperoni poate fi comandat și la Pizza Hut Delivery.

** Acesta nu este un text anti-smartphone, un echipament foarte util de altfel. Este un text anti-abuz smartphone și anti-înstrăinare.:)

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu