Închide

Ce vrei să cauți?

Capcane și secrete pe care trebuie să le cunoști dacă îți construiești o casă performantă energetic

casa performanta energetic casa_e4_foto-Andrei_Gindac
casa performanta energetic casa_e4_foto-Andrei_Gindac

Tehnologia avansează rapid și în domeniul construcțiilor de locuințe, iar în ultimii ani au devenit accesibile și în România cele mai moderne materiale și metode de lucru pe plan mondial.
De aceea, înainte de a porni la construcție este indicat să ne informăm și să cerem sfatul specialiștilor.

Sunt cel puțin trei obiective pe care noua noastră casă trebuie să le îndeplinească:
Creșterea performanței energetice.
Este clar, facturile pentru energie la consumatorul final (electricitate, gaze, lemn) nu vor scădea, iar confortul în propria locuință, în orice anotimp, poate deveni costisitor într-o casă neeficientă energetic. Știm cu toții și constatăm că facturile la energie sunt un element important în prosperitatea și bugetul unei familii.
Soluția: materiale de construcție performante care să asigure confort termic fie vara, fie iarna, cu consum de energie cât mai mic.

Casa performanta energetic

Lucru important: avem deja la îndemână soluții tehnologice accesibile pentru locuințe cu consum aproape zero de energie. O astfel de casă poate chiar ajunge să producă, din surse nepoluante, mai multă energie decât consumă. Vezi mai jos.
Un spațiu de locuit cât mai sănătos, echilibrat și prietenos cu mediul.
Materialele de construcție care înglobează ingrediente naturale sunt mai rezistente, mai sănătoase, mai eficiente, aspecte verificate de altfel în ultimele mii de ani. O construcție mediocră pune în pericol sănătatea locatarilor săi, prin umezeala acumulată sau prin mucegai, de exemplu.
O casă trebuie să reziste mai multe generații. O casă nouă bine construită, din materiale de calitate, necesită mai puține lucrări de întreținere/renovare de-a lungul timpului, iar valoarea investiției se conservă sau chiar sporește.

Casa e4 austria casa performanta energetic

Acestea au fost câteva dintre obiectivele care au stat la baza proiectului de casă eficientă energetic – Casa e4 de la Corbeanca, dezvoltat de Wienerberger  în România, primul de acest gen în Europa de Sud-Est.
Familia în proprietatea căreia se află Casa e4 a ajuns să aibă facturi aproape zero la energie în ultimul an și să se bucure de confort deplin tot timpul anului.
Este un proiect care anunță viitorul construcțiilor de locuințe în România, în condițiile în care legislația europeană va impune, în câțiva ani, standarde obligatorii de eficiență energetică pentru casele nou construite.

Citește aici (click) reportajul despre cum a fost construită Casa e4 și despre tehnologiile și materialele folosite.

Pe această linie a super materialelor de construcție, grupul Wienerberger* a mai lansat recent un produs performant în România: Porotherm 36,5 TermoPlus, blocul ceramic umplut cu vată minerală bazaltică.

Spun că este un produs de top din cel puțin câteva motive motive: are performanțe termice deosebite, este rezistent și simplifică esențial construcția unei case, cu avantaje de costuri și de timp de lucru.

Porotherm 36,5 TermoPlus este fabricat doar din materiale naturale – argilă arsă și vată minerală bazaltică.

Pornind de la lansarea acestui de nou produs, am discutat despre construcția caselor eficiente energetic cu ing. Iulian Cuță, director dezvoltare produse Wienerberger România.

Ce aduce nou Porotherm 36,5 TermoPlus 

La construcțiile clasice, peste zidărie trebuie să venim cu izolație – vată minerală bazaltică sau polistiren, plus alte operațiuni ca efectuarea de găuri pentru prindere, adeziv, plasă de fibră de sticlă etc.

Cu Porotherm 36,5 TermoPlus, eliminăm aceste etape costisitoare de timp si bani.

Putem realiza un perete monolitic fără niciun fel de alte izolații și care să respecte standardul actual C107 de cerințe termice.

casa performanta energetic Porotherm 36.5 TermoPlus _1

Singurele zone, restrânse, în care mai este necesară folosirea vatei  minerale sunt cele ale structurii de beton:  cărămida iese în afara stâlpilor și grinzilor de beton cu aproape 12 centimetri, iar în golurile rezultate aplicăm izolația.

Constructorii pot lucra astfel mult mai repede și să realizeze panourile de închidere la o casă în doar câteva zile – explică inginerul Iulian Cuță.

 Casa performanta energetic Porotherm Dryfix System

Din experiența noastră, am constatat că majoritatea caselor în construcție ajung în etapa de izolație toamna, atunci când încep ploile – mai spune el. Dacă nu se îmbracă întreaga construcție în folie de protecție – așa cum am procedat noi când am construit Casa e4 de la Corbeanca, izolația poate prinde umiditate, iar efectele nedorite se vor vedea în timp.
Porotherm 36,5 TermoPlus exclude acest neajuns.

Mai mult, aduce un câștig și în privința creșterii suprafeței utile pentru că permite, prin eliminarea izolației clasice, grosimi ale pereților mai reduse cu până la 15 centimetri.
_________________________________________________

Avantajele blocurilor Porotherm 36,5 TermoPlus față de cărămizile clasice:

 • timp redus de execuție și o zidărie curată și uscată care asigură caselor un climat sănătos și confortabil, pentru mai multe generații.
 • Blocurile ceramice Porothern 36,5 TermoPlus sunt 100% naturale fiind realizate din argilă și inserții de vată minerală bazaltică, din rocă vulcanică. Această combinație contribuie la calitatea aerului pentru o viață sănătoasă în locuințe, fără mucegai.
 • Proprietăți excelente de izolare acustică
 • Protecție împotriva focului
 • Utilizare și la temperaturi scăzute. Folosirea spumei adezive Porotherm Profi DRYFIX (foto) permite execuția zidăriei mult mai rapid decât în mod tradițional, astfel că sistemul poate fi utilizat chiar și la temperaturi de până la -5 grade C.casa eficienta energetic

Ce trebuie să știi dacă îți construiești o casă

 1. Cum planificăm bugetul

Este normal ca atunci când plănuiești construcția unei case să fii foarte atent la costuri.
Însă nevoia de a tăia costurile de construcție cu orice preț îi face uneori pe oameni să aleagă materiale de o calitate mai proastă. În astfel de cazuri, obiectivul imediat este strict ridicarea casei, iar viitorii proprietari ignoră esențialul: după ce casa este gata, ei trebuie să trăiască acolo chiar toata viața și – de ce nu? – să o lase și copiilor lor.
Așa apar surprizele neplăcute care afectează în egală măsură bugetul și stilul de viață: facturi mari la energie datorate proastei izolări, umezeala, mucegaiul (cu efecte asupra sănătății) etc. Această neglijență duce în timp la cheltuieli suplimentare cu remedierile, la costuri ridicate de întreținere și la disconfort.

Specialiștii Wienererger ne recomandă să gândim în perspectivă proiectul de casă, pornind de la câteva repere:
Ce buget ne permitem în viitor pentru cheltuielile de întreținere?
De cât spațiu are nevoie familia noastră pentru a se simți confortabil?
Cum să asigurăm climatizarea și temperatura optimă în orice anotimp?
Pentru cât timp vrem să facem investiția?

Casa e4, de exemplu, este un astfel de proiect gândit în perspectivă, pentru o familie care construiește astăzi pentru ziua de mâine și reușește nu doar să-și creeze un spațiu de viață echilibrat, plăcut și sănătos, ci și un mod de a recupera în timp investiția în materialele și tehnologiile performante utilizate în etapa de construcție.
Este un exemplu excelent de investiție inteligentă într-o locuință.

wienerberger casa_e4
Casa e4 de la Corbeanca, proiect dezvoltat de Wienerberger în România, primul de acest gen în Europa de Sud-Est.
 1. Arhitectul/structuristul/proiectantul

O condiție importantă este să-i dai cât mai multă libertate proiectantului/arhitectului și să eviți o negociere excesiv de dură a costurilor de proiectare.

Un arhitect care lucrează cu plăcere la un proiect poate veni cu soluții aparent simple dar cu eficiență deosebită pentru construcția unei locuințe.

casa performanta energetic casa_e4_foto-Andrei_Gindac_193
Interior Casa e4 de la Corbeanca

De pildă, Casa e4 este orientată astfel încât să încăperile cu activitate de zi să beneficieze cât mai mult de lumina naturală. O consolă plasată ingenios deasupra intrării livingului asigură vara răcoare și iarna captează cât mai mult in energia și lumina soarelui. O înălțime mai mare a tavanului într-o anumită zonă a livingului uniformizează temperatura în interior.

casa eficienta energetic
O înălțime mai mare a tavanului într-o anumită zonă a livingului uniformizează temperatura în interior.

Prezența arhitectului pe șantier în anumite etape este esențială, iar dacă acesta este nemulțumit pentru că ai negociat la sânge onorariul său, s-ar putea să spună că nu are timp să vină decât peste trei zile pentru a rezolva problema, timp în care muncitorii angajați stau – spune inginerul Iulian Cuță.

Desigur că există și proiecte „de-a gata”. Le cumperi, apoi alergi după autorizații, iar diferențele dintre proiect și realitatea de pe șantier le rezolvi cum poți.

Ideal este să îți rezervi un răgaz de câteva luni în care să colaborezi cu arhitectul până îți iese proiectul așa cum ai visat și să accepți onorariul total de până la 6000-7000 de euro, pentru întreg proiectul, inclusiv instalațiile (depinde de suprafața construită și de complexitatea proiectului). Ai asigurată astfel și prezența arhitectului pe teren ori de câte ori e nevoie și soluții pentru ca noua locuință să fie cât mai confortabilă.

Foarte importantă este și contractarea unui diriginte de șantier ce se asigură de respectarea proiectului în șantier și de întocmirea cărții construcției.

 1. Calitatea materialelor

Este punctul cel mai important atunci când plănuiești ridicarea unei locuințe.

Iulian Cuță spune că sunt destui cei care ajung să fie preocupați de calitatea materialelor abia în etapa de finisaje, făcând economie sau lăsând alegerea în mâna constructorului la produsele structurale, produse ce nu pot fi schimbate odată puse în operă. De exemplu – știu exact câte tone de fier beton au folosit, dar li se pare mai puțin importantă calitatea acestuia.

Sau știu ce grosime are polistirenul pentru izolație, dar nu i-a interesat care este clasa de reacție la foc, densitatea sau conductivitatea termică a materialului. La fel și cu alte materiale de construcție: prețul primează în fața unor alte aspecte importante, de exemplu dacă acestea corespund zonei seismice în care se ridică locuința.

În schimb, la capitolul finisaje, la ceea „ce se vede” (gresie, parchet etc), atenția la calitate este maximă. Numai că o structură a casei cu defecte în partea „care nu se vede” va compromite în timp și aceste materiale interioare scumpe.

Casa este, într-o oarecare măsură, asemenea unui organism viu: respiră, transpiră prin pereți și acoperiș. Materialele de construcție mediocre nu numai că cedează în timp sau nu fac față unor evenimente naturale (cutremur, furtuni), dar nici nu asigură un mediu sănătos locatarilor.
Ca exemplu de performanță în construcție, la Casa e4 de la Corbeanca a fost aleasă izolația dual density  de 14 cm, din vată minerală bazaltică Rockwool.
Spre deosebire de polistiren, acest tip de izolație permite transferul de umiditate prin perete și nu se mai creează efectul seră/piscină în interior.
Și tencuiala exterioară permite difuzia de vapori, fiind un tip nou, recent introdus în România.

 1. Constructorul

Un constructor serios nu va cere niciodată banii in avans pentru lucrări, ci doar plata pentru etapele de construcție realizate și recepționate de dirigintele de șantier – spune expertul Wienerberger.

De exemplu, va cere plata pentru fundație numai după ce a terminat-o și a fost recepționată de dirigintele de șantier (dupa semnarea fazei determinante).

De asemenea, un constructor serios nu va exclude din devizul inițial materiale și manoperă – pe care să le factureze apoi, doar pentru a tenta clientul cu un  contract la un preț nerealist de sub 500 de euro/mp.

Un arhitect îți va explica pertinent cum că o casă decentă și bine construită nu are cum să coste mai puțin de 600-1000 de euro/mp.

 1. De ce e esențial să te informezi perseverent în privința noutăților și a materialelor de construcție

Cum spuneam, pe piața construcțiilor apar an de an noi tipuri de materiale performante și noi tehnologii.
Avantajele acestora: timp de execuție mai scurt, calitate mult mai bună, confort și eficiență energetică sporită.
Evident, nu suntem cu toții experți în domeniu, dar nu ne împiedică nimic să cerem sfatul unor specialiști conectați la informația de ultimă oră.

Ca exemplu de noi tehnologii, Wienerberger comercializează în România și o metodă mai eficientă pentru construcția planșeelor – planșeul ceramic cu grinzi prefabricate din beton, pe care a folosit-o și la Casa e4.
Grinzile de beton cu înveliș ceramic vin pretensionate și permit deschideri ale încăperilor, pe latura scurtă, de la 1,5 la 7 metri.
Construcția devine simplă pentru că nu mai necesită cofraje. Grinzile sunt plasate pe poziție, completate cu corpuri de umplutură. Urmează armătura de oțel și suprabetonarea  de 6-8 centimetri.

Timpul de execuție se scurtează astfel semnificativ față de metoda clasică cu cofraje, iar izolația termică este deosebit de eficientă.

 1. Unde găsim specialiști în construcții cu care să ne consultăm

Wienerberger oferă la cerere și gratuit, pentru clienții săi, consultanță în etapa de proiectare și de construcție cu echipa sa de experți.
Este simplu să te programezi: intri pe acest site (click) și ceri consultanță.
De asemenea, site-ul îți pune la dispoziție o cantitate generoasă de informație utilă în domeniul construcției de case.

Dacă ai întrebări despre construcția de case, lasă-le la comentarii și specialiștii Wienerberger România vă vor răspunde.
Poți cere orice sfat: de ce e bine să alegi un anumit material, informații pentru proiectare (specificații tehnice, detalii de execuție), cum se pun corect în opera produsele Wienerberger etc.

__________________________________________________________

* Grupul Wienerberger, cu o tradiție de  peste 195 de ani, este cel mai mare producător de blocuri ceramice din România. Compania deţine patru unităţi de producţie la nivel local. Trei dintre acestea – fabricile de la Gura Ocniţei – Dâmboviţa, Sibiu şi Tritenii de Jos – Cluj – sunt cele mai moderne unităţi de acest tip din ţară, în timp ce cea de la Buzău, achiziționată în aprilie 2016 se află într-un proces de modernizare.

 

Articole populare Ultima luna

1 comentariu Adaugă comentariu

 1. In afara de aceste capcane statul ar trebui ca statul sa ofere mai multa atentie si ajutoare pentru cei care isi doresc sa construiasca o astfel de casa, sunt inscris la programul Casa Verde de 2-3 ani, nu am fost contactat niciodata, am inteles ca o sa-i dea drumul iar, astept cu nerabdare cand un mic ajutor o sa ma faca sa-mi permit macar un panou solar care sa incalzeasca apa

Adaugă comentariu