Închide

Ce vrei să cauți?

Mărturisesc: Cum s-a născut legenda „româna, a doua limbă vorbită la Microsoft”

În ultimii 13 ani, de fiecare dată când vreun oficial român pomenește, cu mândrie națională, că româna este a doua limbă, după engleză, vorbită la sediul central Microsoft din Seattle (statul Washington), prima dată zâmbesc, apoi cad pe gânduri.

(Ultimul care a evocat legenda, ieri, este dl Cioloș. Domnia sa se referă la Silicon Valley, care este altceva, evident, decât Seattle, dar afirmația este la fel de năstrușnică și se trage din același mit. Pe dl Cioloș îl „iertăm” pentru că este, părere personală, cel mai bun premier pe care l-a avut România în ultimii 27 de ani.)

Ce propagandist spunea că o minciună, cu cât e mai gogonată, cu atât sunt șanse mai mari ca poporul să o înghită?

Mărturisesc: eu am lansat legendă cu limba română la Microsoft, acum 13 ani.
Nu e nimic adevărat.
Româna nu este cea de-a doua limbă vorbită la Microsoft. Nu este nici a treia, nici a patra. Probabil este undeva pe locul 20. Sau 50? Pe acolo.

Istoria. De unde a pornit totul
Martie 2003.
Eram redactor-șef adjunct la Ziarul Financiar și coordonator al departamentului IT&C. Am primit invitația să vizitez Microsoft Headquartes în Seattle.
M-am întâlnit atunci cu vreo 80 de români care lucrau la Microsoft, la sediul central, crema matematicii și electronicii românești.
A fost o întâlnire fascinantă pentru mine. Era o plăcere teribilă să stau de vorbă cu acei oameni foarte deștepți.

microsoft romani
Jurnaliști și angajați români pe poziții de top la Microsoft HQ. Seattle, 2003.

Încă nu se declanșase exodul milioanelor de români harnici și isteți spre Vest (în marea majoritate), dar Microsoft deja îi alesese pe cei mai buni dintre cei buni pe programare.

Reporterul „economic” din mine a plecat în căutare de cifre.
Întrebare: „Spuneți că nu au putut să vină toți românii de la Microsoft la întâlnirea aceasta cu jurnaliștii din țară, dar totuși câți lucrează aici, în total?
Nimeni nu știa cu exactitate. Poate 180, poate 200.

Cel mai prietenos dintre toți românii a fost Eduard Koller, actualmente, Senior Program Manager la Microsoft HQ.
Român de origine germană, cadru universitar la Facultatea de Matematică din București, a plecat în America numai după ce i s-a furat bicicleta de pe Magheru și și-a dat seama că mai multă energie consumă cu birocrația decât investește în firma sa de software pe care o înființase la finalul anilor 90.

romani microsoft
Eduard Koller în interviu cu jurnalistul Eugen Secmerean. Seattle, 2003.
romani microsoft
Victor Kapra cu scriitorul Ioan T. Morar, la întâlnirea cu programatorii români de la Microsoft HQ. Seattle, 2003.

––––––––––––––––––––––

Atunci, la Redmond, am stat mai mult de vorbă cu Eduard și am rămas prieteni.

Reportajul pe care îl scriam pentru ziarul din București era cam tern. Îmi trebuia o tușă de culoare.
L-am întrebat pe Eduard, privind la sala plină de români angajați la Microsoft: „Oare putem spune că româna este a doua limbă vorbită în sediul central Microsoft?”.
„Am putea spune” – mi-a răspuns zâmbind. După care a adăugat: „Deși în mod clar am exagera cu cel puțin un ordin de mărime :)”

Zăpăcit de fusul orar, de năucitoarea Americă pe care o vedeam pentru prima dată, având cu mult mai puțină minte decât acum, am strecurat în articol ceea ce eu credeam că va fi percepută ca o metaforă, în speță informația falsă „româna este a doua limbă vorbită la Microsoft”.
Nu mi-am închipuit că va face carieră. Că va fi preluată de miniștri, că va fi inclusă în studii de dezvoltare, că va face chiar și un pic de carieră internațională.

Ca să ne lămurim, însăși sintagma „cea mai vorbită limbă la Microsoft” e bullshit. Din simplul motiv că la Microsoft majoritatea vorbesc engleza.
Chiar și angajații români, când vorbesc între ei chestiuni de serviciu, de multe ori vorbesc în engleză.

romani microsoft
Întâlnire cu programatori români la Microsoft HQ.
(2003)

Nu mai găsesc pe Internet articolul pe care l-am scris în 2003 și care a propagat legenda cu limba română la Microsoft, dar dacă e cineva curios, îl poate identifica în colecția ZF 2003, la Biblioteca Națională.
Asta-i toată povestea.
Fiți atenți așadar ce informații preluați și la ce dați share 🙂

PS: Până la urmă, faptul că româna este pe locul 20-50 între limbile vorbite la Microsoft, este absolut onorabil, nu?
(foto: arhiva personală Eduard Koller; foto sus: wikipedia)

Articole populare Ultima luna

13 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  „Fiți atenți așadar ce informații preluați și la ce dați share ?”????? Pai prin asta ti-ai autodiscreditat articolul de atunci, din 2003; si implicit, posibil, oricare altul cade sub incidenta aceluiasi spectru al…lipsei de credibilitate, nu? Daca tu care ai fost acolo, luat de val ai dat drumul unui articol care cuprinde o eroare majora, ce astepti acum, ca cei care nu au fost sa nu te creada, sa inceapa sa verifice ei insisi paragraf cu paragraf tit ce enunti tu in articol, ca poate nu e chiar asa?
  Bine ca „ai facut lumina-n sat” pina la urma.
  Stii, faptul ca toti or fi preluat sintagma asta nu e de mare mirare. Ma mir de ce ii consideri naivi si zimbesti privindu-i cind o folosesc, daca n-ai avut nici o problema sa lasi o enormitate in textul unui articol ce se voia credibil. in ZF,da?

 2. #2 Comentariu nou

  Ha,ha, ha niciodata nu am crezut ca roma este a doua limba vorbita acolo, pentru ca noi la firma romaneasca cu clienti americani vorbim majoritatea timpului in engleza, dar ei in america cum sa vorbeasca romana? poate in timpul lor liber..

 3. Victor, senzationala marturisire.
  Pe mine m-ai emotionat, desi 2003 nu e departe si nici nu e anul Revolutiei, mi se pare ca povestesti din anii de pionierat ai jurnalismului. Poate ca asa e, avem totusi o intarziere, ca sa zic elegant, fata de colegii de breasla din vest.
  Eu am auzit vorba cu limba romana la Microsoft de nenumarate ori, nu-mi vine sa cred ca tu esti parintele ei. 🙂 Intotdeauna am vazut-o ca pe o metafora, pe cuvant, mi-e greu sa cred ca cineva a crezut asta serios.

  Eu ti-am iertat exagerarea, e ca o licenta poetica. Poate sunt prea generoasa, dar asta e. A fost o exagerare pe care am vrut cu totii sa o credem.

 4. 🙂

  Daca stiam ca tu esti vinovatul, te besteleam de multa vreme – ca mi se pare cel mai mare bullshit scos de „liderii nostrii” din IT&C . 😀
  Dar dupa confesiune, cred ca meriti ca de fiecare data cand o scriem sa punem dupa „Copyright 2003, Victor Kapra”. Cu link la articol, evident!

 5. #5 Comentariu nou

  Articolul apare datat, online, in 2007 (data publicatiei originale ramane totusi 2003?):
  http://www.zf.ro/prima-pagina/cine-sunt-romanii-de-la-microsoft-3048191/

 6. #6 Comentariu nou

  Eu știu ca al doilea sediu după Pentagon de păstrare a datelor de statistica este la Cluj, deci metaforic vorbind nu ați greșit, apreciez sinceritatea.?

 7. Cred ca in realitatea ce-a de-a doua limba vorbita la Microsoft e engleza stricata, combinata cu hindi.

 8. #8 Comentariu nou

  Multumesc pentru link.
  EXplicatie: am trecut de mai multe ori până în 2010 prin Seattle.

 9. #9 Comentariu nou

  Bravo Victor! Ai reusit, fara sa vrei , sa faci istorie in sensul pozitiv. Eu cred ca este poate singurul dintre „sloganurile” de dezvoltare cu impact major pozitiv in Romania in ultimii 10 ani. Depinde cum ne raportam la ea, ca la o aspiratie, ca la o incurajare de DA! , se poate. Multumesc pentru aceasta indrazneala a ta de a specula emotional in sens pozitiv Romania. Nu este nimic gresit in ai face pe oameni sa creada ca sunt mai buni decat sunt in realitate, supriza este ca prin astfel de tinte”false” chiar pot sa devina foarte buni.

 10. Când auzi că Dl. Cioloș este cel mai bun premier din ultimii 27 de ani înțelegi că asta e tot propagandă. Omul e un marxist instalat prin crima de la colectiv, prin ce a făcut Lenin din marxism. Amuzant.

 11. #11 Comentariu nou

  Este onorabil că avem atât de mulți conaționali în această companie.
  Partea mai dureroasă este că sunt multe facilități în windows care nu sunt disponibile pentru limba română! (vezi speech recognition…)
  Măcar pe Android (telefon) pot să-mi dictez tot ce vreau cu o rată de recunoaștere > 90%…

 12. Mitul asta n-o sa moara niciodata. Dacii nostri stiau programare, au invatat-o de la Deceneu 🙂

  Poti sa iti dai seama ce prostie e aia cu romanii cei grozavi cautand un pic pe GitHub sau uitandu-te la statisticile StackOverflow, dar asta cu dacii cei mai programatori dintre traci si in general din lume nu o sa moara…

 13. #13 Comentariu nou

  Da nici nu s-a pus problema sa creada cineva asa ceva , dar e bine ca macar suntem bagati in seama . In alta ordine de idei sa spui ca premierul zero a fost cel mai bun premier e o blasfemie de proportii , acest premier e o rusine pt Romani si pt Romania , ar face bine sa mearga la Macron in Ograda la tatucul lui

Adaugă comentariu