Caravana SMURD

În cazul unui om care a făcut stop cardiac, avem maximum cinci minute pentru a-l salva.
Dacă nu cunoști cu ce măsuri de prim ajutor poți să-l ții în viață până la sosirea ambulanței – foarte simple de altfel, creierul victimei nu mai este oxigenat și intervine moartea biologică.

Întrebare: știm oare ce să facem într-o astfel de situație? Sau în caz de incediu, cutremur, inundații?
A fost o știre cu un om care s-a înecat cu un dumicat pe scena unui festival și a murit. Mii de oameni l-au privit cum agonizează, pentru că niciunul nu cunoștea manevra simplă de salvare.

Astăzi a sosit în București Caravana SMURD „Fii pregătit!”. Va rămâne în capitală până duminică 11 septembrie 2016, pentru a instrui populația să facă față situațiilor de urgență.
Am vizitat-o azi: e o sală de curs pe roți, cu 40 de locuri și ecrane pe care sunt proiectate filme educative ca suport de curs.
Profesorii de supraviețuire sunt angajați SMURD.

caravana-fii-pregatit-vodafone

cum-arata-interiorul-caravanei

De pildă, noi am învățat, pe un manechin, cum să acorzi primul ajutor în caz de stop cardiac.

demonstratie-organizata-in-caravana-fii-pregatit-vodafone

Proiectul Caravanei este inițiat de Fundația pentru SMURD și implementat cu sprijinul Fundației Vodafone România, care a contribuit cu 400.000 de euro din investiția totală de 523.000 de euro.

Fundația Vodafone România funcționează de 18 ani, timp în care a investit în proiecte sociale 23 de milioane de euro, proiecte de care au beneficiat 1,4 milioane de români.

Caravana SMURD „Fii pregătit!”, care este operată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, va instrui peste 7.000 de persoane din 20 de localități în care va ajunge la finalul celor patru luni de călătorie. În următoarele două luni, caravana va merge în Buzău, Bacău, Piatra Neamț, Iași, Botoșani și Suceava.

Calendarul caravanei este disponibil pe site-ul http://fundatiapentrusmurd.ro/ şi în aplicaţia mobilă „Departamentul pentru Situații de Urgență”, disponibilă în Apple Store și Google Play, iar formularul de înscriere la cursuri poate fi accesat pe http://fundatiapentrusmurd.ro/.

„Fundația Vodafone România este bucuroasă să contribuie la implementarea cu succes a Caravanei «Fii pregătit!». Fundația își concentrează activitatea și resursele în patru direcții strategice – sănătate, educație, servicii sociale și voluntariat – iar caravana SMURD este genul de proiect care atinge toate aceste domenii, așadar impactul său este cu atât mai important”, a declarat Ravinder Takkar, Președinte și CEO al Vodafone România.

conferinta_caravana-fii-pregatit-vodafone

„Am gândit această campanie pentru a educa populația în domeniul acordării primului ajutor, dar în principal copiii și tinerii. După primele două luni de itinerariu prin țară, cifrele ne arată că sala de curs din caravană este mereu plină, iar 40% dintre beneficiarii cursurilor sunt copii și tineri, ceea ce ne confirmă că am intuit corect interesul lor”, a declarat dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD.

Colaborarea dintre Fundația Vodafone România și Fundația pentru SMURD a început în 2004. Un an mai târziu, a fost implementat primul sistem de telemedicină pentru ambulanțele SMURD, care a reprezentat o premieră absolută pentru România. Parteneriatul a continuat cu proiecte anuale de amploare, astfel că, după 12 ani de colaborare, Fundația Vodafone România a finanțat Fundația pentru SMURD cu peste 2,2 milioane de euro pentru proiecte de care au beneficiat 400.000 de persoane din toată țara.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close