Închide

Ce vrei să cauți?

Fabrica de lideri Avenor (II)

liceul avenor
liceul avenor

(urmare, poți citi aici episodul I)

Gazdele în documentarea la Avenor International High School au fost doi elevi de clasa a IX-a, Vanessa și Daniel.
(Trofeele pe care le vedeți în fotografie sunt câștigate de elevii școlii și liceului în diverse competiții locale și internaționale.)

avenor international school

Vanessa este atrasă de domeniul artistic, ar vrea să lucreze ca designer, arhitect sau creatoare de modă. Totodată îi place și studiază cu pasiune matematica. Contradicție?
În nici un caz, în definitiv cele mai reușite opere de artă ale umanității, de la statuile lui Phidias la pictura Renașterii, au la bază proporția de aur, primul număr irațional definit în istorie. Arta și matematica se pot împăca deci foarte bine. Ca să nu mai vorbim de arhitectură.

Daniel este pasionat de piețele de capital. Anul trecut a experimentat și un magazin online propriu, specializat în kendama. L-a închis pentru că moda acestor jucării japoneze a trecut.
S-a antrenat și pe un cont demo de brokeraj, cu tranzacții Facebook. Citește Forbes, Business Insider, este abonat la Investopedia. În ziua când am stat de vorbă i se păreau interesante acțiunile Snapchat: Au potențial, au scăzut foarte mult, cresc postările pe minut, iar analiștii spun că deși e posibil să mai scadă, pe termen lung ar putea aduce câștig.

Cultura Avenor: gândire independentă, argumente coerente, creativitate     

Un studiu al Universității Oxford avansează ideea că între 35 și 47% dintre meseriile actuale vor dispărea în următorii 20 de ani din cauza avansului tehnologic.
Nu va mai fi nevoie de munci manuale gen strungar (roboții sunt mai ieftini și eficienți ca forță de muncă), dar vor cunoaște schimbări și posturile rezervate celor cu studii superioare, de pildă contabilii.
Evident, studiul trebuie interpretat cu prudență, dar provocarea rămâne: cum ar trebui alcătuită/transformată programa școlară din liceu pentru ca absolvenții să se adapteze cât mai bine schimbărilor?

avenor international high school

Avenor International High School este acreditat și a adoptat programa Cambridge International Examinations pentru elevi între 14 și 19 ani. Liceenii care trec de foarte serioasele examene Cambridge (lucrările sunt trimise spre a fi evaluate în Marea Britanie) au porțile larg deschise la cele mai pretențioase universități.
Curriculum Cambridge pune preț pe gândirea independentă, pe abilitatea de a emite argumente coerente și de a evalua diferite tipuri de informații.
Ceva total diferit deci față de un sistem cu care ne-am obișnuit, acela de memorare mecanică, cel mai adesea.
Studiul se face în grupuri restrânse, de 15-18 elevi (astfel fiecare se bucură de atenția profesorului), iar materiile sunt împărțite în trei grupe: de bază, suplimentare și opționale/vocaționale.

Când consulți curriculum și sistemul de examene al Avenor International High School (click aici), constați că, mai ales începând din clasa a XI-a elevii, își pot alcătui un mix de materii pe care să le aprofundeze la nivel maxim, în apropierea admiterii la universitate.
Cei pasionați de științe pot alege ca materii de bază matematică-fizică-biologie-chimie. Alții, programe individuale de genul dramă/studii teatrale – literatură engleză – economie – artă și design.

Ora de biologie

Ideea: elevii trebuie să învețe cu plăcere, să-și urmeze și să-și descopere pasiunile în care pot excela profesional ca maturi.
Iar examenele, cum spuneam, sunt serioase: de pildă, la disciplina Artă, o elevă îmi povestea că trebuie să prezinte două portofolii (documentare, de pildă artiști celebri care o inspiră, plus conceptul), urmate de două probe de creație a câte opt ore.

Avenor
Elevii Avenor la repetițiile actorilor de la Naționalul bucureștean.

Desigur că unii părinți ar putea să fie nedumeriți – de ce să studieze teatrul și artele spectacolului copilul meu, și nu o materie mai „serioasă”?
Liceul Avenor și-a propus o educație holistică: nu își dorește absolvenți incapabili să emită vreo idee dacă îi scoți din matematică și chimie, ci intelectuali dezinvolți în conversație și schimb de idei, antrenați să înțeleagă lumea în nuanțe și complexitate.
Un tânăr care a trecut prin orele de teatru poate să devină businessman sau medic, dar și în aceste cazuri va ști să se exprime expresiv și coerent (avem încă manageri de companii importante extrem de plictisitori în public speaking), se va pricepe să citească comportamente și va rezolva prin creativitate diverse situații.

Ca disciplinele opționale, elevii Liceului Avenor pot urma inclusiv Business Studies și Global Perspectives, care le dezvoltă abilități antreprenoriale și le permite să înțeleagă universul economic global în care vor munci.
În definitiv, și un artist trebuie să știe bine marketing pentru a ieși din anonimat și a reuși – explică directorul executiv Diana Segărceanu.
Liceenii Avenor învață astfel noțiuni despre brand, poziționare, business plan și sunt provocați să fie creativi.
_________________________________________________

Lecția de istorie nu propune doar o memorare mecanică a datelor, ci înțelegerea contextului în care s-au desfășurat evenimentele și determinările contemporane. Planșe executate de elevi.
____________________________________________________

Ca disciplinele opționale, elevii Liceului Avenor pot urma inclusiv Business Studies și Global Perspectives, care le dezvoltă abilități antreprenoriale și îi fac să înțeleagă universul economic global în care vor munci.
În definitiv, și un artist trebuie să știe bine marketing pentru a ieși din anonimat și a reuși – explică directorul executiv Diana Segărceanu.
Liceenii Avenor învață astfel noțiuni despre brand, poziționare, business plan și sunt provocați să fie creativi.

Ce vor face mai departe
Sunt și elevi care își vor continua studiile în România (la facultatea de construcții, de exemplu), dar cei mai mulți intenționează să plece la universități din Olanda, Marea Britanie sau Statele Unite. Specializări? Management, psihologie, chimie, design, medicină, actorie.

Ghicesc în mintea cititorului o tristețe: alți tineri români deștepți care vor emigra definiv. Poate da, poate nu. Cred că cei mai mulți se vor întoarce totuși în România, fie pentru a lucra în afacerile familiei, fie ca antreprenori, activitate al cărei gust îl deprind încă din clasa a IX-a.

___________________________________________________

Câteva informații suplimentare:
Avenor International High School organizează în această perioadă înscrieri în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a. Informații, aici.
Orele se desfășoară în limba engleză.
Liceul oferă anual și un număr de burse.
Programul orelor este de la 8.30 la 16.15, inclusiv studiul individual.
Liceul are și o cantină, cu preparate adaptate vârstei și cu prețuri accesibile.
Pagina Facebook a instituției, unde îi poți urmări activitatea, aici.

Adaugă comentariu