ikea sustenabilitate

Sunt în fața a 20 de oameni, fiecare reprezentând o familie invitată să ia parte la experimentul IKEA România.
Ce să le spun?

Dacă faceți schimbările în locuințele voastre pe care le-am făcut și eu în ultimii ani, veți câștiga în mod sigur o excursie de câteva zile într-o capitală europeană, de exemplu, Berlin, Roma sau Lisabona – le povestesc.

Ochii privesc cu interes, urechile ascultă cu atenție. În definitiv, tuturor ne plac călătoriile.

Experimentul de sustenabilitate, în al treilea an
În 2015, o parte din angajații IKEA România au fost invitați și antrenați să aducă schimbări folositoare în existența lor. Concret, să învețe să economisească energia, apa, timpul propriu. Să fie meticuloși cu sortarea și reciclarea deșeurilor din gospodărie. Să adopte un stil de viață mai sănătos.
Toate aceste schimbări în bine devin posibile cu produse care se găsesc în magazinul IKEA.

Un an mai târziu, în experimentul de sustenabilitate, etapa a doua, au fost cooptați cinci bloggeri, cu preocupări diferite, printre care și subsemnatul.

Anul acesta, în etapa a treia a experimentului, a venit rândul a 20 de familii, clienți obișnuiți, dar care s-au dovedit pasionați de tema viață sustenabilă.
Lor le-am povestit despre cum poți să călătorești, dacă ești perseverent în a economisi energia.

Nu mai e un lux să fii turist în Europa pentru două-trei zile. Dacă urmărești promoțiile, ai șansa să prinzi bilete de avion dus-întors care costă câteva zeci de euro. Prin Airbnb, găsești camere decente, la 20-30 de euro pe noapte, inclusiv cu mic dejun pe care ți-l lasă gazda în frigider.

Dar să revenim. Am povestit așadar celor 20 de familii cum a scăzut factura la energie, aproape la jumătate, după ce, consiliat de managerul de sustenabilitate al IKEA România, am făcut ceva schimbări prin casă. Exemple:
am înlocuit toate becurile cu halogen cu becuri LED. Rezultat: consum redus cu 22W la fiecare bec  și lumină mai bună.
– am înlocuit veiozele clasice cu unele LED
– am redus durata de funcționare a aerului condiționat în timpul verii prin montarea de jaluzele de hârtie la ferestrele dintre sud și vest. Lumina obținută este plăcută, iar soarele nu mai înfierbântă aerul din interior. De asemenea, niște draperii  trase atunci când nu e nimeni acasă păstrează aerul răcoros.
Pe contul online al furnizorului de electricitate am studiat istoricul facturilor din ultimul an, care s-au redus cu 40%.
– plus că am renunțat să cumpăr baterii de unică folosință și am ales acumulatori

Investițiile în astfel de produse IKEA se amortizează destul de repede. Rezultă bani economisiți. Nu e musai să-i folosești pentru călătorii – eu am pomenit doar o posibilitate. Prind bine oricum, dacă îi pui deoparte.

Experimentul inițiat de IKEA România „Schimbări mici, economii mari” nu e complicat, dar cere perseverență și informare pentru că posibilitățile de îmbunătățire a vieții sunt multe.
E o acțiune de responsabilitate socială, de educație prin „contaminare”, care pe termen lung ar putea contribui, de pildă, la dispariția peisajelor ornate cu gunoaie răspândite peste tot în România.
De acum, timp de un an, puteți urmări pe platforma „Viață sustenabilă. Inspirație pentru acasă” povestiri despre aventura celor 20 de familii invitate la experiment, relatări din care vă puteți inspira și voi.
Spre inspirație vine și acest infografic.

Sustenabilitate_IKEA

 

2 Comments

  1. Am facut acelasi lucru cu becurile din casa!

  2. Alegand produsele eco/bio putem reduce considerabil gradul de poluare si consum al resurselor naturale, exploatate la greu, pentru a le produce pe cele utile. acest lucru ne aduce binenteles si numeroase beneficii, precum si financiare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close