Nu cred că e copil care să nu se teamă de injecții.
Și totuși, în România, vreo 3000 de copii sunt obligați să suporte zilnic numeroase înțepături, în deget și abdomen. Sunt copiii cu diabet de tip 1, cărora li se măsoară glicemia cu o picătură de sânge preluată din deget de mai multe ori pe zi, începând cu 7 dimineața. În funcție de rezultat, poate urma injecția cu insulină, în burtă.

Acești copii nu sunt primiți la grădiniță și școală – e greu ca cineva să își asume răspunderea.
Părinții nu prea dorm, pentru că trebuie să-i vegheze noaptea să nu intre în comă diabetică cu convulsii. Ajung să renunțe la serviciu.
Copiii – au constatat psihologii – dezvoltă depresie pentru că se simt vinovați de tristețea pe care o văd zilnic pe fața părinților.

Medicul diabetolog Mihaela Vlăiculescu a fondat ONG-ul Support for Diabet Association. Scopul: salvarea, cu ajutorul tehnologiei, a copiilor cu diabet – boală a cărei cauză este necunoscută și cu incidență în creștere.
S-a luptat să aducă în România senzori de glicemie implantabili, cu transmisie prin bluetooth, și pompe wireless de insulină. Nu a fost ușor.
Apoi, un părinte de copil bolnav a construit o aplicație online de monitorizare a acestor senzori.
Rezultatul: câteva zeci de copii cu senzori implantați, senzori care măsoară glicemia automat, din cinci în cinci minute, fără înțepături dureroase.

Medicul urmărește pe computer, live, dacă vreun pacient se află în pericol și ia măsurile necesare. Părintele monitorizează starea copilului pe un smartwatch.

Copilul cu diabet poate merge astfel la grădiniță sau școală, tratamentul este mai precis și pacientul se poate dezvolta ca adult fără sechele. Părinții își pot relua serviciul.

Proiectul merge mai departe, alți copii diabetici vor avea o viață aproape normală, datorită finanțării oferite de Fundația Vodafone.

Secția de Neonatologie de la Spitalul Județean Constanța nu a mai fost renovată de la inaugurarea din secolul trecut (1968). Peste 1000 de copii din sud-estul României, născuți cu probleme, sunt tratați aici în fiecare an.
Pentru că secția este slab dotată, mortalitatea infantilă în zonă este de trei ori mai mare decât media europeană.
Fundația Vodafone, împreună cu organizațiile Inima Copiilor și Dăruiește Aripi, s-au angajat să renoveze secția (800 mp) și să o doteze cu aparatură la standarde 2017, inclusiv cu o soluție de telemedicină care să le permită medicilor să urmărească, de la distanță, pe tablete evoluția pacienților-copii și să ia legătura cu omologi din țară și străinătate.
Cost total: 1,3 milioane de euro. S-au adunat, cu eforturi, 300.000 de euro din donații, iar strângerea de fonduri continuă. Fundația Vodafone va dubla suma colectată la final.
Secția de Neonatologie de la Constanța va fi reconstruită și dotată pe baza experienței secției omoloage de la Spitalul de Copii Marie Curie din București, adusă la standarde europene de asemenea cu sprijinul Fundației Vodafone.

În satele din județul Bacău sunt mulți vârstnici care nu au mai văzut un medic de ani de zile. Cabinetele medicale și policlinicile sunt departe, unii bătrâni au rămas singuri și au venituri foarte mici.
Gabriela Achihăi a creat Community Support Foundation. Organizația trimite echipe medicale de îngrijire la domiciliu, dotate cu soluții de telemedicină capabile să stabilească legătura la distanță cu medici specialiști în cardiologie și pneumologie. Totodată, există și o farmacie mobilă care livrează bătrânilor medicamente.
Și această organizație va primi finanțare de la Fundația Vodafone.

Nu numai la țară sunt bătrâni singuri, ci și în orașe. Fundația Principesa Margareta a creat „Telefonul Vârsticului”. Operatorii, specializați în cazuri sociale, primesc apeluri, stau de vorbă cu cei în vârstă care au probleme și îi ajută să le rezolve.

Aceste proiecte, alături de alte trei, vor primi finanțare de la Fundația Vodafone România, în cadrul programului Connecting for Good 2017, în valoare de 600.000 de euro.

Connecting for Good este un program strategic prin care sunt finanțate anual proiecte ale organizațiilor neguvernamentale ce folosesc tehnologia mobilă pentru a rezolva probleme sociale, din domeniul sănătății și al educației. Prin intermediul programului, lansat în 2012, fundația a acordat finanțări totale de 3,5 milioane euro pentru 48 proiecte având peste 30.000 de beneficiari finali.

Dacă doriți să vă implicați, câteva adrese utile și un  istoric al proiectele sociale și medicate:
Site Fundația Vodafone România
Site Jurnal de Bine
Pagina Facebook Fundația Vodafone

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close