Închide

Ce vrei să cauți?

Ce soluții propun Patzaichin și Ușeriu pentru aglomerația din închisori

Obsesia Guvernului și a Parlamentului cu grațierea unor fapte penale (menită să elibereze, chipurile, penitenciarele supraglomerate) ne-a plictisit și obosit.
Eliberezi penitenciarele, ok. Ce vor face mai departe deținuții, în condițiile în care aproape jumătate dintre ei sunt analfabeți și majoritatea nu cunosc vreo meserie?
Cum spun cei care au experiență în domeniu, cam 70% dintre cei eliberați se vor întoarce în închisoare. Le va fi greu să își găsească rostul în libertate și vor prefera rutina de după gratii.
Plus că statul, conform legilor, nu mai are nicio obligație odată ce deținutul iese pe poarta închisorii.

Cu doi ani în urmă, Ivan Patzaichin și arhitectul Teodor Frolu, de la Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, au importat un model norvegian, care presupune pregătirea deținuților încă din prima zi de închisoare pentru viața de după eliberare.
Programul, derulat de Administrația Națională a Penitenciarelor în parteneriat cu ONG-ul lui Patzaichin și cu finanțare norvegiană, s-a desfășurat timp de doi ani pe grindul Tătaru din deltă.
Deținuții care s-au oferit voluntari au construit un mic sat tradițional: au învățat să ridice case specifice deltei, meșteșuguri tradiționale adică, iar la final au primit certificate de calificare în diverse meserii.
Lucrul în natură (ecologie umană) plus satisfacția de a vedea că le-a ieșit ceva serios și durabil din mână, le-a redat respectul de sine deținuților.

rowmania-asociatia-ivan-patzaichin-mila-23
Casă tradițională construită de deținuți în Delta Dunării.

Reportajele de la Tătaru pe care le-am scris le poți citi aici.

Proiectul s-a terminat, ce e de făcut mai departe?
Asta-i marea problemă.
Ambițios și perseverent, Ivan Patzaichin și-ar dori ca astfel de proiecte să fie adoptate și de alte penitenciare din țară;  o parte dintre deținuții ar fi „resetați”, iar la eliberare ar cunoaște o meserie și ar privi viața altfel. Probabilitatea de a se integra în societate ar putea fi mai mare.

Astfel că Asociația Ivan Patazaichin-Mila 23 și ONG-ul Tășuleasa Social își unesc knowhow-ul, influența și perseverența, căutând soluții.
Am asistat la o întâlnire între doi campioni, Ivan Patzaichin și Tibi Ușeriu (câștigator al uneia dintre cele mai dificile curse de alergare din lume – Arctic 6633 și activist la Tășuleasa Social).
Probabil că ai auzit despre Tibi – a stat 10 ani, în tinerețe, într-o închisoare de maximă securitate din Germania, iar reintegrarea de după în viața normală a fost teribil de dificilă.
„Zece ani nu am văzut niciun copac”, ne povestea el.

Deocamdată, cei doi campioni și cele două organizații au început cu scrisori adresate autorităților în care povestesc convingător că există o soluție cu eficiență demonstrată pentru a nu mai avea închisori aglomerate: reducerea recidivelor penale prin proiecte de ecologie umană în penitenciare.
O soluție clar mai bună decât decretele de grațiere de-a valma.

 

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    „Obsesia Guvernului și a Parlamentului cu grațierea unor fapte penale (menită să elibereze, chipurile, penitenciarele supraglomerate) ne-a plictisit și obosit.”

    Ăăăă, Victore, aici nu e vorba de mânărie politică. E o decizie CEDO, sunt niște abuzuri, condiții inumane, nu e un moft sau senzație de țanțoș că așa vrea politicianul A sau că așa vrea politicanul B. Există un cadru legitim. Mulți nevinovați (da, nevinovați) sunt băgați din tot felul de motive pripite și aiurite.
    De aceea pedeapsa cu moartea nu e restituită (mai ales la nivel UE): fiindcă sunt oamnei nevinovați băgați la pârnaie. Există cultul ăsta cum că orice condamnat e și vinovat… nu, chiar nu. Să nu ne lăsăm disprețul nostru pentru corupți să ne orbească la cazurile chiar sensibile și neîndreptățite.

    Într-un fel, tot articolul acesta conține niște percepții care dau impresia la disonanță cognitivă.

Adaugă comentariu