AFI Tech park

Patricia e emotivă: e de ajuns să îndrepți camera smartphone-ului spre ea, într-o simulare de interviu video, și mâinile încep să-i tremure ușor.
E emotivă, dar are energie și idei. Împreună cu câțiva prieteni – printre care un medic rezident pediatru și un urbanist – a scris un proiect social destinat cartierui bucureștean cu cele mai multe probleme, Ferentari.
Vor să creeze un centru comunitar în care locuitorii să discute și să caute rezolvări pentru problemele zonei, să înceapă colectarea selectivă a deșeurilor (și e mult gunoi strâns în Ferentari), să transforme terenuri virane, unele presărate cu seringi, în spații verzi.

Au ajuns cu proiectul „Schimbarea” în fața juriului. „Proiectul vostru sună bine, dar poate ar fi indicat să porniți cu o singură activitate și apoi să vă extindeți pe etape, pe măsură ce căpătați experiența locului” – li s-a sugerat.

M-am întâlnit cu Patricia pentru un training de susținere finală a proiectului în fața juriului. Cum am asistat la multe pitch-uri, am jucat rolul scepticului și am imaginat cele mai dificile întrebări care ar putea veni din partea evaluatorilor – pentru că un astfel de proiect trebuie gândit în amănunt, de la cum obții sprijinul autorităților și al unor ONG-uri partenere, la cum stârnești interesul beneficiarilor, cum obții vizibilitate în media și până la aspecte legale.

Ce am observat. Există o energie remarcabilă a multor tineri în a rezolva problemele Bucureștiului, un oraș imens, dinamic și adesea haotic.
Pentru ca această energie să fie pusă la lucru e nevoie doar să i se dea o direcție.

AFI Tech Park

A FI vecin bun, catalizator al implicării sociale
Proiectul propus de Patricia a fost selectat, alături de alte patru, pentru posibilă finanțare din partea AFI Europe România, care, alături de Fundația Comunitară București, a lansat un concurs de idei pentru ONG-uri și grupuri de inițiativă, cu potențial  de a aduce revitalizare urbană și revigorare a spiritului de comunitate în zonele 13 Septembrie, Tudor Vladimirescu, Uranus, Rahova, Ferentari și zona adiacentă Parcului Carol.
De ce aceaste zone?
Pentru că vor fi vecine cu AFI Tech Park, construit de AFI Europe România, un parc de business de 56.000 mp pentru birouri Clasa A, situat în imediata apropiere a hotelului JW Marriott și a Parlamentului României, aflat în etapa de dezvoltare.
AFI Tech Park va cuprinde două clădiri de birouri P+8 și un turn de 14 etaje, având peste 5.000 mp de spații verzi. Este construit astfel încât să obțină cea mai mare recunoaștere pentru clădiri verzi și a primit deja pre-certificarea LEED Platinum pentru utilizarea tehnicilor și tehnologiilor de construcție, proiectare și operare cu impact minim asupra mediului.
Cum va arăta la final AFI Tech Park poți să vezi aici.

AFI TECH PARC

Celelalte patru proiecte selectate ca finaliste:

Cartierul Carol, propus de grupul de inițiativă Carol: demararea procesului de construire a identității cartierului Carol și coagulare preliminară a unui grup civic în zona cartierului, prin organizarea unei serii strategice de activități care cuprind ateliere de educație urbană, mici activări urbane, tururi ghidate, focus grupuri cu oameni resursă din cartier și cartografierea resurselor locale prin intermediul unui Ghid de utilizare a cartierului.

AFInități pentru o comunitate unită, propus de Fundația PARADA: proiectul va urmări revigorarea spiritului în comunitate în zona Parcului Carol și în zonele adiacente acestuia prin reunirea locuitorilor din zonă în jurul unor activități menite să reducă disparitățile sociale, să stimuleze dezvoltarea de relații armonioase între persoane din clase sociale diferite prin crearea de punți de comunicare sub forma artei spectacolului.

Măsuțele cunoașterii, propus de grupul de inițiativă 4 KIDS: mese educative amplasate în vecinătatea zonelor de joacă, cutii poștale în care se vor colecta idei de la copiii și părinții din zonele vizate, pentru o mai bună dezvoltare a acelor perimetre.

Big Brother/Sister pentru un cartier sănătos, propus de Societatea Română de Educație Nutrițională: sustinerea si  promovarea  comunitatii tinerilor din scolile de cartier Rahova-Ferentari, clasele 5-8 Școala nr. 280, Școala Tocilescu, promovarea unui program de mentorat Big Brother/Big Sister astfel încât cei mai mici din cartiere să fie încurajați în a avea o mai bună igienă a vieții.

La începutul lunii viitoare, juriul va selecta, dintre cele cinci, proiectele care vor primi finanțare.

„ Am apreciat faptul că vecini de bloc sau de cartier s-au mobilizat și s-au reunit în grupuri de inițiativă care să creeze un impact real în comunitate. Prin «A FI vecin bun» ne dorim să consolidăm o investiție pe termen lung pe care o aducem în comunitatea vecină cu noul nostru proiect,” a spus Tal Roma, Business Development Manager AFI Europe România.

„Acum șase ani, am pornit la drum cu viziunea că Bucureștiul poate deveni un loc unde oamenilor le pasă unora de alții și tuturor de oraș. Ne bucurăm că, prin acest fond de finanțare, aducem împreună oameni care fac ceva în cartierul în care locuiesc. Sperăm ca proiectele alese să devină un model de bună practică pentru toți bucureștenii,” Alina Kasprovschi, Director Executiv, Fundația Comunitară București.

 Juriul fondului „A FI vecin bun” este format din: Oana Preda, director executiv Centrul de Resurse pentru Participare Publică, CeRe, Ana-Maria Elian (Țoni), urbanist, specializată în planificare și regenerare urbană, MKBT:Make Better, Andrei Mihail, doctor în antropologie, cadru didactic asociat al Facultății de Științe Politice, SNSPA, Cătălin Iorgulescu, Membru al Asociației Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din România, Tal Roma, Business Development Manager AFI Europe România.

 Informații complete despre fondul „A FI vecin bun” sunt disponibile pe pagina dedicată programului: www.afitechpark.ro/afivecinbun.

De ce sunt importante astfel de proiecte? Pentru că pot fi „sămânța” unor implicări comunitare viitoare mai ample. Totul e să vezi că se poate.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close