Închide

Ce vrei să cauți?

Un documentar excepțional: The Push. Pe Netflix

netflix
netflix

Ai putea să-i dai brânci, de pe o clădire înaltă, unui om cu care nu ai nicio treabă? Pe care abia l-ai cunoscut?
Nu te grăbi să răspunzi. Documentarul The Push/Împins, difuzat acum de Netflix, ne demonstrează că da, poți fi o ființă perfect normală și morală, fără niciun fel de porniri criminale, și totuși să ucizi doar pentru că un necunoscut ți-a cerut-o.

Mentalistul Darren Push a ales drept „cobai”pentru experimentul The Push persoane onorabile, un cadru social elevat (o recepție de binefacere) și a demonstrat că exploatarea obișnuitelor slăbiciuni omenești, bazată pe buna cunoaștere a psihologiei, poate duce la impostură și crimă.

Pornind de la tehnica „piciorului în ușă” (e de ajuns să faci cuiva un serviciu mic, pentru ca apoi să ți se ceară servicii din ce în ce mai mari, contrare intereselor tale), manipularea din The Push activează mecanisme ca forța influencerilor (în cazul acesta, vedete complice) sau teama de a nu fi rejectat de societate.

The Push – nu vă povestesc mai mult pentru a nu vă strica vizionarea – se desfășoară pe scenariul comediilor negre britanice și a beneficiat de un buget generos – de pildă, specialiștii în efecte speciale ai Studiourilor Lucas au meșterit replica sub formă de cadavru a unuia dintre actorii principali.
Documentarul trimite sugestiv la mecanismele manipulării la care se dedau politicul și ideologiile, cu rezultatele aberante actuale sau istorice.
Și ne îndeamnă să spunem mai des „nu”.

Trailerul:

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. Am salvat linkul, am vazut filmul, am revenit, il recomand.
    Interesant cum au construit totul. Ma tot intrebam eu unde m-as fi oprit in tot lantul de evenimente.

  2. #2 Comentariu nou

    Cum te știu eu, cred că te opreai la prima probă și nu acceptai să falsifici gustările 🙂

Adaugă comentariu