arhitecti

E fascinant cum se leagă uneori întâmplările vieții.

Bogdan Gyemant Selin a studiat arhitectura la Geneva și apoi a făcut un stagiu în cadrul biroului elvețian Groupe 8.

Era un obicei în acest birou de arhitectură: în fiecare miercuri după-amiază, arhitecții afișau pe un perete proiecte la care lucrau și în privința cărora aveau întrebări.
Toți membrii biroului, fie stagiari, fie oameni cu experiență, erau invitați să discute proiectul, să vină cu observații.
O întâlnire utilă, pentru că arhitectul-autor găsea astfel soluții neașteptate și era pregătit să răspundă mai competent la întrebările beneficiarului care investea în construcție
– povestește arhitectul Bogdan Gyemant Selin.

Am vrut să înființez o astfel de cooperativă când m-am întors în România, însă legislația în domeniu nu te încurajează să replici modelul elvețian, spune el.

A doua întâmplare care s-a legat fericit de prima: un prieten cumpărase o casă prăpădită, improvizată după război din resturi de clădiri distruse de bombardamentele americane, lângă Gara de Nord, în fosta mahala a precupeților.

Casa era nerenovabilă, terenul a fost curățat, dar avea o problemă de proiectare: o suprafață de doar 213 metri pătrați. Noul proprietar l-a rugat pe arhitect să facă o minune: să construiască un gen de club pe acest teren nu prea generos.

Bogdan Gyemant Selin s-a hotărât să facă un proiect emblematic pentru arhitectura românească.
Și așa a apărut Concrete House.
House, și nu Building, pentru că această construcție păstrează dimensiuni mai apropiate de cele ale unei locuințe, și Concrete pentru că este realizată din beton, lăsat frust, la vedere, la exterior și la interior.
Proiectul Concrete House este emblematic, pentru că betonul nu este unul oarecare, ci unul special, creat împreună cu specialiștii de la Lafarge și folosit pentru prima dată la construcția unui edificiu în România.Un beton termoizolant și rezistent la apă, cu inerție termică mare.
Nu a mai fost nevoie de hidroizolații iar construcția este eficientă energetic.
Desigur că receptăm betonul ca fiind agresiv și inuman, dar depinde enorm cine îl „desenează”; în Concrete House, betonul lasă fericit impresia de piatră lichefiată şi recompusă.
Împreună cu panourile de lemn de la interior, cu imensele ferestre și cu centrala termică pe lemne, expusă la parter sub formă de șemineu vintage, betonul nefinisat creează o atmosferă care trezește ce-i mai bun în creativitatea ta.

CASA A.I.A, hub de creație arhitecturală și design

Spațiu nonconformist, Concrete House a fost nominalizat de Uniunea Europeană la Premiul Mies van der Rohe, premiu de recunoaștere a excelenței în arhitectură și în dezvoltarea unor idei si tehnologii noi.

Și-a găsit în mod natural locatarul potrivit, Asociația pentru Inovație in Arhitectură (A.I.A), fondată de arhitecții Bogdan Gyemant Selin, Gabriela Ciuchete și Victor Plăcintă, și a devenit CASA A.I.A.

arhitecti

CASA A.I.A. funcționează acum ca un hub creativ pentru arhitecți și nu numai, pentru că sunt binevenite și alte profesii creative, precum design, IT sau publicitate.

Astfel de hub-uri, precum CASA A.I.A., sunt cele mai importante apariții în domeniul creativității care se întâmplă în București – apreciază arhitectul Șerban Sturdza, mulți ani președinte al Ordinului Arhitecților și susținător al acestui proiect.

CASA A.I.A. găzduiește acum o comunitate de 20 de arhitecți tineri, oameni mai relaxați profesional – după cum spune arhitectul Victor Plăcintă, unul dintre fondatori. Nu asigurăm proiecte, ci un spațiu potrivit în care profesioniștii pot să se conecteze cu ceilalți, să lucreze împreună pe specialități și fiecare să-și găsească aria de confort – explică el.

hub creatie

Povestea Casa A.I.A. va continua într-un episod viitor. Până atunci, dacă ești tânăr arhitect și te-ai plictisit de activitatea dintr-un birou, sau ai o altă profesiune creativă, dacă ești în căutare de altceva, simte-te liber să cercetezi hub-ul Casa A.I.A. , să-i contactezi pe fondatori și să ceri detalii. S-ar putea să fie cea mai bună mutare pe care poți să o faci.
__________________________________________________
Casa A.I.A. este primul centru de cultură şi inovaţie din România atât pentru arhitecţi cât și pentru alte persoane din industriile culturale și creative, un spaţiu care aduce împreună activităţi și oameni al căror numitor comun este creativitatea.
Scopul acesteia este creșterea calităţii mediilor profesionale din domeniile ce au drept obiect modelarea, realizarea și utilizarea spaţiului construit.
Pe lângă arhitecţi și designeri, tineri şi consacraţi deopotrivă, reprezentanţi ai instituţiilor prestigioase de profil şi ai mediului de business din domeniul construcţiilor, arhitecturii și designului, aici se întâlnesc și reprezentanți ai industriilor de IT, publicitate, muzică și arte vizuale.
Casa A.I.A. se concretizează într-un pol de creaţie, educaţie şi dialog, găzduind o gamă variată de evenimente, fie că vorbim despre cursuri, seminarii şi workshop-uri, conferinţe sau expoziţii, ateliere work-in-motion, creative meetings, testări sau dezvoltări de proiecte pilot.
Mai multe informații găsiți pe  sitepagina de FB, LinkedIn sau la telefon 0735 321 497.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close