Dacă vine o invitație din Transilvania, rar o refuz, așa că am vizitat fabrica de bere Albacher  de la Lancrăm, localitate aflată în apropiere de Șebeș, județul Alba. Ocazia: brandul Albacher, din portofoliul Romaqua Group*, a împlinit 10 ani.
Fabrica, așezată strategic, în centrul țării, este, din punct de vedere tehnologic, una dintre cele mai moderne din lume – spun oficialii Romaqua și aduc și argumente, vedem imediat.

Curățenie de farmacie, inox lustruit peste tot și puțini angajați, pentru că muncesc mult computerele.
Maestrul berar nu lipsește însă din schemă.

Fabricația berii Albacher este 99,9% automatizată, fiind urmărită de calculatoare de proces precum cel din fotografia următoare. Un singur inginer pe schimb supraveghează deciziile pe care le ia computerul în prima etapă – transformarea prin fierbere a malțului de orz în must, reacție care se petrece în niște cazane uriașe.

bere
Tanc în care fierbe malțul

Capacitatea fabricii: 800.000 de sticle de 0,5 litri în 24 de ore.

bere
Monitorul unuia dintre computerele care controlează prima etapă în fabricarea berii Albacher

Rețeta berii Albacher a fost pusă la punct și rafinată de maeștri cu tradiție din Germania. Faptul că procesul este automatizat, plus materia primă (malț, hamei) adusă în principal din import garantează calitatea berii Albacher și respectarea rețetei originale.

bere
De aici începe transformarea malțului în bere

Albacher este din categoria lager premium (4,5 -5% alcool), o bere ușoară, prietenoasă.

bere
Probe de malț și hamei

Toată berea Albacher este nepasteurizată. Tehnologia de ultimă oră a permis eliminarea unor procedee vechi și comune în fabricarea industrială a berii în România (filtrarea prin kieselgur, pasteurizarea și stabilizarea prin PVPP sau Silicagel).

Apa, adusă din munții Șureanu, este microfiltrată mecanic: nu se folosesc aditivi pentru tratarea acesteia, aditivi care ar putea să altereze gustul berii. De altfel, microfiltrarea este folosită pe întreg procesul de fabricație, fără niciun tratament chimic sau termic al berii. Stabilizarea se face prin filtrare prin agaroza, un extract din alga agar-agar – o tehnologie ultramodernă, ecologică și fără reziduuri.

După 7-8 ore de fierbere și pregătire, mustul de bere este răcit la 9 grade, i se adaugă drojdiile selecționate, de cultură, și este lăsat la fermentare timp de opt zile. Acesta este momentul când amidonul se transformă tainic în alcool.

Urmează faza de maturare a berii. Răcită la minus un grad, berea fermentată își desăvârșește gustul timp de 2-4 săptămâni, înainte de a ajunge în sticle.

bere
Prin aceste conducte, berea călătorește spre locul de maturare

Linia de îmbuteliere este spectaculoasă, iar la final sticlele sunt ambalate pe paleți, ați ghicit, de către roboți:

bere

Grupul Romaqua apreciază că brandul Albacher deține poziția a patra pe piața berii, cu o cotă în volum de 6,7% (aprilie 2018).

Grupul a mai lansat două branduri de bere, Dorfer şi Mühlbacher.
Albacher este prezent pe piaţă cu sortimentele Albacher Premium, Albacher Winter, Albacher de Paști şi Albacher Radler, acestea fiind îmbuteliate atât la PET şi doză, cât şi la sticlă.

Dozele de bere Albacher au fost primele din România cu protecție din folie de aluminiu.

Investițiile totale în fabrica de bere de la Lancrăm au ajuns la 70 de milioane de euro.

_____________________________________

*Romaqua Group, companie cu capital autohton privat, cu 20 de ani de activitate, are în portofoliu 9 bran­duri: Borsec (ape minerale na­turale natural carbogazoase şi plate), Stânceni (apă mi­ne­rală naturală carbogazoasă), Aquatique (apă minerală na­tu­rală oli­gominerală plată), Giusto (băuturi răcoritoare carbogazoase), Giusto Natura (băuturi răcoritoare plate), Giusto Elektrik (băutură energizantă), Albacher, Dorfer şi Mühlbacher  (bere).  Borsec este liderul pieţei de ape minerale naturale, iar Giusto Natura liderul pieţei de băuturi răcoritoare plate (still drinks). Romaqua Group are 2.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de circa 160 milioane de euro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close