Închide

Ce vrei să cauți?

Test Orange. Când vom avea Internet 5G

internet
internet

Conferința de presă Orange de ieri, de la Florești-Cluj, a fost o surpriză. Operatorul a anunțat că testează servicii de Internet 5G și a prezentat rezultatele.
Este un test în premieră în Europa, astfel că la conferința de presă au venit și jurnaliști străini, dar și oficiali de la headquarters Orange.

De ce e importantă tehnologia prezentată de Orange România, împreună cu partenerii săi Samsung și Cisco?
Orange a demonstrat ieri că datorită 5G e posibil să avem viteze oferite de Internetul fix prin fibra optică, dar fără fibră optică trasă până la noi. Wireless, mai precis.
Fibra optică se oprește la turnul cu antene 5G și pe o rază de de aproximativ 1 kilometru gospodăriile și companiile vor primi Internet la viteze de 1Gbps, esențial și pentru entertainmentul casnic, dar mai ales pentru viitoarea economie digitală.

De ce la Florești
Orășelul rezidențial satelit al Clujului are valoare simbolică – acum 21 de ani a fost printre primele locuri cu telefonie mobilă oferită de Dialog, azi Orange. De asemenea, Floreștiul are o densitate a consumatorilor perfectă pentru astfel de teste, fiind un amestec de case, de blocuri de locuințe și de clădiri de birouri.
Au fost conectate 5G un număr de 15 gospodării, un magazin Carrefour și primăria din Florești.

Viteza conexiunii
Au fost atinse viteze de 3Mbps pe o celulă 5G (downlink), cu patru utilizatori simultan, dar tehnic echipamentele suportă până la 6Gbps, a explicat Ștefan Slavnicu, director tehnic.
Pentru a testa capacitatea reţelei în condiţii reale de utilizare, clienţii au fost încurajaţi să folosească simultan aplicaţii ce presupun un consum mare de resurse, precum conţinut video 4K sau cloud gaming.

5G

Ce avantaje va avea 5G pentru consumatori persoane fizice
Consumul de Internet la viteze mari crește constant.
Cu cât oferim clienților viteze mai mari, cu atât cer mai mult, spunea zâmbind Ives Martin, directorul de marketing al Orange (foto jos).

De exemplu, video streaming-ul pe terminale mobile a crescut cu 14% în ultimii ani, atingând 58% din total trafic.
5G va putea asigura conexiuni mobile la viteze asemănătoare sau mai mari decât cele fixe prin fibră optică.
Cu o deosebire esențială însă: cum spuneam, ne vom bucura de viteze mari fără să mai tragă operatorul fibră optică până la noi, ci wireless.
O comunitate izolată, de exemplu, ar putea avea Internet 5G wireless livrat de o astfel de antenă, cu mențiunea că antena respectivă trebuie conectată la rându-i prin fibră optică la centrele operatorului.

Ce avantaje va avea 5G pentru business
Serviciile 5G vor fi importante pentru creșterea economică a oricărei țări, pentru că vor fi esențiale pentru transformarea digitală a afacerilor – spunea Arnaud Vamparys, vicepreședinte Orange, prezent la Florești.
De altfel, în experiment a fost inclus și un Carrefour Market, care a folosit în condiții B2B Internetul 5G.
Tehnologia testată la Florești este gândită pentru orizontul anilor 2020-2030, când volumul de date va crește enorm.
Vehiculele autonome, roboții industriali, dispozitivele Internet of Things, sistemele de securitate și de management vor avea nevoie de conexiuni rapide și stabile pentru a funcționa.

Când?
Deocamdată nu avem terminale mobile compatibile 5G, iar operatorii nu au licențe pentru astfel de servicii pe care trebuie să le acorde statul. Furnizorii încă testează echipamentele de rețea.
Cel mai devreme, în 2020 am putea avea prima lansare comercială de servicii 5G.

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Un mic comentariu, Floreștiu-ul nu e orășel, e un sat cu un număr de locuitor mult mai mare decât unele orașe sau poate chiar municipii. Personal estimez ca în acest sat traiesc peste 60000 de oameni, deși oficial sunt în jur de 40000. Un sat care nu are canalizari, spații verzi, locuri de joacă pentru copii…

  2. #2 Comentariu nou

    Asa s-a zis si de 4G! Rezultatul? Vedem mai multe filme pe telefon, in rest?

  3. #3 Comentariu nou

    5G este gândit pentru noua economie digitală. De exemplu, un sistem IT al unei ferme de păsări automatizată trimite în 24 de ore o cantitate uriașă de date.

  4. #4 Comentariu nou

    Sunt foarte multe voci: medici, biologi, fizicirni ce afirmă, în urma studilor de laborator, că tehnologia 5G este foarte periculoasă pentru om și pentru mamifere în general. Printre altele poate genera (este corelat statistic!) diabet de tip II, scăderea imunității în general, inhibarea secreției de serotonină, absolut necesară regenerării organismului, probleme respiratorii… De ce sunt unii oameni atât de exaltați de noile tehnologii fără a lua în seamă studii medicale și fiziologice serioase?

Adaugă comentariu