M-am strecurat într-o zi în spatele camerei video, în studioul în care Marius Manole și Paul Ilea discutau pe tema muzicii clasice pentru proiectul online despre care vă povestesc imediat.
Cei doi artiști au talentul să vorbească firesc și captivant despre cultură, după cum veți putea vedea în clipurile video de mai jos.

Concursul Internațional George Enescu – 2018
Marius Manole și Paul Ilea, la înregistrările pentru seria „Ce auzim când ascultăm muzică”.

Ce auzim când ascultăm muzică
Seria video online “Ce auzim când ascultăm muzică?” a fost lansată astăzi, în ajunul deschiderii Concursului Internațional George Enescu – 2018.
„Ce auzim când ascultăm muzică?” înseamnă 18 lecții concentrate de muzică, într-o abordare relaxată (dialog), avându-i ca profesori pe Marius Manole, actor al Naționalului bucureștean, și pe Paul Ilea, muzician complex care a colaborat cu artiștii celebri, de la The Prodigy (trupa de electronic dance) la violonistul și dirijorul Yehudi Menuhin.

De unde a pornit ideea
Acest proiect video a fost dezvoltat după o serie de întâlniri live, la începutul verii, cu peste 500 de elevi din patru licee bucureștene, pe tema muzicii culte, avându-i ca traineri de asemenea pe Marius Manole și pe Paul Ilea. Povestea, aici.

Suport video pentru lecțiile de muzică la liceu
Seria de 18 video-uri  este potrivită oricui dorește să își dezvolte „ascultarea critică” a muzicii clasice, urechea și simțul artistic. Altfel spus, este destinată celor care vor să înțeleagă mai bine ce se întâmplă într-o sală de concerte.

De asemenea, seria corespunde numărului de ore de muzică din programa anuală de liceu și poate fi utilizată individual sau la clasă, în licee sau chiar la nivel de gimnaziu.
Fiecare film din serie poate fi un punct de pornire a unei discuții profesor – elevi la orele de muzică.

Temele discutate:
– perioadele muzicale și compozitorii reprezentativi
– structurile de compoziție în muzica clasică și diferențele dintre ele
– structurarea unei orchestre simfonice
– partitura și rolul dirijorului
– tema muzicală și dezvoltarea ei
– elemente de tehnică și stilistică ale interpreților
– audiția și sala de spectacol

Unde vedem filmele
Puteți urmări cele 18 lecții video pe canalul YouTube al Concursului și Festivalului George Enescu. Vor fi de asemenea incluse în aplicația mobilă Culturesc 100, parte din platforma culturală Samsung dedicată Centenarului Marii Uniri.

Două dintre filmele „Ce auzim când ascultăm muzică”:
Clipul de introducere:

Și capitolul despre structura orchestrei simfonice:

Aplicație mobilă pentru „urechea muzicală”
Vom avea și o aplicație mobilă dedicată Concursului Internațional George Enescu (aplicație aflată acum în pregătire) prin intermediul căreia publicul (adică noi)  își va putea testa “ascultarea critică”, comparând propria evaluare a concurenților cu cea a juriului Concursului.
______________________________________

Realizarea Caravanei pilot în cele patru licee a fost posibilă cu sprijinul financiar al Raiffeisen Bank și Wilo Foundation, iar pentru realizarea dialogurilor video s-a alăturat proiectului Samsung Romania.

Despre Concursul Internațional “George Enescu
Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, Concursul Internațional George Enescu se desfășoară în perioada 1-23 septembrie 2018, la București. Este cea mai amplă competiție internațională de muzică clasică din România și atrage tineri muzicieni și compozitori din întreaga lume pentru a-și demonstra talentul în cadrul celor patru secțiuni ale concursului: pian, vioară, violoncel și compoziție. Prestația și compozițiile concurenților sunt evaluate de un juriu internațional din care fac parte personalități importante ale muzicii clasice internaționale, precum: Philippe Entremont, Pierre Amoyal, SalvatoreAccardo, Jean Jacques Kantorow, Viktor Tretiakov, Peter Jablonski, David Geringas, Zygmunt Krauze, Arto Noras, Myung-Whun Chung, Raphael Wallfisch, Jian Wang, Marin Cazacu, Remus Azoiței, Dan Dediu, Silvia Marcovici și alții.

Toate etapele Concursului Enescu 2018  – Etapa I, Etapa a II-a și Etapa a III-a, Semifinală, pentru cele trei secțiuni de concurs (Secțiunea Violoncel, Secțiunea Vioară și Secțiunea Pian) – sunt deschise pentru public, la fel și la Galele Finale cu orchestră (Finala la Violoncel – 11 septembrie 2018, Finala la Vioară – 17 septembrie 2018 și Finala la Pian – 23 septembrie 2018) și au loc la Ateneul Român.

Ediția din 2018 a Concursului Internațional George Enescu a înregistrat un număr record de tineri artiști. S-au înscris 400 de tineri muzicieni, din 46 de țări de pe cinci continente, în creștere cu 26% față de ediția anterioară, consemnându-se și cea mai ridicată participare românească din istoria Concursului.  

Mai multe detalii pe: https://www.festivalenescu.ro/program/

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close