Închide

Ce vrei să cauți?

Un manual excelent care explică de ce e importantă matematica

erasmus
erasmus

Ați citit știrea: Ministerul Educației a recunoscut că a tipărit deja un număr însemnat de exemplare dintr-un manual de geografie pentru clasa a VI-a, scos la editura proprie, manual plin de greșeli grosolane. Semn că în minister lucrează o seamă de profesori indolenți, slab pregătiți, dar cu proptele politice. Evident, nu a fost identificat niciun vinovat pentru acest dezastru editorial.

În contrast cu respectivele catastrofe didactice, vă povestesc azi despre manualul de matematică Math Around Us, realizat de un grup de opt licee europene, coordonate de Colegiul Ana Aslan din Cluj, sub îndrumarea doamnei profesoare Andreea Suciu.
Manualul mi se pare excelent: sunt profesori de liceu foarte buni în domeniu, dar care predau disciplina uscat, teoretic, incapabili să le explice elevilor cum Universul, de la furnică la galaxii, funcționează pe modele matematice clare.

De unde a plecat proiectul

Elevii nu știu de ce avem nevoie de matematică. Motivația de a o studia lipsește. Totul trebuie regândit, pornind de la ideea că matematica este o disciplină a viitorului. Este o știință care va fi din ce în ce mai importantă – observa academicianul Viorel Barbu, președinte de onoare a Olimpiadei Internaționale de Matematică.

Deseori, elevii percep matematica drept un subiect abstract, cu puține aplicații în situațiile reale, astfel că tind să nu agreeze această disciplină.
Pornind de la această realitate, grupul de opt licee europene a realizat manualul Math Around Us pe baza unor exemple concrete despre modul în care matematica se regăsește în jurul nostru, cu aplicații în diverse domenii:

România a ales să prezinte modul în care matematica este folosită în științele de laborator
Italia – Matematica în arte
Polonia – Matematica în muzică
Ungaria – Matematica în informatică
Portugalia – Matematica în geografie
Danemarca – Matematica în mediul înconjurător
Grecia – Matematica în arheologie
Lituania – Matematica în astronomie.

erasmus
Matematica în muzică, un capitol din manualul Math Around Us.

Rezultatele proiectului sunt încurajatoare, întrucât peste 50% dintre miile de elevi europeni angrenați în proiectul Math Around Us au avut mai multă motivație pentru studiul matematicii și 21% au avut creșteri ale notelor la matematică de cel puțin 20% – a explicat doamna profesoară Suciu.

Manualul poate fi consultat și descărcat de aici.
De asemenea, liceenii din Ungaria au dezvoltat o aplicație pentru mobil și tabletă.
Toate materialele generate de acest proiect se găsesc online și sunt excelente pentru predare elevilor de liceu, dar pot fi adaptate cu ușurință și elevilor de gimnaziu.

Proiectul a fost finanțat prin programul ERASMUS+.

Articole populare Ultima luna

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. Este minunat sa citim si stiri de bine. Pacat ca sunt ignorate de televiziuni, de presa „mare” ce formeaza perceptia ca totul e un dezastru in jur

  2. #2 Comentariu nou

    Super, chiar genial

  3. #3 Comentariu nou

    Salut.
    Exista si versiunea in romana?

Adaugă comentariu