bucuresti mall expozitie

Povesteam în episodul anterior că la București Mall poți vizita până la final de septembrie o interesantă expoziție, Mari români și invențiile lor celebre, prilejuită de Centenarul Unirii de la 1918.

Printre românii geniali prezentați în expoziție se remarcă Anastase Dragomir și Ana Aslan.

Primul scaun ejectabil din lume, invenție românească
Inginerul Anastase Dragomir (1896 – 1966) a salvat până acum viețile a mii de aviatori și continuă să o facă prin invenția sa.
Acum 90 de ani, când accidentele fatale de aviație erau frecvente, Anastase Dragomir a imaginat primul scaun ejectabil pentru avioane, ca sistem de siguranță destinat piloților și a pasagerilor. Scaunul – un cadru metalic prevăzut cu două parașute – era eliberat în situații de criză printr-o trapă din podeaua avionului.
Modelul conceput de Dragomir a fost testat cu succes pe 25 august 1929 pe aeroportul Paris-Orly, și apoi, în octombrie 1929, pe aeroportul Băneasa și brevetat.
Invenţia lui Anastase Dragomir au fost dezvoltată mai târziu de armata americană. Astfel a apărut scaunul ejectabil modern, dotare standard astăzi a avioanelor militare.

scaun ejectabil bucuresti mall

Ana Aslan, medicul celebrităților mondiale
În 1913, pe când avea 16 ani, Ana Aslan visa să ajungă pilot și chiar a zburat cu un mic aparat, tip Bristol – Coandă.
Ceva mai târziu a ales să devină medic. Familia a fost oripilată de idee, medicina fiind considerată la vremea aceea un domeniu total nepotrivit pentru o domnișoară. Declară greva foamei pentru a înfrânge împotrivirea mamei și reușește să se înscrie la Facultatea de Medicină.
Au urmat ani lungi de practică și cercetare medicală.
În 1952, descoperă efectul unei substanțe, procaina, în profilaxia îmbătrânirii și pune la punct medicamentul Gerovital H3, intrat în producție cinci ani mai târziu.
Înființează, la Otopeni, primul Institut de Geriatrie (ramură a medicinii care studiază și tratează bolile bătrâneții) din lume.
Gerovital H3 devine succes internațional, celebrități ale lumii înscriindu-se pe lista de pacienți a Anei Aslan, printre care Pablo Neruda, Salvador Dali, Miguel Asturias, Charlie Chaplin, Mareşalul de Gaulle, Indira Ghandi, Regele Arabiei Saudite, Generalul Franco, Mareşalul Tito, Marlene Dietrich, Lillian Gish, Aristotel Onasis și Jaqueline Kenedy.

bucuresti malll expozitie
______________________________________

Expoziția Mari români și invențiile lor celebre este un nou proiect cultural și educațional al primului centru comercial modern din România, București Mall, și se desfășoară în parteneriat cu Asociația Edit.
Pe pagina de Facebook a București Mall sunt anunțate și alte evenimente culturale și educative care vor avea loc în această perioadă.

Citește și articolul despre cele trei reconstituiri la scara 1:1 ale unor avioane de concepție românească de la începutul secolului XX.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close