Zilele trecute am dat peste o știre corporate care s-ar fi potrivit perfect în revista Arici Pogonici.
Un producător de anvelope a prezentat conceptul unui „cauciuc” pentru automobile cu plante vii înăuntru.
În viziunea producătorului, plantele din interiorul anvelopei vor produce oxigen în timp ce mașina rulează, ceea ce va rezolva în parte problema poluării.
Conceptul este atât de naiv încât pare a fi fost creat de către preșcolari, între două desene cu ozeneuri și monștri. Naiv, naiv, dar au fost câțiva care au preluat psihedelic respectiva știre. Pe nemestecate.
Un producător de lactate și-a ales ca slogan „Bunătăți mănăstirești”. E drept că fabrica se află lângă o mănăstire, dar chefirul și sana sunt produse pe o linie de fabricație modernă, utilaje care nu au nicio treabă cu măicuțele de alături.
Fabrica nu se sfiește să-și prezinte lactatele ca fiind produse „în bună rânduială mănăstirească”, de parcă principalul obiect de activitate a mănăstirilor de la noi ar fi producția de chefir, iar controlorul de calitate ar fi maica stareță.
Nu e greu să ne închipuim ce a fost în mintea managerului de marketing: dacă românii sunt o nație credincioasă, să-i momim cu produsele noastre.
Și ca să nu se supere totuși ateii, că și ei pot fi cumpărători, bisericii desenate pe site-ul lactat i s-au eliminat crucile.
Cea mai întâlnită șmecherie din industria alimentară este sintagma „de casă”. Pâine de casă, prăjitură de casă, tăiței de casă, cârnați de casă etc sunt etichete care apar des pe produse cât se poate de industriale, cu termen de garanție îndelungat. Eticheta e doar un cârlig de undiță pentru cumpărătorii naivi, cu oarece succes se pare.
„De casă”, evident, nu sunt decât chestiile ieșite din bucătăria proprie sau a bunicii, realizate manual, în cantități mici și fără să fie îndopate de premix-uri și conservanți toxici.
Apropo de „realizat manual”. Disperat că nu se diferențiază destul față de alții, un producător artizanal de bere țipa că sticlele lui sunt închise manual cu capac de către un angajat specializat. De parcă asta ar fi modificat în vreun fel gustul berii.
Cum piața este invadată de produse relativ asemănătoare (din cauze de automatizare, robotizare etc), marketerii vor fi din ce în ce mai ghiduși în formularea mesajelor.
Putem să punem pariu.
1 comentariu Adaugă comentariu
Is it effective? Is it not?