Închide

Ce vrei să cauți?

Ești invitat(ă) la seminarul de discurs public susținut de un campion mondial

Avocatul Dan Cristea, Managing Associate al Țuca Zbârcea & Asociații, este campion mondial la dezbateri universitare, titlu pe care l-a câştigat în 2009 în cadrul Campionatelor Mondiale din Cork, Irlanda, la categoria English as a Second Language.
Domnul Cristea va susține sâmbătă, 13 septembrie, la Sun Plaza (Calea Văcărești, nr. 391) un seminar de dezvoltare personală pe tema “Cum dărâmăm clișeele în discursul public”.
Altfel spus, cum să vorbim convingător și să ne depășim glosofobia (fobia de a vorbi în public, una dintre cele mai răspândite, mai dezastruoase și mai puternice temeri).
La finalul articolului, vezi cum te poți înscrie.
În pregătirea evenimentului, am stat un pic de vorbă cu avocatul Dan Cristea:

sun plaza

Domnule avocat, cum s-au desfășurat Campionatelor Mondiale din Cork, la care ați câștigat titlul mondial?

Dan Cristea: Cred că în orice domeniu competitiv, un Mondial e diferit de orice alt eveniment.
Îmi aduc aminte că și pe mine și pe colega mea Nicoleta Lupea ne-a lovit efectiv numărul de nații, de oameni care sunt foarte, foarte buni în țara lor, de abordări diferite a aceluiași lucru, de personalități de vorbitori, de vise și pasiuni.  Iar în tradiția anglo-saxonă dezbaterile au un loc foarte important, așa încât evenimentul beneficia de o mare atenție și interes.
Când se termină preliminariile și intri în eliminatorii, presiunea devine tot mai mare. De aici încolo am atâtea amintiri încât vi le-aș putea povesti până mâine… zic că mai bine le țin pe unele cu niscaiva tâlc pentru eveniment 🙂

Să încercăm un teasing. Ce îi veți învăța pe participanții la evenimentul de sâmbătă, 13 octombrie,“Cum dărâmăm clișeele în discursul public”?

Dan Cristea: Aș vrea să discutăm în esență despre ce înseamnă reușita într-un discurs public. Pentru că de fapt în domeniul acesta s-ar putea ca reușita să nu fie un lucru fix, un anume mod de a face lucrurile, ci mai degrabă să presupună a alege ceea ce ți se potrivește. De aici începe și demolarea unor clișee care fac mai mult rău decât bine în discursul public.

Dincolo de aptitudinile native, cu v-ați dezvoltat talentul oratoric?

Dan Cristea: Nu sunt un susținător al tezei unei mari influențe a aptitudinilor native asupra succesului în retorică, cel puțin până la un punct de platou. Mi se pare important să știi cum să muncești ca să fii mai bun și să știi să analizezi critic discursul pe care tocmai l-ai avut.

Cum își poate rezolva un timid teama teribilă de a vorbi în public?

Dan Cristea: În primul rând, aș vrea să subliniez că timiditatea nu este un marker al unui discurs neconvingător: există numeroase persoane sfioase sau introvertite care vorbesc cu pasiune, dedicare și farmec despre o anumită temă.
În al doilea rând, e discutabil dacă un timid trebuie să își rezolve teama asta – mai degrabă ar fi bine să învețe să conviețuiască cu ea.

În al treilea rând, fără a invada domeniul de specializare al unui psiholog, cred că principial lucrul cu anxietatea în discurs poate fi uneori o chestiune de expunere și restructurare a gândurilor blocante. De aici încolo, totul e o chestiune puternic individualizată, care depinde de identitatea și personalitatea persoanei în cauză, astfel încât nu există o soluție <<one-size-fits-all>>.
_____________________________

Participarea la seminar este gratuită în limita locurilor.
Detalii pe pe site-ul Sun Plaza și pe pagina de Facebook.

Articole populare Ultima luna

Adaugă comentariu