Exact așa e și la noi, îmi spune un fost coleg stabilit la Atena, în timp ce priveam amuzați pregătirile cetățenilor pentru iminenta catastrofă planetară, într-un hipermarket din București.
Grecul este îngrijorat ca orice european de ziua de mâine, dar asta nu-l împiedică, cât e tânăr, să spargă salariul în cluburile buzuki, cum l-a luat. Și dacă îi mai rămâne ceva, să umple frigiderul până la refuz sau să-și cumpere haine scumpe de firmă – explică el.

Ai rămas blocat la cuvântul „catastrofă”, așa-i?
Nu a fost niciuna, evident.
Dar poți avea impresia că poate urma oricând o probă dramatică de supravieţuire dacă te duci seara sau în week-end într-un hipermarket din București (nu știu cum e prin alte orașe): mulți cumpărăm de parcă de mâine s-ar sfârși lumea (avem de a face cu un comportament bizar, pentru că acum poți să găsești din abundență cam orice, chiar și noaptea la 2AM, dar se pare că deceniul de lipsuri din anii ’80 ni s-a întipărit în genele naționale).
Cărucioarele scârțâie sub greutatea box-urilor de bere, răcoritoare, de oferte „cumperi 3 și plătești 1” și de nenumărate caserole cu ceafă de porc.
Sigur, poate că unii au o petrecere, un botez, o zi de naștere, poate pleacă mai multe familii la grătar în pădure – dar aceștia nu sunt mai mult de 10% din mulțimea de cumpărători compulsivi întâlniți la casele de marcat.

Am constatat odată stupefacția și amărăciunea îngrijitoarei blocului, care curăță zece etaje de scări pentru câteva sute de lei pe lună. Când sortează gunoiul pentru reciclare, dă peste multe, multe alimente expirate aruncate la ghenă. Au fost cumpărate fără rost, la îndemnul  „Profită acum” (hipermarketurile își fac treaba, în speță să vândă cât mai mult, nu-i asta problema, ci discernământul cumpărătorilor).

Fact:
170 de kilograme de alimente pe an aruncă la gunoi, în medie, o familie urbană de la noi. România este pe primele locuri la nivel european la capitolul risipă alimentară.

E vorba aici de educaţie financiară, despre cum îţi gospodăreşti cu cap banii sau despre cum îi risipeşti – în povestea de față, despre administrarea bugetului pentru hrana familiei.

Cum stăm la educație financiară? E loc de mai bine.
Un recent studiu naţional arată că 39% dintre români (21-65 de ani) admit că au cunoştinţe financiare, aplicabile în viața proprie, mediocre sau foarte slabe.
Doar 17% consideră că respectivele cunoștințe sunt medii spre bune.
Un exemplu. Întrebați ce este IBAN –ul (codul unic de identificare a contului curent), 18% dintre respondenți au bâjbâit cu răspunsurile; unii au fost convinși că IBAN este codul PIN al cardului sau că reprezintă ultimele patru cifre de pe card.

Încearcă nou lansatul joc de pe sigurantafinanciara.ro
Interesul pentru educație în administrarea bugetului personal este mare, devreme ce platforma www.sigurantafinanciara.ro a adunat peste 100.000 de utilizatori unici care au făcut teste de cunoștințe, au citit articole cu sfaturi sau au folosit calculatoarele de costuri.
Această platformă s-a dezvoltat și a lansat un joc complex „Știi cu banii”.
(Idee bună, pentru că trei din zece români petrec mai mult de cinci ore săptămânal jucându-se pe telefon sau computer.)
Conceptul jocului, foarte pe scurt: Cum îți administrezi salariul, așa îl ai. Dacă te lași în voia tentațiilor, vei cheltui nechibzuit.
„Știi cu banii” te relaxează și te distrează, dar te și antrenează să iei cele mai bune decizii privind finanțele personale.
Cum poți să testezi jocul „Știi cu banii”:

  • Intri pe adresa stiicubanii.educatiefinanciara.ro, nu contează de pe ce dispozitiv conectat la net, pentru că jocul rulează pe smartphone, pe computer și pe tabletă.
  • Îți faci cont, durează un minut.
  • Îți construiești un avatar, e simplu. Eu arăt așa, de pildă:siguranta financiara joc
  • Și începi. Primești un buget virtual pe care trebuie să-l gestionezi și un nivel de energie, ai de trecut probe și teste, timp în care asimilezi natural noțiuni de educație financiară.siguranta financiara
    joc onlinejoc online
  • Sunt 12 jocuri în total cu diverse niveluri de dificultate.
  • „Știi cu banii” are și premii săptămânale (plus marele premiu la final) pentru cei mai abili jucători.

Mă opresc aici cu detalii, intră în joc  și garantez că te va prinde.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close