ELI-NP Romania

Am vizitat zilele trecute, la Măgurele, lângă București, proiectul ELI-NP, care și-a propus să realizeze cel mai puternic laser din lume.
O să vă povestesc curând despre această bază de cercetare internațională din România (foto sus) și despre rostul acestui laser în viața noastră de peste câțiva ani.

Am obținut accesul la centrul de la Măgurele mulțumită #EnelFocusOn, reuniune anuală la care sunt invitați jurnaliști și bloggeri din toata lumea, experți în energie si tehnologie.

Keynote-ul a fost susținut de  viitorologul Tom Raftery, vicepreședinte al gigantului software SAP. (Vezi aici înregistrarea intervenției sale.)
Este unul dintre cei mai străluciți vorbitori pe teme ale viitorului pe care l-am auzit. A venit cu o mulțime de statistici, printre care și aceasta, a evoluției omenirii în ultimele două secole, în educație, combaterea sărăciei extreme, mortalitate infantilă sau vaccinare.
Și e clar evoluție, sunt trepte urcătoare în orice domeniu:


De exemplu, în 1820, dintr-o sută de copii, 43 mureau înainte de a împlini 5 ani. Astăzi, doar 4 dintr-o sută mor.
Pentru că graficul e înghesuit, dacă vrei să vezi și alte statistici comparative de evoluție în ultimii 200 de ani, click aici.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Close